Приказ основних података о документу

dc.creatorPopović Milovanović, Tatjana
dc.creatorIličić, Renata
dc.creatorJelušić, Aleksandra
dc.creatorMitrović, Petar
dc.creatorTrkulja, Vojislav
dc.creatorMilovanović, Predrag
dc.creatorZečević, Katarina
dc.date.accessioned2023-12-23T18:53:21Z
dc.date.available2023-12-23T18:53:21Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.isbn978-86-83017-42-3
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4178
dc.description.abstractVeliki ekonomski značaj u gajenju brojnih biljnih vrsta, a posebno korenasto-krtolastih, imaju bakterije iz rodova Pectobacterium i Dickeya, prvobitno opisane kao rod Erwinia. Ove bakterije prouzrokuju bolest tzv. vlažnu trulež. Štete nastaju usled propadanja zaraženih plodova, krtola i mesnatog korena. Iako ovi patogeni mogu da prouzrokuju velike štete tokom proizvodnje, ipak najveće nastaju tokom skladištenja. Primenom metode sekvenciranja DNK genoma, taksonomija rodova Pectobacterium i Dickeya je u prethodnoj deceniji značajno izmenjena,usled čega je i pripadnost pojedinih, već opisanih sojeva vrstama iz ovih rodova iznova determinisana. Takođe, ova metodologija doprinela je otkrivanju velikog broja novih vrsta bakterija ovih rodova. Tako, rod Pectobacterium do danas broji 20 vrsta, a rod Dickeya najmanje 10. S obzirom na učestale taksonomske promene, cilj ovog rada je bio da se izoluju i identifikuju prouzrokovači vlažne truleži paprike i mrkve kako bi se utvrdio genetički diverzitet novoizolovanih bakterijskih populacija.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Društvo za zaštitu bilja Srbijesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200010/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200117/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200053/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik rezimea radova, 17. Simpozijum o zaštiti bilja, Zlatibor, 27-30. novembar 2023.sr
dc.subjectvlažna truležsr
dc.subjectpaprikasr
dc.subjectmrkvasr
dc.subjectVojvodinasr
dc.titleProučavanje prouzrokovača vlažne truleži paprike i mrkve u Vojvodinisr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage48
dc.citation.spage48
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/9992/bitstream_9992.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4178
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу