Приказ основних података о документу

Nutritional quality of coriander from the collection of the Institute of field and vegetables

dc.creatorJaćimović, Simona
dc.creatorMarjanović-Jeromela, Ana
dc.creatorKiprovski, Biljana
dc.creatorZeremski, Tijana
dc.creatorGrahovac, Nada
dc.creatorAćimović, Milica
dc.date.accessioned2021-10-14T16:18:13Z
dc.date.available2021-10-14T16:18:13Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-6253-132-2 (TF)
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2296
dc.description.abstractU ovom radu je prikazan hemijski sastav i sadržaj najznačajnijih biomolekula semena korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Pored ulja (11,29%) i proteina (17,52%), seme ispitivanih genotipova sadrži i tokoferole (14,00 do 164,40 mg/L ulja), kao i polifenole (3,30 mg/g). Dve glavne nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna, predstavljaju preko 90% ukupnog sadržaja masnih kiselina. Nutritivni kvalitet pokazuje značaj ove biljne vrste kao visokokvalitetnog dodatka ishrani.sr
dc.description.abstractChemical composition and content of the most important bioactive molecules of coriander from the collection of the Institute of Field and Vegetable Crops is presented in this paper. Besides oil (11.29%) and protein (17.52%), seeds contain tocopherols (14.00 to 164.40 mg/L oil) and polyphenols (3.30 mg/g). The two main unsaturated fatty acids, oleic and linoleic, represent over 90% of the total fatty acid content. Nutritional quality shows the importance of this plant species as a high-quality food supplement.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherNovi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetsr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.publisherNovi Sad : Industrijsko biljesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova, 62. Savetovanje “Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021., Herceg Novi, Crna Gora.sr
dc.subjectCoriander sativum L.sr
dc.subjectnutritivni kvalitetsr
dc.subjectsadržaj uljasr
dc.subjectsadržaj proteinasr
dc.subjectnutritional qualitysr
dc.subjectoil contentsr
dc.subjectprotein contentsr
dc.titleNutritivni kvalitet korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.titleNutritional quality of coriander from the collection of the Institute of field and vegetablessr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage186
dc.citation.spage179
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/6038/bitstream_6038.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2296
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу