Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima
Аутори
Vasiljević, SanjaŽivanov, Dalibor
Milošević, Branko
Mihailović, Vojislav
Mikić, Aleksandar
Karagić, Đura
Књига (Рецензирана верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Stočni grašak (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) vodi poreklo iz bliskoistočnog i mediteranskog centra diverziteta, odakle se brzo proširio u svim pravcima, posebno u Evropu, severnu Afriku i centralnu Aziju. Stočni grašak je istovremeno i jedna od prvih odomaćenih biljnih vrsta, s arheološkim ostacima u Siriji starim oko deset hiljada godina. Zajedno sa sočivom, bobom i nekoliko vrsta strnina, grašak je bio jedan od najranijih useva u Evropi, nakon poslednjeg ledenog doba. Stočni grašak se, u zavisnosti od dela biljke koji se koristi, deli na krmni i proteinski. Krmni grašak se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom, kosi se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna, i koristi celokupan nadzemni deo biljke. Krmni grašak može da se gaji kao čist usev ili češće u smeši sa potpornim usevom (strnim žitima). S druge strane, proteinski grašak, takođe poznat i kao grašak za suvo zrno, gaji se isključivo radi zrelog zrna bogatog proteinima i gaji se kao čist usev.
Кључне речи:
stočni grašak / Pisum sativum / uslovi uspevanja / agrotehničke mere / field pea / feed / stočna hranaИзвор:
2016Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Финансирање / пројекти:
- IPA Program prekogranične saradnje Mađarska - Srbija HUSRB 1203/214/123 PEASEMAKERS
Напомена:
- Verzija na engleskom http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2447
- Verzija na mađarskom http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3137
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - BOOK AU - Vasiljević, Sanja AU - Živanov, Dalibor AU - Milošević, Branko AU - Mihailović, Vojislav AU - Mikić, Aleksandar AU - Karagić, Đura PY - 2016 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2445 AB - Stočni grašak (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) vodi poreklo iz bliskoistočnog i mediteranskog centra diverziteta, odakle se brzo proširio u svim pravcima, posebno u Evropu, severnu Afriku i centralnu Aziju. Stočni grašak je istovremeno i jedna od prvih odomaćenih biljnih vrsta, s arheološkim ostacima u Siriji starim oko deset hiljada godina. Zajedno sa sočivom, bobom i nekoliko vrsta strnina, grašak je bio jedan od najranijih useva u Evropi, nakon poslednjeg ledenog doba. Stočni grašak se, u zavisnosti od dela biljke koji se koristi, deli na krmni i proteinski. Krmni grašak se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom, kosi se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna, i koristi celokupan nadzemni deo biljke. Krmni grašak može da se gaji kao čist usev ili češće u smeši sa potpornim usevom (strnim žitima). S druge strane, proteinski grašak, takođe poznat i kao grašak za suvo zrno, gaji se isključivo radi zrelog zrna bogatog proteinima i gaji se kao čist usev. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445 ER -
@book{ author = "Vasiljević, Sanja and Živanov, Dalibor and Milošević, Branko and Mihailović, Vojislav and Mikić, Aleksandar and Karagić, Đura", year = "2016", abstract = "Stočni grašak (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) vodi poreklo iz bliskoistočnog i mediteranskog centra diverziteta, odakle se brzo proširio u svim pravcima, posebno u Evropu, severnu Afriku i centralnu Aziju. Stočni grašak je istovremeno i jedna od prvih odomaćenih biljnih vrsta, s arheološkim ostacima u Siriji starim oko deset hiljada godina. Zajedno sa sočivom, bobom i nekoliko vrsta strnina, grašak je bio jedan od najranijih useva u Evropi, nakon poslednjeg ledenog doba. Stočni grašak se, u zavisnosti od dela biljke koji se koristi, deli na krmni i proteinski. Krmni grašak se odlikuje bujnom nadzemnom biomasom, kosi se u fazi punog cvetanja i obrazovanja prvih mahuna, i koristi celokupan nadzemni deo biljke. Krmni grašak može da se gaji kao čist usev ili češće u smeši sa potpornim usevom (strnim žitima). S druge strane, proteinski grašak, takođe poznat i kao grašak za suvo zrno, gaji se isključivo radi zrelog zrna bogatog proteinima i gaji se kao čist usev.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445" }
Vasiljević, S., Živanov, D., Milošević, B., Mihailović, V., Mikić, A.,& Karagić, Đ.. (2016). Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445
Vasiljević S, Živanov D, Milošević B, Mihailović V, Mikić A, Karagić Đ. Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima. 2016;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445 .
Vasiljević, Sanja, Živanov, Dalibor, Milošević, Branko, Mihailović, Vojislav, Mikić, Aleksandar, Karagić, Đura, "Značaj stočnog graška u proizvodnji kvalitetne stočne hrane bogate proteinima" (2016), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2445 .