dc.creator | Marjanović-Jeromela, Ana | |
dc.creator | Rajković, Dragana | |
dc.creator | Radanović, Aleksandra | |
dc.creator | Terzić, Sreten | |
dc.creator | Milovac, Željko | |
dc.creator | Mitrović, Petar | |
dc.creator | Grahovac, Nada | |
dc.creator | Miladinović, Dragana | |
dc.creator | Stojanović, D. | |
dc.date.accessioned | 2023-08-15T09:17:12Z | |
dc.date.available | 2023-08-15T09:17:12Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3691 | |
dc.description.abstract | Po potrosnji biljnog ulja u svetu uljana repica (Brassica napus L.) se nalazi na trecem mestu, iza palme i soje. Koristi se
u ishrani ljudi, Zivotinja, proizvodnyi biodizela. Kao posledica velike potraznje na trzistu, primetan je trend povecanja
povrsina, prinosa t kvaliteta uljane repice u svetskim razmerama. Mendelova pravila predstavijaju osnovu svih metoda
oplemenjivanja sorti t hibrida uljanih i krmnih kupusnjaca. Linije se testiraju u vise godina i lokaliteta, a zadatak oplemenjivanja na kvalitet je da se primenom konvencionalnth i metoda biotehnologije stvore nove sorte i hibridi visokog
i stabilnog prinosa, sa poboljsanom nutritivaom vrednoscu semena. Seme dobrih sorti uljane repice sadrzi oko 45%
ulja sa 60% oleinske kiseline i 23% proteina. Razvijene su sorte uljane repice kanola tipa kao i visokooleinski tipovi
sa vecom Stabilnoscu na visokim temperaturama. Najznacajnije antinuiritivne materije u semenu uljane repice su glukozinolati. Znacajan napredak u oplemenjivanju ucinjen je primenom savremenih metoda biotehnologie. Tokom tri
decenije oplemenjivanja uljane repice u Institutu za ratarstvo | povrtarstvo u Novem Sadu stvoreno je 13 sorti ozime
uljane repice, dve sorte jare repice i tri ozima hibrida. Od oplemenjivanja se ocekuje dalje povecanje prinosa, pri istovremenom poboljsanju njegove sigurnosti, odnosno rezistentnosti na bolesti i tolerancije na stres. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31025/RS// | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Uljarstvo / Journal of Edible Oil Industry | sr |
dc.subject | Brassica napus L | sr |
dc.subject | kvalitet ulja | sr |
dc.subject | hibrid | sr |
dc.subject | oplemenjivanje | sr |
dc.subject | kupusnjače | sr |
dc.title | Novi trendovi u oplemenjivanju uljanih kupusnjača | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.epage | 46 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 37 | |
dc.citation.volume | 49 | |
dc.identifier.fulltext | http://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/9268/bitstream_9268.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3691 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |