Protein composition of high-protein soybean genotypes
Proteinska struktura visokoproteinskih genotipova soje
Апстракт
The quality of soybean [Glycine max (L.) Merr.] food products been associated with subunit composition of storage proteins. The objective of this study was to estimate protein composition of seed storage proteins, glycinin and β-conglycinin, among high-protein soybean genotypes. The trials were carried out at Experimental Fields of Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad, Serbia during 2004 and 2005. The protein structure was estimated by scanning SDS-PAGE gels using densitometry. Our study confirmed observation that high-protein cultivars accumulated higher amount of both glycinin and β-conglycinin. Genotype KO5311 had the optimal protein composition and could be beneficial in breeding programs aimed at altering composition of seed storage proteins. The significant differences were observed among years for the protein content, α’ and β-subunits of β-conglycinin.
Kvalitet proizvoda od soje zavisi od sadržaja proteinskih frakcija rezervnih proteina. Cilj ovog rada je utvrđivanje proteinske strukture visoko- proteinskih genotipova soje, kao i određivanje relativnog sadržaja glicininskih i β-konglicininskih subjedinica. Ogled je izveden na poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo tokom 2004. i 2005. godine, a proteinska struktura određena je pomoću SDS PAGE i analizirana denzitometrijski. Dobijeni rezultati pokazuju da usled povećanja ukupnih proteina dolazi i do povećanja sadržaja proteinskih frakcija. Genotip KO5311 pokazao je najpovoljniju proteinsku strukturu i mogao bi imati značaj u oplemenjivanju soje na specifičan proteinski sastav. Uticaj godine na proteinske frakcije ustanovljen je samo kod α’ i β subjedinice β konglicinina i sadržaj ukupnih proteina.
Кључне речи:
β-conglycinin / glycinin / protein composition / soybean / soja / sadržaj proteina / glicinin / β konglicininИзвор:
Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, 2008, 45, 2, 133-139Издавач:
- Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
- Projekat Ministarstva nauke Republike Srbije, br. BTR-6852: Multidisciplinarni pristup oplemenjivanju i tehnologiji proizvodnje soje u cilju povećanja proizvodnje
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - JOUR AU - Đorđević, Vuk AU - Taški-Ajduković, Ksenija AU - Vidić, Miloš AU - Vujaković, Milka AU - Miladinović, Jegor PY - 2008 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/594 AB - The quality of soybean [Glycine max (L.) Merr.] food products been associated with subunit composition of storage proteins. The objective of this study was to estimate protein composition of seed storage proteins, glycinin and β-conglycinin, among high-protein soybean genotypes. The trials were carried out at Experimental Fields of Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad, Serbia during 2004 and 2005. The protein structure was estimated by scanning SDS-PAGE gels using densitometry. Our study confirmed observation that high-protein cultivars accumulated higher amount of both glycinin and β-conglycinin. Genotype KO5311 had the optimal protein composition and could be beneficial in breeding programs aimed at altering composition of seed storage proteins. The significant differences were observed among years for the protein content, α’ and β-subunits of β-conglycinin. AB - Kvalitet proizvoda od soje zavisi od sadržaja proteinskih frakcija rezervnih proteina. Cilj ovog rada je utvrđivanje proteinske strukture visoko- proteinskih genotipova soje, kao i određivanje relativnog sadržaja glicininskih i β-konglicininskih subjedinica. Ogled je izveden na poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo tokom 2004. i 2005. godine, a proteinska struktura određena je pomoću SDS PAGE i analizirana denzitometrijski. Dobijeni rezultati pokazuju da usled povećanja ukupnih proteina dolazi i do povećanja sadržaja proteinskih frakcija. Genotip KO5311 pokazao je najpovoljniju proteinsku strukturu i mogao bi imati značaj u oplemenjivanju soje na specifičan proteinski sastav. Uticaj godine na proteinske frakcije ustanovljen je samo kod α’ i β subjedinice β konglicinina i sadržaj ukupnih proteina. PB - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Protein composition of high-protein soybean genotypes T1 - Proteinska struktura visokoproteinskih genotipova soje EP - 139 IS - 2 SP - 133 VL - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_594 ER -
@article{ author = "Đorđević, Vuk and Taški-Ajduković, Ksenija and Vidić, Miloš and Vujaković, Milka and Miladinović, Jegor", year = "2008", abstract = "The quality of soybean [Glycine max (L.) Merr.] food products been associated with subunit composition of storage proteins. The objective of this study was to estimate protein composition of seed storage proteins, glycinin and β-conglycinin, among high-protein soybean genotypes. The trials were carried out at Experimental Fields of Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad, Serbia during 2004 and 2005. The protein structure was estimated by scanning SDS-PAGE gels using densitometry. Our study confirmed observation that high-protein cultivars accumulated higher amount of both glycinin and β-conglycinin. Genotype KO5311 had the optimal protein composition and could be beneficial in breeding programs aimed at altering composition of seed storage proteins. The significant differences were observed among years for the protein content, α’ and β-subunits of β-conglycinin., Kvalitet proizvoda od soje zavisi od sadržaja proteinskih frakcija rezervnih proteina. Cilj ovog rada je utvrđivanje proteinske strukture visoko- proteinskih genotipova soje, kao i određivanje relativnog sadržaja glicininskih i β-konglicininskih subjedinica. Ogled je izveden na poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo tokom 2004. i 2005. godine, a proteinska struktura određena je pomoću SDS PAGE i analizirana denzitometrijski. Dobijeni rezultati pokazuju da usled povećanja ukupnih proteina dolazi i do povećanja sadržaja proteinskih frakcija. Genotip KO5311 pokazao je najpovoljniju proteinsku strukturu i mogao bi imati značaj u oplemenjivanju soje na specifičan proteinski sastav. Uticaj godine na proteinske frakcije ustanovljen je samo kod α’ i β subjedinice β konglicinina i sadržaj ukupnih proteina.", publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Protein composition of high-protein soybean genotypes, Proteinska struktura visokoproteinskih genotipova soje", pages = "139-133", number = "2", volume = "45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_594" }
Đorđević, V., Taški-Ajduković, K., Vidić, M., Vujaković, M.,& Miladinović, J.. (2008). Protein composition of high-protein soybean genotypes. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 45(2), 133-139. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_594
Đorđević V, Taški-Ajduković K, Vidić M, Vujaković M, Miladinović J. Protein composition of high-protein soybean genotypes. in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. 2008;45(2):133-139. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_594 .
Đorđević, Vuk, Taški-Ajduković, Ksenija, Vidić, Miloš, Vujaković, Milka, Miladinović, Jegor, "Protein composition of high-protein soybean genotypes" in Zbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, 45, no. 2 (2008):133-139, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_594 .