Search
Now showing items 1-10 of 56
Prikaz novih ranostasnih NS sorti soje / A review of new early NS soybean cultivars
(Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2008)
Rezultat intenzivnog, kontinuiranog rada na oplemenjivanju soje u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, u Novom Sadu, je sve veći broj priznatih sorti ove industrijske biljke. U poslednjih nekoliko godina napravljen je ...
Soja
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoBečej : Sojaprotein, 2008)
Soja je biljka sa dugom tradicijom u gajenju i korišćenju. Svetski značaj u poljoprivrednoj proizvodnji, ishrani i industriji, dobija međutim, tek u dvadesetom veku. Zbog hemijskog sastava zrna (preko 60% proteina i ulja) ...
Privredni značaj, osobine i tehnologija proizvodnje soje
(Novi Sad : University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, 2008)
Od sredine sedamdesetih godina prošlog veka soja je najvažniji izvor biljnih proteina i ulja u svetu, a površine pod ovom biljnom vrstom rastu iz godine u godinu. Zahvaljujući povoljnim agroekološkim uslovima za proizvodnju, ...
Oplemenjivanje soje na otpornost prema parazitima
(Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2008)
Daje se pregled rezultata rada oplemenjivanja soje na otpornost prema parazitima u svetu i kod nas. Detaljnije su obrađeni najštetniji paraziti u Srbiji, i to: Peronospora manshurica (plamenjača), Pseudomonas syringae pv. ...
Značaj, poreklo i širenje soje
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoBečej : Sojaprotein, 2008)
Iako ima veoma dugu tradiciju gajenja, soja je niz vekova bila značajna samo u području svog porekla, na Dalekom Istoku. Tek četrdesetih godina XX veka od malo značajne biljke koja je služila za silažu, ona postaje bitan ...
Morfologija i faze razvoja soje
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoBečej : Sojaprotein, 2008)
Soja je uspravna, jednogodišnja biljka sa stablom obraslim dlačicama koje u zavisnosti od uslova uspevanja dostiže visinu od 30 do 130 cm. Korenov sistem soje je difuzan, sa glavnim korenom koji se najčešće ne može razdvojiti ...
Agrotehnika soje
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoBečej : Sojaprotein, 2008)
Za visoke prinose soje potreban je sklad svih proizvodnih činilaca. To praktično znači da treba pravilno odabrati parcelu i odgovarajući plodored, obaviti pravovremenu i kvalitetnu obradu zemljišta, đubrenje, suzbijanje ...
Adaptability and stability of new soybean genotypes / Adaptabilnost i stabilnost novih genotipova soje
(Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd, 2003)
The work on soybean breeding conducted at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad, results each year in the development of a number of new soybean lines that are tested in both Varietal Commission trials and ...
Economic value, characteristics and production technology of soybean / Privredni značaj, osobine i tehnologija proizvodnje soje
(Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet - Departman za zaštitu bilja i životne sredine "dr Pavla Vukasovića", Novi Sad, 2008)
Soybean has been the most important source of vegetable protein and oil since the 1970s and the acreage in this crop has been increasing continually year after year. Thanks to favorable growing conditions and the superior ...
Influence of row distance on Soybean yield / Uticaj međurednog razmaka na prinos soje
(Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2002)
The investigation was conducted during 2000 and 2001 in order to determine the influence of row distance on soybean yield. Grain yield was not significant different between observed planting variants. The highest yield was ...