Претраживање
Приказ резултата 1-7 од 7
Prinos i kvalitet NS sorti soje u mreži makroogleda 2021. godine / Yield and quality of NS soybean varieties in the macro trials in 2021
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Makroogledi se izvode radi rejonizacije sorti soje, odnosno da se za pojedine lokalitete gajenja odaberu one sorte koje će u datim agroekološkim uslovima ostvariti maksimalne prinose uz minimalna variranja u različitim ...
Kvalitet perspektivnih linija soje u procesu registracije u 2021. godini / Quality of prospective soy lines in the registration process in 2021
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Oplemenjivači soje instituta za ratarstvo i povrtarstvo kontinuirano rade na stvaranju novih genotipova, od kojih se izdvajaju superiorne linije po visini prinosa i nakon višegodišnjih testiranja daju na dvogodišnje ...
Uticaj primene vodenih ekstrakata na sadržaj proteina i ulja u zrnu soje / Influence of application of aqueous extracts on soybean protein and oil content
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Folijarna primena vodenih ekstrakata ima pozitivan uticaj na na prinos i kvalitet zrna soje. Folijarna primena vodenog ekstrakta od ploda banane povećala je prinos soje za 18,07%, sadržaj proteina za 1,64%, smanjila sadržaj ...
Kvalitet semena soje sa obojenom semenjačom / Soybean seed quality with colored seeder
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Institut za ratarstvo i povrtarstvo poseduje veoma bogatu kolekciju različitih genotipova soje iz celog sveta, koje se razlikuju po svojim morfološkim osobinama, dužini vegetacionog perioda, tolerantnosti na stresne uslove ...
Uticaj inokulanata na sadržaj ulja u zrnu soje / Influence of inoculants on oil content in soybean seed
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
U ovoj studiji ispitivan je uticaj različitih inokulanata na osobine kvaliteta sorte soje, 0 grupe zrenja. Eksperiment je izveden u Staroj Pazovi tokom 2019. u tri varijante: kontrola, Rizol i tečni Azotofiksin. Analizirani ...
Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2022. godini / Quality newly released NS varieties soybean in 2022
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
U Odeljenju za soju, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada do sada je registrovano 166 NS sorte soje, različitih grupa zrenja. Cilj ovoga rada je sagledavanje prinosa, sadržaja proteina i ulja, kao i prinosa ...
Sadržaj ulja i proteina u zrnu soje zavisno od gustine setve / Oil and protein content in soybean grain depending on sowing density
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Optimalan broj biljaka po jedinici površine je jedna od bitnih pretpostavki visokog prinosa, a ova vrednost se razlikuje kod pojedinih sorti soje. Ranije sorte soje sa kraćim vegetacionim periodom imaju nižu visinu i podnose ...