Приказ основних података о документу

Evaluacija komponenti tehnološkog kvaliteta pšenice različitog porekla

dc.creatorKačavenda, Dragana
dc.creatorKobiljski, Borislav
dc.creatorObreht, Dragana
dc.creatorDenčić, Srbislav
dc.creatorVapa, Ljiljana
dc.date.accessioned2021-04-26T18:09:20Z
dc.date.available2021-04-26T18:09:20Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/365
dc.description.abstractThe aim of this study was to analyze differences in some components of bread-making quality in wheat cultivars from different agri-climate regions. In 44 genotypes of hexaploid wheat grown in Novi Sad, the following parameters were evaluated: falling number, Zeleny sedimentation test, protein content, wet gluten, resistance to extension, loaf volume and loaf quality. Furthermore, the composition of high molecular weight (HMW) glutenin subunits was analyzed. Eleven different alleles were detected at Glu-1 loci. Significant differences in falling number, resistance to extension, loaf volume and loaf quality were observed between cultivars developed at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad and the foreign ones.en
dc.description.abstractCilj rada bio je da se utvrde razlike u pogledu nekoliko značajnih parametara tehnološkog kvaliteta pšenice između sorti poreklom iz različitih agroklimatskih regiona. Kod 44 genotipa heksaploidne pšenice gajene na oglednim poljima Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, analizirani su sledeći pokazatelji kvaliteta: broj padanja, sedimentaciona vrednost, sadržaj proteina, vlažni gluten, otpor rastezanju, zapremina vekne i vrednosni broj sredine hleba (VBS). Takođe, utvrđena je i kompozicija subjedinica glutenina velike molekulske mase, koja je kod ispitivanih sorti pokazala prisustvo 11 različitih alelnih oblika u Glu-1 lokusu. Analizom dobijenih rezultata ustanovljene su značajne razlike u vrednostima za broj padanja, otpor rastezanju, zapreminu vekne i VBS između novosadskih i stranih genotipova.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectGlu-1 lokusisr
dc.subjectpšenica (Triticum aestivum L.)sr
dc.subjecttehnološki kvalitetsr
dc.titleEvaluation of bread-making quality parameters in wheat genotypes of different originen
dc.titleEvaluacija komponenti tehnološkog kvaliteta pšenice različitog poreklasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage108
dc.citation.issue1
dc.citation.other67(1): 101-108
dc.citation.spage101
dc.citation.volume67
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1215/362.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_365
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу