Uticaj spoljne sredine na kvalitet zrna pšenice
Effect of the environment on wheat grain quality
2023
Аутори
Ilin, SonjaJocković, Bojan
Mirosavljević, Milan
Živančev, Dragan
Aćin, Vladimir
Mikić, Sanja
Brbaklić, Ljiljana
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Pšenica (Triticum spp.) je jedna od najadaptabilnijih biljnih vrsta, zbog sposobnosti da se prilagodi variranju uslova spoljne sredine. Međutim, visoke temperature, količina i raspored padavina tokom rasta i razvića biljke i nalivanja zrna utiču na fiziološko-biohemijske procese, a time i na kvalitet zrna pšenice. Visoka tehnologija gajenja poljoprivrednih useva smanjuje negativan uticaj meteoroloških uslova. Sa druge strane, tehnološki razvoj i intenzivirana poljoprivredna proizvodnja uzrokuju globalne klimatske promene. Cilj ovog rada bio je da se analizira uticaj abiotskih faktora (minimalna, maksimalna i srednja temperatura vazduha i suma padavina) na kvalitet zrna ozime pšenice. Analizirano je dvadeset sorti ozime pšenice, domaćeg i stranog porekla, tokom dve vegetacione sezone (2021/2022 i 2022/2023) Istraživanja su izvedena na oglednom polju (Rimski šančevi) i u laboratoriji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, Srbija.
Wheat (Triticum spp.) is one of the most adaptable crop species due to its ability to adjust to the variations of the environmental factors. However, high temperatures, precipitation quantity and distribution during plant development and grain filling affect biochemical processes and consequently grain quality. Advanced technology in growing agricultural crops decreases the negative impact of meteorological conditions. On the other hand, increased technological development and intensified agricultural production cause global climate change. The aim of this study was to analyze the effect of abiotic factors (minimum, maximum and optimum average temperature and precipitation sum) on the quality of winter wheat grain. Twenty national and international winter wheat cultivars were analyzed in two growing seasons. The trial was carried out on the experimental fields and in laboratories of the Institute of Field and Vegetable Crops.
Кључне речи:
pšenica / kvalitet / klimatski faktori / korelacija / wheat / quality / climate factors / correlationsИзвор:
Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023., 2023, 129-130Издавач:
- Beograd : Društvo genetičara Srbije
- Beograd : Društvo selekcionera i semenara Srbije
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Ilin, Sonja AU - Jocković, Bojan AU - Mirosavljević, Milan AU - Živančev, Dragan AU - Aćin, Vladimir AU - Mikić, Sanja AU - Brbaklić, Ljiljana PY - 2023 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4000 AB - Pšenica (Triticum spp.) je jedna od najadaptabilnijih biljnih vrsta, zbog sposobnosti da se prilagodi variranju uslova spoljne sredine. Međutim, visoke temperature, količina i raspored padavina tokom rasta i razvića biljke i nalivanja zrna utiču na fiziološko-biohemijske procese, a time i na kvalitet zrna pšenice. Visoka tehnologija gajenja poljoprivrednih useva smanjuje negativan uticaj meteoroloških uslova. Sa druge strane, tehnološki razvoj i intenzivirana poljoprivredna proizvodnja uzrokuju globalne klimatske promene. Cilj ovog rada bio je da se analizira uticaj abiotskih faktora (minimalna, maksimalna i srednja temperatura vazduha i suma padavina) na kvalitet zrna ozime pšenice. Analizirano je dvadeset sorti ozime pšenice, domaćeg i stranog porekla, tokom dve vegetacione sezone (2021/2022 i 2022/2023) Istraživanja su izvedena na oglednom polju (Rimski šančevi) i u laboratoriji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, Srbija. AB - Wheat (Triticum spp.) is one of the most adaptable crop species due to its ability to adjust to the variations of the environmental factors. However, high temperatures, precipitation quantity and distribution during plant development and grain filling affect biochemical processes and consequently grain quality. Advanced technology in growing agricultural crops decreases the negative impact of meteorological conditions. On the other hand, increased technological development and intensified agricultural production cause global climate change. The aim of this study was to analyze the effect of abiotic factors (minimum, maximum and optimum average temperature and precipitation sum) on the quality of winter wheat grain. Twenty national and international winter wheat cultivars were analyzed in two growing seasons. The trial was carried out on the experimental fields and in laboratories of the Institute of Field and Vegetable Crops. PB - Beograd : Društvo genetičara Srbije PB - Beograd : Društvo selekcionera i semenara Srbije C3 - Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. T1 - Uticaj spoljne sredine na kvalitet zrna pšenice T1 - Effect of the environment on wheat grain quality EP - 130 SP - 129 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4000 ER -
@conference{ author = "Ilin, Sonja and Jocković, Bojan and Mirosavljević, Milan and Živančev, Dragan and Aćin, Vladimir and Mikić, Sanja and Brbaklić, Ljiljana", year = "2023", abstract = "Pšenica (Triticum spp.) je jedna od najadaptabilnijih biljnih vrsta, zbog sposobnosti da se prilagodi variranju uslova spoljne sredine. Međutim, visoke temperature, količina i raspored padavina tokom rasta i razvića biljke i nalivanja zrna utiču na fiziološko-biohemijske procese, a time i na kvalitet zrna pšenice. Visoka tehnologija gajenja poljoprivrednih useva smanjuje negativan uticaj meteoroloških uslova. Sa druge strane, tehnološki razvoj i intenzivirana poljoprivredna proizvodnja uzrokuju globalne klimatske promene. Cilj ovog rada bio je da se analizira uticaj abiotskih faktora (minimalna, maksimalna i srednja temperatura vazduha i suma padavina) na kvalitet zrna ozime pšenice. Analizirano je dvadeset sorti ozime pšenice, domaćeg i stranog porekla, tokom dve vegetacione sezone (2021/2022 i 2022/2023) Istraživanja su izvedena na oglednom polju (Rimski šančevi) i u laboratoriji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, Srbija., Wheat (Triticum spp.) is one of the most adaptable crop species due to its ability to adjust to the variations of the environmental factors. However, high temperatures, precipitation quantity and distribution during plant development and grain filling affect biochemical processes and consequently grain quality. Advanced technology in growing agricultural crops decreases the negative impact of meteorological conditions. On the other hand, increased technological development and intensified agricultural production cause global climate change. The aim of this study was to analyze the effect of abiotic factors (minimum, maximum and optimum average temperature and precipitation sum) on the quality of winter wheat grain. Twenty national and international winter wheat cultivars were analyzed in two growing seasons. The trial was carried out on the experimental fields and in laboratories of the Institute of Field and Vegetable Crops.", publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbije, Beograd : Društvo selekcionera i semenara Srbije", journal = "Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.", title = "Uticaj spoljne sredine na kvalitet zrna pšenice, Effect of the environment on wheat grain quality", pages = "130-129", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4000" }
Ilin, S., Jocković, B., Mirosavljević, M., Živančev, D., Aćin, V., Mikić, S.,& Brbaklić, L.. (2023). Uticaj spoljne sredine na kvalitet zrna pšenice. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. Beograd : Društvo genetičara Srbije., 129-130. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4000
Ilin S, Jocković B, Mirosavljević M, Živančev D, Aćin V, Mikić S, Brbaklić L. Uticaj spoljne sredine na kvalitet zrna pšenice. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.. 2023;:129-130. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4000 .
Ilin, Sonja, Jocković, Bojan, Mirosavljević, Milan, Živančev, Dragan, Aćin, Vladimir, Mikić, Sanja, Brbaklić, Ljiljana, "Uticaj spoljne sredine na kvalitet zrna pšenice" in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. (2023):129-130, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4000 .