Приказ основних података о документу

Alfalfa dormancy – impact and consequences of variety selection

dc.creatorMilić, Dragan
dc.creatorKatanski, Snežana
dc.creatorKaragić, Đura
dc.creatorMilošević, Branko
dc.date.accessioned2021-11-08T10:48:38Z
dc.date.available2021-11-08T10:48:38Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-87611-63-4
dc.identifier.isbn978-86-87611-69-6
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2406
dc.description.abstractŠiroki areal gajenja, adaptabilnost, visoki prinosi suve materije odličnog kvaliteta uslovaljavaju ne samo veliki agronomski nego i ekonomski značaj lucerke (M. sativa L.). Glavna osobina koja se koristi za klasifikaciju sorti i populacija lucerke je dormantnost - jesenji porast. Izbor sorte lucerke određene grupe dormantnosti je izuzetno važan, kako zbog otpornosti na niske i visoke temperature, tako i zbog trajnosti, kvaliteta i prinosa. Dobijeni rezultati jasno ukazuju na značaj indeksa dormantnosti na prinos i visinu biljaka ispitivanih sorti i populacija lucerke. Najveći prinosi suve materije i najviše biljke lucerke ostvareni su sa srpskim sortama klasa dormantnosti 4-5, Nijagara, Nera i NS Mediana ZMS V i američkom sortom OK 49. U Srbiji i regionu najveći prinos i balans prinosa i kvaliteta se ostvaruje gajenjem sorti lucerke indeksa dormantnosti 4-6.sr
dc.description.abstractAlfalfa (M. sativa L.), is the most important forage crop in Serbia and worlwide. The aim of this paper was to examine impact of alfalfa varieties different in dormancy classes and geographic on dry matter yield and plant height. Fall dormancy in alfalfa is defined as the plant’s response to shortening photoperiod and temperature in autumn and plays a main role in worldwide adaptation of alfalfa germplasm. Various agronomical traits such as plant vigor, recovery rate after cutting, dry matter yield, stand persistence, reaction to some diseases were related to fall dormancy. Obtained results clearly demonstrate importance and impact of different dormancy rates on alfalfa yield and plant height among followed alfalfa variteis and populations.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherČačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultetsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31024/RS//
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019.sr
dc.subjectdormantnostsr
dc.subjectkvalitetsr
dc.subjectlucerkasr
dc.subjectprinossr
dc.subjectsortasr
dc.subjectalfalfasr
dc.subjectdormancysr
dc.subjectqualitysr
dc.subjectvarietysr
dc.subjectyieldsr
dc.titleDormantnost lucerke - značaj i posledice izbora sortesr
dc.titleAlfalfa dormancy – impact and consequences of variety selectionsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage66
dc.citation.spage61
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/6516/bitstream_6516.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2406
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу