Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 36
Uticaj inokulacije semena NS Nitraginom na prinos soje / Effects of inoculation seed with NS Nitragin in soy yield
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2022)
Soja je leguminoza sposobna da usvaja elementarni azot iz vazduha zahvaljujući simbiozi sa kvržičnim bakterijama. Inokulacija semena soje visokoefektivnim bakterijama povećava usvajanje azota i pozitivno deluje na
ostvareni ...
Uticaj inokulanata na sadržaj ulja u zrnu soje / Influence of inoculants on oil content in soybean seed
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
U ovoj studiji ispitivan je uticaj različitih inokulanata na osobine kvaliteta sorte soje, 0 grupe zrenja. Eksperiment je izveden u Staroj Pazovi tokom 2019. u tri varijante: kontrola, Rizol i tečni Azotofiksin. Analizirani ...
Procena aktivne rezerve semena korovskih biljaka u zemljištu / Estimation of active soil weed seed bank
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2022)
Poznavanje i razumevanje veličine i sastava rezerve semena korovskih biljaka može pomoći kod planiranja uspešne i pravovremene strategije suzbijanja korova i procene dinamike pojave korova. Veoma je značajano imati u vidu ...
Identification of useful traits for organic soybean breeding in limiting and changing agro-climatic conditions
(Tulln an der Donau : Universität für Bodenkultur Wien, Department für Nutzpflanzenwissenschaften, Institut für Pflanzenzüchtung, 2022)
Organic farming is practiced on over 72 million hectares of agricultural land worldwide. Soybean (Glycine max) is cultivated organically on 644 323 ha. Each year, the selection of the right soybean varieties for their ...
Kvalitet novopriznatih NS sorti soje u 2022. godini / Quality newly released NS varieties soybean in 2022
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
U Odeljenju za soju, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada do sada je registrovano 166 NS sorte soje, različitih grupa zrenja. Cilj ovoga rada je sagledavanje prinosa, sadržaja proteina i ulja, kao i prinosa ...
Sadržaj ulja i proteina u zrnu soje zavisno od gustine setve / Oil and protein content in soybean grain depending on sowing density
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Optimalan broj biljaka po jedinici površine je jedna od bitnih pretpostavki visokog prinosa, a ova vrednost se razlikuje kod pojedinih sorti soje. Ranije sorte soje sa kraćim vegetacionim periodom imaju nižu visinu i podnose ...
High-throughput screening of soybean di-nitrogen fixation and seed nitrogen content using spectral sensing
(Elsevier, 2022)
Symbiotic di-nitrogen fixation of grain legumes has a substantial impact on crop performance, harvest product quality, and nitrogen (N) balance of crop rotations, particularly under organic management regimes. In soybean ...
ECOBREED participatory trials for organic soybean production in Serbia
(2022)
Due to the rising demand for organic food products and increased availability of organic products, global production of organically grown crops has increased. In 2020, organic agriculture was practised in 187 countries ...
Soja u 2021. godini
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2022)
Soja je biljna vrsta poreklom iz suptropskih predela sa povišenom vlagom kako zemljišta, tako i vazduha. Za ostvarivanje visokih i stabilnih prinosa ograničavajući faktor u proizvodnji soje javlja se nedostatak vlage u ...
Prinos i kvalitet NS sorti soje u mreži makroogleda 2021. godine / Yield and quality of NS soybean varieties in the macro trials in 2021
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2022)
Makroogledi se izvode radi rejonizacije sorti soje, odnosno da se za pojedine lokalitete gajenja odaberu one sorte koje će u datim agroekološkim uslovima ostvariti maksimalne prinose uz minimalna variranja u različitim ...