Show simple item record

dc.creatorMarjanović-Jeromela, Ana
dc.creatorRajković, Dragana
dc.creatorRadanović, Aleksandra
dc.creatorTerzić, Sreten
dc.creatorMilovac, Željko
dc.creatorMitrović, Petar
dc.creatorGrahovac, Nada
dc.creatorMiladinović, Dragana
dc.creatorStojanović, D.
dc.date.accessioned2023-08-15T09:17:12Z
dc.date.available2023-08-15T09:17:12Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3691
dc.description.abstractPo potrosnji biljnog ulja u svetu uljana repica (Brassica napus L.) se nalazi na trecem mestu, iza palme i soje. Koristi se u ishrani ljudi, Zivotinja, proizvodnyi biodizela. Kao posledica velike potraznje na trzistu, primetan je trend povecanja povrsina, prinosa t kvaliteta uljane repice u svetskim razmerama. Mendelova pravila predstavijaju osnovu svih metoda oplemenjivanja sorti t hibrida uljanih i krmnih kupusnjaca. Linije se testiraju u vise godina i lokaliteta, a zadatak oplemenjivanja na kvalitet je da se primenom konvencionalnth i metoda biotehnologije stvore nove sorte i hibridi visokog i stabilnog prinosa, sa poboljsanom nutritivaom vrednoscu semena. Seme dobrih sorti uljane repice sadrzi oko 45% ulja sa 60% oleinske kiseline i 23% proteina. Razvijene su sorte uljane repice kanola tipa kao i visokooleinski tipovi sa vecom Stabilnoscu na visokim temperaturama. Najznacajnije antinuiritivne materije u semenu uljane repice su glukozinolati. Znacajan napredak u oplemenjivanju ucinjen je primenom savremenih metoda biotehnologie. Tokom tri decenije oplemenjivanja uljane repice u Institutu za ratarstvo | povrtarstvo u Novem Sadu stvoreno je 13 sorti ozime uljane repice, dve sorte jare repice i tri ozima hibrida. Od oplemenjivanja se ocekuje dalje povecanje prinosa, pri istovremenom poboljsanju njegove sigurnosti, odnosno rezistentnosti na bolesti i tolerancije na stres.sr
dc.language.isosrsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31025/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceUljarstvo / Journal of Edible Oil Industrysr
dc.subjectBrassica napus Lsr
dc.subjectkvalitet uljasr
dc.subjecthibridsr
dc.subjectoplemenjivanjesr
dc.subjectkupusnjačesr
dc.titleNovi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjačasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage46
dc.citation.issue1
dc.citation.spage37
dc.citation.volume49
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/9268/bitstream_9268.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3691
dc.type.versionpublishedVersionsr


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record