Biochemical changes during aging of soybean seed
Biohemijske promene tokom starenja semena soje
Апстракт
Biochemical changes that occur in the seed as a result of ageing are very significant for seed quality and longevity. Because of its characteristic composition, processes occurring in the seed of oil crops during storage will be typical as well. Six soybean varieties developed in Institute of field and vegetable crops Novi Sad, submitted to accelerated and natural aging, under controlled and conventional storage conditions were used in these trials. The content of malondialdehyde, superoxide dismutase and peroxidase activities were studied. The biochemical processes i.e. lipid peroxidation, as well as the decrease in supeoxide dismutase and peroxidase activities (especially pronounced by applied accelerated aging) were caused by both type of aging. The degree of seed damage and the ability of seed to resist the negative consequences of aging were influenced, beside duration of aging period, by type of storage and characteristics of soybean varieties. .
Biohemijske promene koje se dešavaju u semenu tokom starenja veoma su značajne u pogledu kvaliteta i životne sposobnosti semena, što je posebno važno kod semena sa višim sadržajem lipida. Za ova istraživanja korišćeno je seme šest sorti soje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad koje je podvrgnuto veštačkom i prirodnom starenju u kontrolisanim i redovnim skladišnim uslovima. Ispitivan je sadržaj malonilaldehida, kao pokazatelja intenziteta lipidne peroksidacije, kao i aktivnost antioksidantnih enzima. Starenje semena, kako veštačko tako i prirodno, prouzrokovalo je pojavu biohemijskih procesa, odnosno lipidne peroksidacije, kao i smanjenje aktivnosti superoksid-dizmutaze i peroksidaze, što je bilo posebno izraženo primenom veštačkog starenja. Na stepen oštećenja i sposobnost semena da se odupre negativnim posledicama starenja imali su uticaja pored dužine perioda starenja, način čuvanja, kao i karakteristike semena ispitivanih sorti soje. .
Кључне речи:
aging / lipid peroxidation / seed / soybean / superoxide dismutase / peroxidase / starenje / lipidna peroksidacija / seme / soja / superoksid-dizmutaza / peroksidazaИзвор:
Selekcija i semenarstvo, 2009, 15, 4, 81-88Издавач:
- Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Balešević-Tubić, Svetlana AU - Tatić, Mladen AU - Đorđević, Vuk AU - Đukić, Vojin AU - Kostić, Miladin PY - 2009 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/725 AB - Biochemical changes that occur in the seed as a result of ageing are very significant for seed quality and longevity. Because of its characteristic composition, processes occurring in the seed of oil crops during storage will be typical as well. Six soybean varieties developed in Institute of field and vegetable crops Novi Sad, submitted to accelerated and natural aging, under controlled and conventional storage conditions were used in these trials. The content of malondialdehyde, superoxide dismutase and peroxidase activities were studied. The biochemical processes i.e. lipid peroxidation, as well as the decrease in supeoxide dismutase and peroxidase activities (especially pronounced by applied accelerated aging) were caused by both type of aging. The degree of seed damage and the ability of seed to resist the negative consequences of aging were influenced, beside duration of aging period, by type of storage and characteristics of soybean varieties. . AB - Biohemijske promene koje se dešavaju u semenu tokom starenja veoma su značajne u pogledu kvaliteta i životne sposobnosti semena, što je posebno važno kod semena sa višim sadržajem lipida. Za ova istraživanja korišćeno je seme šest sorti soje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad koje je podvrgnuto veštačkom i prirodnom starenju u kontrolisanim i redovnim skladišnim uslovima. Ispitivan je sadržaj malonilaldehida, kao pokazatelja intenziteta lipidne peroksidacije, kao i aktivnost antioksidantnih enzima. Starenje semena, kako veštačko tako i prirodno, prouzrokovalo je pojavu biohemijskih procesa, odnosno lipidne peroksidacije, kao i smanjenje aktivnosti superoksid-dizmutaze i peroksidaze, što je bilo posebno izraženo primenom veštačkog starenja. Na stepen oštećenja i sposobnost semena da se odupre negativnim posledicama starenja imali su uticaja pored dužine perioda starenja, način čuvanja, kao i karakteristike semena ispitivanih sorti soje. . PB - Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd T2 - Selekcija i semenarstvo T1 - Biochemical changes during aging of soybean seed T1 - Biohemijske promene tokom starenja semena soje EP - 88 IS - 4 SP - 81 VL - 15 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_725 ER -
@article{ author = "Balešević-Tubić, Svetlana and Tatić, Mladen and Đorđević, Vuk and Đukić, Vojin and Kostić, Miladin", year = "2009", abstract = "Biochemical changes that occur in the seed as a result of ageing are very significant for seed quality and longevity. Because of its characteristic composition, processes occurring in the seed of oil crops during storage will be typical as well. Six soybean varieties developed in Institute of field and vegetable crops Novi Sad, submitted to accelerated and natural aging, under controlled and conventional storage conditions were used in these trials. The content of malondialdehyde, superoxide dismutase and peroxidase activities were studied. The biochemical processes i.e. lipid peroxidation, as well as the decrease in supeoxide dismutase and peroxidase activities (especially pronounced by applied accelerated aging) were caused by both type of aging. The degree of seed damage and the ability of seed to resist the negative consequences of aging were influenced, beside duration of aging period, by type of storage and characteristics of soybean varieties. ., Biohemijske promene koje se dešavaju u semenu tokom starenja veoma su značajne u pogledu kvaliteta i životne sposobnosti semena, što je posebno važno kod semena sa višim sadržajem lipida. Za ova istraživanja korišćeno je seme šest sorti soje Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad koje je podvrgnuto veštačkom i prirodnom starenju u kontrolisanim i redovnim skladišnim uslovima. Ispitivan je sadržaj malonilaldehida, kao pokazatelja intenziteta lipidne peroksidacije, kao i aktivnost antioksidantnih enzima. Starenje semena, kako veštačko tako i prirodno, prouzrokovalo je pojavu biohemijskih procesa, odnosno lipidne peroksidacije, kao i smanjenje aktivnosti superoksid-dizmutaze i peroksidaze, što je bilo posebno izraženo primenom veštačkog starenja. Na stepen oštećenja i sposobnost semena da se odupre negativnim posledicama starenja imali su uticaja pored dužine perioda starenja, način čuvanja, kao i karakteristike semena ispitivanih sorti soje. .", publisher = "Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd", journal = "Selekcija i semenarstvo", title = "Biochemical changes during aging of soybean seed, Biohemijske promene tokom starenja semena soje", pages = "88-81", number = "4", volume = "15", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_725" }
Balešević-Tubić, S., Tatić, M., Đorđević, V., Đukić, V.,& Kostić, M.. (2009). Biochemical changes during aging of soybean seed. in Selekcija i semenarstvo Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd., 15(4), 81-88. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_725
Balešević-Tubić S, Tatić M, Đorđević V, Đukić V, Kostić M. Biochemical changes during aging of soybean seed. in Selekcija i semenarstvo. 2009;15(4):81-88. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_725 .
Balešević-Tubić, Svetlana, Tatić, Mladen, Đorđević, Vuk, Đukić, Vojin, Kostić, Miladin, "Biochemical changes during aging of soybean seed" in Selekcija i semenarstvo, 15, no. 4 (2009):81-88, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_725 .