Dormantnost lucerke - značaj i posledice izbora sorte
Alfalfa dormancy – impact and consequences of variety selection
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Široki areal gajenja, adaptabilnost, visoki prinosi suve materije odličnog kvaliteta uslovaljavaju ne samo veliki agronomski nego i ekonomski značaj lucerke (M. sativa L.). Glavna osobina koja se koristi za klasifikaciju sorti i populacija lucerke je dormantnost - jesenji porast. Izbor sorte lucerke određene grupe dormantnosti je izuzetno važan, kako zbog otpornosti na niske i visoke temperature, tako i zbog trajnosti, kvaliteta i prinosa. Dobijeni rezultati jasno ukazuju na značaj indeksa dormantnosti na prinos i visinu
biljaka ispitivanih sorti i populacija lucerke. Najveći prinosi suve materije i najviše biljke
lucerke ostvareni su sa srpskim sortama klasa dormantnosti 4-5, Nijagara, Nera i NS
Mediana ZMS V i američkom sortom OK 49. U Srbiji i regionu najveći prinos i balans
prinosa i kvaliteta se ostvaruje gajenjem sorti lucerke indeksa dormantnosti 4-6.
Alfalfa (M. sativa L.), is the most important forage crop in Serbia and worlwide.
The aim of this paper was to examine impact of alfalfa varieties different in dormancy
classes and geographic on dry matter yield and plant height. Fall dormancy in alfalfa is
defined as the plant’s response to shortening photoperiod and temperature in autumn
and plays a main role in worldwide adaptation of alfalfa germplasm. Various
agronomical traits such as plant vigor, recovery rate after cutting, dry matter yield, stand
persistence, reaction to some diseases were related to fall dormancy. Obtained results
clearly demonstrate importance and impact of different dormancy rates on alfalfa yield
and plant height among followed alfalfa variteis and populations.
Keywords:
dormantnost / kvalitet / lucerka / prinos / sorta / alfalfa / dormancy / quality / variety / yieldSource:
Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019., 2019, 61-66Publisher:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
Funding / projects:
- Increasing the market significance of forage crops by breeding and optimizing seed production technology (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31024)
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - CONF AU - Milić, Dragan AU - Katanski, Snežana AU - Karagić, Đura AU - Milošević, Branko PY - 2019 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2406 AB - Široki areal gajenja, adaptabilnost, visoki prinosi suve materije odličnog kvaliteta uslovaljavaju ne samo veliki agronomski nego i ekonomski značaj lucerke (M. sativa L.). Glavna osobina koja se koristi za klasifikaciju sorti i populacija lucerke je dormantnost - jesenji porast. Izbor sorte lucerke određene grupe dormantnosti je izuzetno važan, kako zbog otpornosti na niske i visoke temperature, tako i zbog trajnosti, kvaliteta i prinosa. Dobijeni rezultati jasno ukazuju na značaj indeksa dormantnosti na prinos i visinu biljaka ispitivanih sorti i populacija lucerke. Najveći prinosi suve materije i najviše biljke lucerke ostvareni su sa srpskim sortama klasa dormantnosti 4-5, Nijagara, Nera i NS Mediana ZMS V i američkom sortom OK 49. U Srbiji i regionu najveći prinos i balans prinosa i kvaliteta se ostvaruje gajenjem sorti lucerke indeksa dormantnosti 4-6. AB - Alfalfa (M. sativa L.), is the most important forage crop in Serbia and worlwide. The aim of this paper was to examine impact of alfalfa varieties different in dormancy classes and geographic on dry matter yield and plant height. Fall dormancy in alfalfa is defined as the plant’s response to shortening photoperiod and temperature in autumn and plays a main role in worldwide adaptation of alfalfa germplasm. Various agronomical traits such as plant vigor, recovery rate after cutting, dry matter yield, stand persistence, reaction to some diseases were related to fall dormancy. Obtained results clearly demonstrate importance and impact of different dormancy rates on alfalfa yield and plant height among followed alfalfa variteis and populations. PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019. T1 - Dormantnost lucerke - značaj i posledice izbora sorte T1 - Alfalfa dormancy – impact and consequences of variety selection EP - 66 SP - 61 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2406 ER -
@conference{ author = "Milić, Dragan and Katanski, Snežana and Karagić, Đura and Milošević, Branko", year = "2019", abstract = "Široki areal gajenja, adaptabilnost, visoki prinosi suve materije odličnog kvaliteta uslovaljavaju ne samo veliki agronomski nego i ekonomski značaj lucerke (M. sativa L.). Glavna osobina koja se koristi za klasifikaciju sorti i populacija lucerke je dormantnost - jesenji porast. Izbor sorte lucerke određene grupe dormantnosti je izuzetno važan, kako zbog otpornosti na niske i visoke temperature, tako i zbog trajnosti, kvaliteta i prinosa. Dobijeni rezultati jasno ukazuju na značaj indeksa dormantnosti na prinos i visinu biljaka ispitivanih sorti i populacija lucerke. Najveći prinosi suve materije i najviše biljke lucerke ostvareni su sa srpskim sortama klasa dormantnosti 4-5, Nijagara, Nera i NS Mediana ZMS V i američkom sortom OK 49. U Srbiji i regionu najveći prinos i balans prinosa i kvaliteta se ostvaruje gajenjem sorti lucerke indeksa dormantnosti 4-6., Alfalfa (M. sativa L.), is the most important forage crop in Serbia and worlwide. The aim of this paper was to examine impact of alfalfa varieties different in dormancy classes and geographic on dry matter yield and plant height. Fall dormancy in alfalfa is defined as the plant’s response to shortening photoperiod and temperature in autumn and plays a main role in worldwide adaptation of alfalfa germplasm. Various agronomical traits such as plant vigor, recovery rate after cutting, dry matter yield, stand persistence, reaction to some diseases were related to fall dormancy. Obtained results clearly demonstrate importance and impact of different dormancy rates on alfalfa yield and plant height among followed alfalfa variteis and populations.", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019.", title = "Dormantnost lucerke - značaj i posledice izbora sorte, Alfalfa dormancy – impact and consequences of variety selection", pages = "66-61", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2406" }
Milić, D., Katanski, S., Karagić, Đ.,& Milošević, B.. (2019). Dormantnost lucerke - značaj i posledice izbora sorte. in Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019. Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 61-66. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2406
Milić D, Katanski S, Karagić Đ, Milošević B. Dormantnost lucerke - značaj i posledice izbora sorte. in Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019.. 2019;:61-66. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2406 .
Milić, Dragan, Katanski, Snežana, Karagić, Đura, Milošević, Branko, "Dormantnost lucerke - značaj i posledice izbora sorte" in Zbornik radova 1, 24. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 15-16. mart 2019. (2019):61-66, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2406 .