Nutritivni kvalitet korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo
Nutritional quality of coriander from the collection of the Institute of field and vegetables
Autori
Jaćimović, SimonaMarjanović-Jeromela, Ana
Kiprovski, Biljana
Zeremski, Tijana
Grahovac, Nada
Aćimović, Milica
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
U ovom radu je prikazan hemijski sastav i sadržaj najznačajnijih biomolekula semena korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Pored ulja (11,29%) i proteina (17,52%), seme ispitivanih genotipova sadrži i tokoferole (14,00 do 164,40 mg/L ulja), kao i polifenole (3,30 mg/g). Dve glavne nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna, predstavljaju preko 90% ukupnog sadržaja masnih kiselina. Nutritivni kvalitet pokazuje značaj ove biljne vrste kao visokokvalitetnog dodatka ishrani.
Chemical composition and content of the most important bioactive molecules of coriander from the collection of the Institute of Field and Vegetable Crops is presented in this paper. Besides oil (11.29%) and protein (17.52%), seeds contain tocopherols (14.00 to 164.40 mg/L oil) and polyphenols (3.30 mg/g). The two main unsaturated fatty acids, oleic and linoleic, represent over 90% of the total fatty acid content. Nutritional quality shows the importance of this plant species as a high-quality food supplement.
Ključne reči:
Coriander sativum L. / nutritivni kvalitet / sadržaj ulja / sadržaj proteina / nutritional quality / oil content / protein contentIzvor:
Zbornik radova, 62. Savetovanje “Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021., Herceg Novi, Crna Gora., 2021, 179-186Izdavač:
- Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
- Novi Sad : Industrijsko bilje
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200032 (Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Kolekcije
Institucija/grupa
FiVeRTY - CONF AU - Jaćimović, Simona AU - Marjanović-Jeromela, Ana AU - Kiprovski, Biljana AU - Zeremski, Tijana AU - Grahovac, Nada AU - Aćimović, Milica PY - 2021 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2296 AB - U ovom radu je prikazan hemijski sastav i sadržaj najznačajnijih biomolekula semena korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Pored ulja (11,29%) i proteina (17,52%), seme ispitivanih genotipova sadrži i tokoferole (14,00 do 164,40 mg/L ulja), kao i polifenole (3,30 mg/g). Dve glavne nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna, predstavljaju preko 90% ukupnog sadržaja masnih kiselina. Nutritivni kvalitet pokazuje značaj ove biljne vrste kao visokokvalitetnog dodatka ishrani. AB - Chemical composition and content of the most important bioactive molecules of coriander from the collection of the Institute of Field and Vegetable Crops is presented in this paper. Besides oil (11.29%) and protein (17.52%), seeds contain tocopherols (14.00 to 164.40 mg/L oil) and polyphenols (3.30 mg/g). The two main unsaturated fatty acids, oleic and linoleic, represent over 90% of the total fatty acid content. Nutritional quality shows the importance of this plant species as a high-quality food supplement. PB - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo PB - Novi Sad : Industrijsko bilje C3 - Zbornik radova, 62. Savetovanje “Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021., Herceg Novi, Crna Gora. T1 - Nutritivni kvalitet korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Nutritional quality of coriander from the collection of the Institute of field and vegetables EP - 186 SP - 179 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2296 ER -
@conference{ author = "Jaćimović, Simona and Marjanović-Jeromela, Ana and Kiprovski, Biljana and Zeremski, Tijana and Grahovac, Nada and Aćimović, Milica", year = "2021", abstract = "U ovom radu je prikazan hemijski sastav i sadržaj najznačajnijih biomolekula semena korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Pored ulja (11,29%) i proteina (17,52%), seme ispitivanih genotipova sadrži i tokoferole (14,00 do 164,40 mg/L ulja), kao i polifenole (3,30 mg/g). Dve glavne nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna, predstavljaju preko 90% ukupnog sadržaja masnih kiselina. Nutritivni kvalitet pokazuje značaj ove biljne vrste kao visokokvalitetnog dodatka ishrani., Chemical composition and content of the most important bioactive molecules of coriander from the collection of the Institute of Field and Vegetable Crops is presented in this paper. Besides oil (11.29%) and protein (17.52%), seeds contain tocopherols (14.00 to 164.40 mg/L oil) and polyphenols (3.30 mg/g). The two main unsaturated fatty acids, oleic and linoleic, represent over 90% of the total fatty acid content. Nutritional quality shows the importance of this plant species as a high-quality food supplement.", publisher = "Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad : Industrijsko bilje", journal = "Zbornik radova, 62. Savetovanje “Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021., Herceg Novi, Crna Gora.", title = "Nutritivni kvalitet korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Nutritional quality of coriander from the collection of the Institute of field and vegetables", pages = "186-179", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2296" }
Jaćimović, S., Marjanović-Jeromela, A., Kiprovski, B., Zeremski, T., Grahovac, N.,& Aćimović, M.. (2021). Nutritivni kvalitet korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. in Zbornik radova, 62. Savetovanje “Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021., Herceg Novi, Crna Gora. Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet., 179-186. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2296
Jaćimović S, Marjanović-Jeromela A, Kiprovski B, Zeremski T, Grahovac N, Aćimović M. Nutritivni kvalitet korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. in Zbornik radova, 62. Savetovanje “Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021., Herceg Novi, Crna Gora.. 2021;:179-186. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2296 .
Jaćimović, Simona, Marjanović-Jeromela, Ana, Kiprovski, Biljana, Zeremski, Tijana, Grahovac, Nada, Aćimović, Milica, "Nutritivni kvalitet korijandra iz kolekcije Instituta za ratarstvo i povrtarstvo" in Zbornik radova, 62. Savetovanje “Proizvodnja i prerada uljarica” sa međunarodnim učešćem, 27. jun - 2. jul 2021., Herceg Novi, Crna Gora. (2021):179-186, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2296 .