Приказ основних података о документу

Površina korena kao kriterijum za selekciju šećerne repe

dc.creatorDanojević, Dario
dc.creatorĆurčić, Živko
dc.creatorNagl, Nevena
dc.creatorKovačev, Lazar
dc.date.accessioned2021-04-26T18:46:41Z
dc.date.available2021-04-26T18:46:41Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/949
dc.description.abstractIn this study we analyzed 10 monogerm and 10 multigerm sugar beet genotypes from the collections of the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad. The appearance of sugar beet root surface was evaluated as a property that has an impact on the soil removal and root washing in the sugar factory. The genotypes were tested with nonparametric Kruskal-Wallis's test and cluster analysis as a method of multivariate analysis. Based on these results, genotype 12 had the lowest values for the root surface (the least furrow of the root), which will further be used in sugar beet breeding programs.en
dc.description.abstractU ovom istraživanju je analizirano 10 monogermnih i 10 multigermnih genotipova šećerne repe koji se nalaze u kolekciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Ispitivana je površina korena šećerne repe kao svojstvo koje ima uticaj na iznošenje zemljišta pri vađenju, kao i pranju korena tokom procesa prerade. Primenjeno je neparametarsko testiranje sa Kruskal-Wallisovim testom i analiza grupisanja kao metod multivarijacione analize. Na osnovu dobijenih rezultata, najmanju ocenu površine korena (najmanje brazdi na korenu) imao je genotip 12 koji će se koristiti za poboljšanje ovog svojstva kod drugih genotipova.sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20020/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research
dc.subjectmultivariate analysisen
dc.subjectroot surfaceen
dc.subjectselectionen
dc.subjectsugar beeten
dc.subjectmultivarijaciona analizasr
dc.subjectpovršina korenasr
dc.subjectselekcijasr
dc.subjectšećerna repasr
dc.titleRoot surface as criterion for selection of sugar beeten
dc.titlePovršina korena kao kriterijum za selekciju šećerne repesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage90
dc.citation.issue1
dc.citation.other48(1): 87-90
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage87
dc.citation.volume48
dc.identifier.doi10.5937/ratpov1101087D
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1803/946.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу