Приказ основних података о документу
Vodič za organsku proizvodnju kukuruza
dc.creator | Bekavac, Goran | |
dc.date.accessioned | 2022-06-09T12:23:47Z | |
dc.date.available | 2022-06-09T12:23:47Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-87737-57-0 | |
dc.identifier.uri | http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2839 | |
dc.description.abstract | Organska poljoprivreda se definiše kao sistem upravljanja poljoprivredom koji podržava i obogaćuje prirodni biodiverzitet, koristi procese i tehnologije bazirane na biološkim zakonitostima bez učešća veštačkih inputa, odnosno genetički modifikovanih organizama. Nasuprot konvencionalnoj, organska poljoprivreda se više bazira na preventivnim nego na korektivnim merama. Umesto oslanjanja na sintetičke inpute (insekticide, fungicide i herbicide), organski proizvođači primenjuju mere integralne zaštite (Integrated Pest Management). Umesto đubrenja zemljišta sintetičkim mineralnim đubrivima, organski proizvođači obezbeđuju plodnost zemljišta korišćenjem prirodnih produkata kao što su pokrovni usevi, stajnjak ili kompost. Kukuruz je najznačajnija ratarska biljna vrsta u Srbiji. U poslednjih nekoliko godina predstavlja glavni izvozni artikal naše zemlje i shodno tome obezbeđuje značajne devizne prilive. Gaji se na preko 1.2 miliona hektara, i godišnje proizvede 4.5 – 6.5 miliona tona zrna. Prosečni prinosi značajno variraju i uslovljeni su uglavnom količinom i rasporedom padavina tokom vegetacionog perioda. Kukuruz se prvenstveno koristi u ishrani stoke (kao zrno ili silaža), kao sirovina za industrijsku preradu ali i kao povrće, dodatak jelima, za spravljanje salata, itd. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbH | sr |
dc.publisher | Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | kukuruz | sr |
dc.subject | organska proizvodnja | sr |
dc.subject | organska poljoprivreda | sr |
dc.subject | maize | sr |
dc.subject | organic agriculture | sr |
dc.subject | organic farming | sr |
dc.subject | growing technology | sr |
dc.subject | tehnologija gajenja | sr |
dc.title | Vodič za organsku proizvodnju kukuruza | sr |
dc.type | book | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.identifier.fulltext | http://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7891/Vodic-za-organsku-proizvodnju-kukuruza.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2839 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |