Приказ основних података о документу

Biofilm challenges in breweries

dc.creatorDespotović, Saša
dc.creatorVeljović, Mile
dc.creatorBjeković, Ana
dc.creatorJaćimović, Simona
dc.creatorNedović, Viktor
dc.creatorVelić, Natalija
dc.creatorKlaus, Anita
dc.date.accessioned2024-02-12T09:03:33Z
dc.date.available2024-02-12T09:03:33Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-80417-93-6
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4270
dc.description.abstractBiofilmovi predstavljaju sveprisutan izazov u različitim industrijskim aplikacijama i okruženjima, ali predstavljaju jedinstvene rizike i komplikacije u pivarama. S obzirom na preciznu prirodu pivarstva, uspostavljanje i postojanost biofilma može ugroziti integritet finalnog proizvoda, dovesti do neefikasnosti procesa, pa čak i rezultirati značajnim finansijskim gubicima. Ovaj esej pruža sveobuhvatnu diskusiju o formiranju biofilma u okruženju za proizvodnju piva, ispitujući mikrobiološke, fizičko-hemijske i operativne faktore koji doprinose njihovom razvoju. Nadalje, razgovaraćemo o savremenim strategijama za prevenciju i kontrolu, procenjujući njihovu efikasnost i implikacije na industriju. Biofilmovi, skupovi mikroorganizama zatvoreni u matrici ekstracelularnih polimernih supstanci (EPS), formiraju se na različitim površinama, uključujući nerđajući čelik, staklo i plastiku —materijale koji se obično koriste u infrastrukturi pivara.sr
dc.description.abstractBiofilms present a ubiquitous challenge across various industrial applications and settings, but they pose unique risks and complications in breweries. Given the meticulous nature of brewing, the establishment and persistence of biofilms can compromise the integrity of the final product, lead to process inefficiencies, and even result in significant financial loss. This essay provides a comprehensive discussion on biofilm formation in brewing environments, examining the microbiological, physicochemical, and operational factors contributing to their development. Furthermore, we will discuss contemporary strategies for prevention and control, assessing their efficacy and implications for the industry. Biofilms, assemblages of microorganisms enclosed in a matrix of extracellular polymeric substances (EPS), form on various surfaces, including stainless steel, glass, and plastic—materials commonly used in brewery infrastructure.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik apstrakata, 6. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem "Pivo, pivarske sirovine i oprema", Zrenjanin, 25-27.10.2023.sr
dc.subjectbiofilmsr
dc.subjectpivarstvosr
dc.subjectčišćenjesr
dc.subjectformiranjesr
dc.subjectbiofilmssr
dc.subjectbrewingsr
dc.subjectcleaningsr
dc.subjectformationsr
dc.titleIzazovi biofilmova u pivaramasr
dc.titleBiofilm challenges in breweriessr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage44
dc.citation.spage41
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/11483/bitstream_11483.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4270
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу