Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 27
Comparison of ICP-OES and GFAAS techniques for determination mineral content in wheat and wheat products matrix / Poređenјe ICP-OES i GFAAS tehnika za određivanјe sadržaja minerala u matriksima pšenice i proizvoda od pšenice
(Novi Sad : National Society of Processing and Energy in AgricultureNovi Sad : University of Novi Sad, Faculty of Agriculture, 2023)
In modern society, it has become necessary that every food product possess nutritional label. One part of the nutritional
value of food is micronutrients, especially minerals. They can be determined by different analytical ...
Uticaj spoljne sredine na kvalitet zrna pšenice / Effect of the environment on wheat grain quality
(Beograd : Društvo genetičara SrbijeBeograd : Društvo selekcionera i semenara Srbije, 2023)
Pšenica (Triticum spp.) je jedna od najadaptabilnijih biljnih vrsta, zbog sposobnosti da se prilagodi variranju uslova spoljne sredine. Međutim, visoke temperature, količina i raspored padavina tokom rasta i razvića biljke ...
Grain chemical composition of barley and wheat cultivars for animal feed / Hemijski sastav zrna sorti ječma i pšenice za ishranu životinja
(Novi Sad: Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, 2019)
Together with corn and rice, barley and wheat are the most important cereal crops. Majority of the worldwide barley production is used in animal nutrition, mostly in pig and poultry diets. Wheat is major energy source ...
Rezultati NS sorti strnih žita u 2019/20. sezoni
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2021)
U Republici Srbiji i u drugim zemljama našeg regiona ozima pšenica i ječam predstavljaju kulture sa najvećim površinama u ozimoj setvi. U sezoni 2019/20. pšenica, ječam, ovas, raz i tritikale bili su zasejani na preko ...
Mogućnosti selekcije pšenice na otpornost osetljivog tipa reakcije prema Puccinia recondita tritici i Erysiphe graminis tritici / Possibilities of wheat selection to non-specific resistance to Puccinia recondita tritici and Erisyphe graminis tritici
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 1989)
Na osnovu slabog intenziteta zaraze u polju i utvrđivanjem pokazatelja usporenog razvoja bolesti u kontrolisanim uslovima moguće je odabrati genotipove koji sadrže gene za nespecifičnu otpornost (otpornost osetljivog tipa ...
Nove linije ozime pšenice sa poboljšanom otpornošću prema obligatnim parazitima / New winter wheat lines with improved resistance to obligate parasites
(Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije, 2004)
Sorta Lovrin 25 i linija FR 81-19 uzete su kao izvori otpornosti prema Bumeria graminis tritici i Puccinia triticina na osnovu višegodišnjih testiranja u poljskim uslovima. Ukrštanja sa dve izuzetno osetljive sorte (Skopljanka ...
Varijabilnost stay-green osobina istorijskog seta sorti pšenice / The variability in stay-green traits of the historical set of wheat cultivars
(Beograd : Društvo genetičara SrbijeBeograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2023)
Usled napretka u oplemenjivanju kao i u samoj biljnoj proizvodnji, prinos zrna pšenice je više nego udvostručen tokom poslednjih nekoliko decenija u Jugoistočnoj Evropi kao i u Republici Srbiji. Takođe, ranija istraživanja ...
Primena tehnologija precizne poljoprivrede u zaštiti pšenice
(Beograd : Društvo za zaštitu bilja Srbije, 2022)
Aplikacija sredstava za zaštitu bilja (pesticida) predstavlja jednu od najvažnijih agrotehničkih mera u održivoj, efikasnoj i ekonomičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Efikasna primena pesticida podrazumeva proces ujednačenog ...
Primena multipnih inokulanata u održivoj proizvodnji pšenice / The application of multiple inoculants in the sustainable production of wheat
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, 2016)
U istraživanjima su korišćene tri alternativne sorte pšenice Tr. aestivum ssp.
compactumima, Triticum spelta, i Triticum durum u tri godine istraživanja sa primenom
organskog đubriva i mikrobiološkog inokulata u cilju ...
Uticaj klimatskih promena na proizvodnju pšenice / Impact of climate changes on wheat production
(Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo, 2022)
U ovoj studiji, analizirana je proizvodnja pšenice u dvadesetogodišnjem periodu (2001-2020. godina) u svetu i u Srbiji. Variranja visine prinosa zrna po jedinici površine u Srbiji poređene su sa količinom padavina u ...