Novi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjača
Аутори
Marjanović-Jeromela, AnaRajković, Dragana
Radanović, Aleksandra
Terzić, Sreten
Milovac, Željko
Mitrović, Petar
Grahovac, Nada
Miladinović, Dragana
Stojanović, D.
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Po potrosnji biljnog ulja u svetu uljana repica (Brassica napus L.) se nalazi na trecem mestu, iza palme i soje. Koristi se
u ishrani ljudi, Zivotinja, proizvodnyi biodizela. Kao posledica velike potraznje na trzistu, primetan je trend povecanja
povrsina, prinosa t kvaliteta uljane repice u svetskim razmerama. Mendelova pravila predstavijaju osnovu svih metoda
oplemenjivanja sorti t hibrida uljanih i krmnih kupusnjaca. Linije se testiraju u vise godina i lokaliteta, a zadatak oplemenjivanja na kvalitet je da se primenom konvencionalnth i metoda biotehnologije stvore nove sorte i hibridi visokog
i stabilnog prinosa, sa poboljsanom nutritivaom vrednoscu semena. Seme dobrih sorti uljane repice sadrzi oko 45%
ulja sa 60% oleinske kiseline i 23% proteina. Razvijene su sorte uljane repice kanola tipa kao i visokooleinski tipovi
sa vecom Stabilnoscu na visokim temperaturama. Najznacajnije antinuiritivne materije u semenu uljane repice su glukozinolati. Znacajan napredak u oplemenjivanju... ucinjen je primenom savremenih metoda biotehnologie. Tokom tri
decenije oplemenjivanja uljane repice u Institutu za ratarstvo | povrtarstvo u Novem Sadu stvoreno je 13 sorti ozime
uljane repice, dve sorte jare repice i tri ozima hibrida. Od oplemenjivanja se ocekuje dalje povecanje prinosa, pri istovremenom poboljsanju njegove sigurnosti, odnosno rezistentnosti na bolesti i tolerancije na stres.
Кључне речи:
Brassica napus L / kvalitet ulja / hibrid / oplemenjivanje / kupusnjačeИзвор:
Uljarstvo / Journal of Edible Oil Industry, 2018, 49, 1, 37-46Финансирање / пројекти:
- Развој нових сорти и побољшање технологија производње уљаних биљних врста за различите намене (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31025)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Marjanović-Jeromela, Ana AU - Rajković, Dragana AU - Radanović, Aleksandra AU - Terzić, Sreten AU - Milovac, Željko AU - Mitrović, Petar AU - Grahovac, Nada AU - Miladinović, Dragana AU - Stojanović, D. PY - 2018 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3691 AB - Po potrosnji biljnog ulja u svetu uljana repica (Brassica napus L.) se nalazi na trecem mestu, iza palme i soje. Koristi se u ishrani ljudi, Zivotinja, proizvodnyi biodizela. Kao posledica velike potraznje na trzistu, primetan je trend povecanja povrsina, prinosa t kvaliteta uljane repice u svetskim razmerama. Mendelova pravila predstavijaju osnovu svih metoda oplemenjivanja sorti t hibrida uljanih i krmnih kupusnjaca. Linije se testiraju u vise godina i lokaliteta, a zadatak oplemenjivanja na kvalitet je da se primenom konvencionalnth i metoda biotehnologije stvore nove sorte i hibridi visokog i stabilnog prinosa, sa poboljsanom nutritivaom vrednoscu semena. Seme dobrih sorti uljane repice sadrzi oko 45% ulja sa 60% oleinske kiseline i 23% proteina. Razvijene su sorte uljane repice kanola tipa kao i visokooleinski tipovi sa vecom Stabilnoscu na visokim temperaturama. Najznacajnije antinuiritivne materije u semenu uljane repice su glukozinolati. Znacajan napredak u oplemenjivanju ucinjen je primenom savremenih metoda biotehnologie. Tokom tri decenije oplemenjivanja uljane repice u Institutu za ratarstvo | povrtarstvo u Novem Sadu stvoreno je 13 sorti ozime uljane repice, dve sorte jare repice i tri ozima hibrida. Od oplemenjivanja se ocekuje dalje povecanje prinosa, pri istovremenom poboljsanju njegove sigurnosti, odnosno rezistentnosti na bolesti i tolerancije na stres. C3 - Uljarstvo / Journal of Edible Oil Industry T1 - Novi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjača EP - 46 IS - 1 SP - 37 VL - 49 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3691 ER -
@conference{ author = "Marjanović-Jeromela, Ana and Rajković, Dragana and Radanović, Aleksandra and Terzić, Sreten and Milovac, Željko and Mitrović, Petar and Grahovac, Nada and Miladinović, Dragana and Stojanović, D.", year = "2018", abstract = "Po potrosnji biljnog ulja u svetu uljana repica (Brassica napus L.) se nalazi na trecem mestu, iza palme i soje. Koristi se u ishrani ljudi, Zivotinja, proizvodnyi biodizela. Kao posledica velike potraznje na trzistu, primetan je trend povecanja povrsina, prinosa t kvaliteta uljane repice u svetskim razmerama. Mendelova pravila predstavijaju osnovu svih metoda oplemenjivanja sorti t hibrida uljanih i krmnih kupusnjaca. Linije se testiraju u vise godina i lokaliteta, a zadatak oplemenjivanja na kvalitet je da se primenom konvencionalnth i metoda biotehnologije stvore nove sorte i hibridi visokog i stabilnog prinosa, sa poboljsanom nutritivaom vrednoscu semena. Seme dobrih sorti uljane repice sadrzi oko 45% ulja sa 60% oleinske kiseline i 23% proteina. Razvijene su sorte uljane repice kanola tipa kao i visokooleinski tipovi sa vecom Stabilnoscu na visokim temperaturama. Najznacajnije antinuiritivne materije u semenu uljane repice su glukozinolati. Znacajan napredak u oplemenjivanju ucinjen je primenom savremenih metoda biotehnologie. Tokom tri decenije oplemenjivanja uljane repice u Institutu za ratarstvo | povrtarstvo u Novem Sadu stvoreno je 13 sorti ozime uljane repice, dve sorte jare repice i tri ozima hibrida. Od oplemenjivanja se ocekuje dalje povecanje prinosa, pri istovremenom poboljsanju njegove sigurnosti, odnosno rezistentnosti na bolesti i tolerancije na stres.", journal = "Uljarstvo / Journal of Edible Oil Industry", title = "Novi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjača", pages = "46-37", number = "1", volume = "49", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3691" }
Marjanović-Jeromela, A., Rajković, D., Radanović, A., Terzić, S., Milovac, Ž., Mitrović, P., Grahovac, N., Miladinović, D.,& Stojanović, D.. (2018). Novi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjača. in Uljarstvo / Journal of Edible Oil Industry, 49(1), 37-46. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3691
Marjanović-Jeromela A, Rajković D, Radanović A, Terzić S, Milovac Ž, Mitrović P, Grahovac N, Miladinović D, Stojanović D. Novi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjača. in Uljarstvo / Journal of Edible Oil Industry. 2018;49(1):37-46. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3691 .
Marjanović-Jeromela, Ana, Rajković, Dragana, Radanović, Aleksandra, Terzić, Sreten, Milovac, Željko, Mitrović, Petar, Grahovac, Nada, Miladinović, Dragana, Stojanović, D., "Novi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjača" in Uljarstvo / Journal of Edible Oil Industry, 49, no. 1 (2018):37-46, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3691 .