Search
Now showing items 1-7 of 7
Prinos i kvalitet NS sorti soje u mreži makroogleda 2021. godine / Yield and quality of NS soybean varieties in the macro trials in 2021
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Makroogledi se izvode radi rejonizacije sorti soje, odnosno da se za pojedine lokalitete gajenja odaberu one sorte koje će u datim agroekološkim uslovima ostvariti maksimalne prinose uz minimalna variranja u različitim ...
Kvalitet perspektivnih linija soje u procesu registracije u 2021. godini / Quality of prospective soy lines in the registration process in 2021
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Oplemenjivači soje instituta za ratarstvo i povrtarstvo kontinuirano rade na stvaranju novih genotipova, od kojih se izdvajaju superiorne linije po visini prinosa i nakon višegodišnjih testiranja daju na dvogodišnje ...
Uticaj primene vodenih ekstrakata na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje / Influence of application of aqueous extracts on soybean protein and oil content
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Folijarna primena vodenih ekstrakata ima pozitivan uticaj na na prinos i kvalitet zrna soje. Folijarna primena vodenog ekstrakta od ploda banane povećala je prinos soje za 18,07%, sadržaj proteina za 1,64%, smanjila sadržaj ...
Kvalitet semena soje sa obojenom semenjačom / Soybean seed quality with colored seeder
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Institut za ratarstvo i povrtarstvo poseduje veoma bogatu kolekciju različitih genotipova soje iz celog sveta, koje se razlikuju po svojim morfološkim osobinama, dužini vegetacionog perioda, tolerantnosti na stresne uslove ...
Sadržaj ulja i proteina u zrnu soje zavisno od gustine setve / Oil and protein content in soybean grain depending on sowing density
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Optimalan broj biljaka po jedinici površine je jedna od bitnih pretpostavki visokog prinosa, a ova vrednost se razlikuje kod pojedinih sorti soje. Ranije sorte soje sa kraćim vegetacionim periodom imaju nižu visinu i podnose ...
Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2022. godini / Quality newly released NS varieties soybean in 2022
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
U Odeljenju za soju, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada do sada je registrovano 166 NS sorte soje, različitih grupa zrenja. Cilj ovoga rada je sagledavanje prinosa, sadržaja proteina i ulja, kao i prinosa ...
Uticaj inokulanata na sadržaj ulja u zrnu soje / Influence of inoculants on oil content in soybean seed
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
U ovoj studiji ispitivan je uticaj različitih inokulanata na osobine kvaliteta sorte soje, 0 grupe zrenja. Eksperiment je izveden u Staroj Pazovi tokom 2019. u tri varijante: kontrola, Rizol i tečni Azotofiksin. Analizirani ...