Приказ основних података о документу

dc.creatorTatić, Mladen
dc.creatorRajičić, M.
dc.creatorMiladinović, Jegor
dc.date.accessioned2023-05-03T09:48:11Z
dc.date.available2023-05-03T09:48:11Z
dc.date.issued1998
dc.identifier.issn0354-7698
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3475
dc.description.abstractNajvažniji zadatak u proizvodniji soje je dobijanje visokih i stabilnih prinosa. Zato je stvaranje sorti, sa sve većim genetskim potencijalom za prinos i uvođenje novih tehnoloških rešenja u proizvodnju ove značajne biljne vrste, stalan zadatak sa aspekta zadovoljavanja čovekovih potreba (Evans, 1980). U okviru Instituta za ratarstvo i povrtarstvo upravo se ovoj problematici pridaje i najveći značaj u procesu oplemenjivanja soje. Rezultat tog rada je 47 do sada priznatih sorti soje. Između nekoliko priznatih sorti svake godine teško je ustanoviti koja je stvarno najbolja. Upravo zbog toga važno je poznavanje proizvodnih karakteristika sorti, kao što su: prinos zrna po jedinici površine, otpornost na poleganje i bolesti, otpornost na pucanje mahuna, dužina vegetacije, ujednačenost u sazrevanju. Te karakteristike predstavljaju značajne elemente u odlučivanju o izboru sorte za dalje širenje u proizvodnii.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sadsr
dc.subjectsojasr
dc.subjectproizvodne karakteristikesr
dc.subjectproizvodnjasr
dc.titleProizvodne karakteristike NS-sorti soje i preporuka sortimenta za 1998. godinusr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage303
dc.citation.spage299
dc.citation.volume30
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/9411/bitstream_9411.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3475
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу