Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 42
Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
Stočni grašak (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) vodi poreklo iz bliskoistočnog i mediteranskog centra diverziteta, odakle se brzo proširio u svim pravcima, posebno u Evropu, severnu Afriku i centralnu Aziju. Stočni ...
Očuvanje i unapređenje zemljišta pod vinogradima Republike Srbije
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2012)
Od kvaliteta zemljišta u velikoj meri zavise i karakter i ukus vina. Kvalitet zemljišta podrazumeva sklop više njegovih osobina: mehanički sastav, vodno-vazdušni režim, plodnost zemljišta ... Zemljište je, prema definiciji, ...
A takarmányborsó jelentősége a fehérjékben gazdag minőséges takarmány előállításában
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
A takarmányborsó (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) a diverzitás közel-keleti és mediterráni központjából származik, ahonnan nagyon gyorsan elterjedt a világon, különösen Európában, Észak-Afrikában és Közép-Ázsiában. A ...
Pedološke i agrohemijske karakteristike vinogradarskog rejona Tri Morave
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
Da bi se izmerilo nemerljivo, kvalitet i karakteristike vina se opisuju brojnim parametrima. Zemljište na kome raste vinova loza predstavlja esencijalni deo tog kaleidoskopa različitih faktora koji utiču na kvalitet i ...
Karakteristike zemljišta Niškog vinogradarskog rejona / Soil characteristics in Niš wine-making region
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2017)
Monografija se bavi karakteristikama zemljišta pod vinogradima u Niškom vinogradarskom rejonu. Materijal je sačinjen na osnovu rezultata opsežnih terenskih i laboratorijskih istraživanja, koja su obuhvatila deset ...
Karakterizacija zemljišta Rasinskog okruga za optimalni izbor loznih podloga vinskih sorti vinove loze: vodič
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2022)
Proizvodnja kvalitetnog grožđa i visokokvalitetnog vina tipičnog za određeno vinogradarsko područje, temelji se na ekološkim, odnosno abiotičkim i antropogenim faktorima terroir-a. Ovaj proces započinje optimalnim korišćenjem ...
Vodič za organsku proizvodnju kukuruza
(Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbHNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2012)
Organska poljoprivreda se definiše kao sistem upravljanja poljoprivredom koji podržava i obogaćuje prirodni biodiverzitet, koristi procese i tehnologije bazirane na biološkim zakonitostima bez učešća veštačkih inputa, ...
Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2014)
Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu ...
Lanik, mogućnosti u proizvodnji ulja i biogoriva
(Univerzitet u Nišu : Tehnološki fakultet u LeskovcuSrpska akademija nauka i umetnosti, Ogranak SANU u Nišu, 2022)
Ova monografija daje opšti pregled proizvodnje i upotrebe lanika kao industrijske sirovine, pre svega, u proizvodnji biogoriva, a zatim i drugih visokovrednih proizvoda. Prvo, opisani su taksonomska klasifikacija, etimologija, ...
Soybean
(Novi Sad : Institute of Field and Vegetable CropsBečej : Sojaprotein, 2011)
This is a translated edition of the book titled “Soja” published in Serbian language in 2008, which displayed the accumulated knowledge on fundamental and applied soybean research, as well as soybean breeding efforts at ...