Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore
Grain yield different wheat varieties in organic production according to the rhizosphere microflora
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Cilj rada je ispitivanje produktivnosti različitih sorti pšenice u zavisnosti od
rizosferne mikroflore u uslovima organske tehnologije gajenja. Najveći prinos zrna u prvoj
godini zabeležen je kod sorte krupnika, a u drugoj godini kod sorte obične meke pšenice kod
koje je ustanovljeno i veće variranje prinosa u poređenju sa ispitivanim sortama alternativnih
vrsta pšenice. Najmanji prinos zrna ustanovljen je kod sorte tvrde pšenice, Dolap, kod koje
je zabeležen najmanji broj ispitivanih grupa mikroorganizama. Testiranjem značajnosti
regresionog modela ustanovljeno je postojanje statistički značajne promene prinosa pšenice
u zavisnosti od brojnosti Azotobakter-a (r=0,76), ali ne i od ukupnog broja mikroorganizama
(r=0,24).
The aim of this paper is testing the productivity of various wheat varieties
depending on the rhizosphere microflora in terms of organic cultivation technology. The
highest yield in the first year was recorded in cv spelt, and in the second year at ordinary
soft wheat varieties for which it was established and greater variation in yield compared
to alternative types of wheat varieties. The lowest yield was detected among varieties
of durum wheat, Dolap, in which it recorded the lowest number of investigated
microbial groups. By testing the significance of regression model was found a
statistically significant change in the yield of wheat depending on the number of
Azotobacter (r = 0.76), but not the total number of microorganisms (r=0,24).
Кључне речи:
alternativne vrste / mikroorganizmi / organska poljoprivreda / alternative species / microorganisms / organic farmingИзвор:
Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak, 2017, 53-59Издавач:
- Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet
Финансирање / пројекти:
- Одржива пољопривреда и рурални развој у функцији остваривања стратешких циљева Републике Србије у оквиру дунавског региона (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46006)
- Рурално тржиште рада и рурална економија Србије - диверзификација дохотка и смањење сиромаштва (RS-MESTD-Basic Research (BR or ON)-179028)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Roljević-Nikolić, Svetlana AU - Cvijanović, Gorica AU - Marinković, Jelena PY - 2017 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2763 AB - Cilj rada je ispitivanje produktivnosti različitih sorti pšenice u zavisnosti od rizosferne mikroflore u uslovima organske tehnologije gajenja. Najveći prinos zrna u prvoj godini zabeležen je kod sorte krupnika, a u drugoj godini kod sorte obične meke pšenice kod koje je ustanovljeno i veće variranje prinosa u poređenju sa ispitivanim sortama alternativnih vrsta pšenice. Najmanji prinos zrna ustanovljen je kod sorte tvrde pšenice, Dolap, kod koje je zabeležen najmanji broj ispitivanih grupa mikroorganizama. Testiranjem značajnosti regresionog modela ustanovljeno je postojanje statistički značajne promene prinosa pšenice u zavisnosti od brojnosti Azotobakter-a (r=0,76), ali ne i od ukupnog broja mikroorganizama (r=0,24). AB - The aim of this paper is testing the productivity of various wheat varieties depending on the rhizosphere microflora in terms of organic cultivation technology. The highest yield in the first year was recorded in cv spelt, and in the second year at ordinary soft wheat varieties for which it was established and greater variation in yield compared to alternative types of wheat varieties. The lowest yield was detected among varieties of durum wheat, Dolap, in which it recorded the lowest number of investigated microbial groups. By testing the significance of regression model was found a statistically significant change in the yield of wheat depending on the number of Azotobacter (r = 0.76), but not the total number of microorganisms (r=0,24). PB - Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet C3 - Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak T1 - Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore T1 - Grain yield different wheat varieties in organic production according to the rhizosphere microflora EP - 59 SP - 53 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763 ER -
@conference{ author = "Roljević-Nikolić, Svetlana and Cvijanović, Gorica and Marinković, Jelena", year = "2017", abstract = "Cilj rada je ispitivanje produktivnosti različitih sorti pšenice u zavisnosti od rizosferne mikroflore u uslovima organske tehnologije gajenja. Najveći prinos zrna u prvoj godini zabeležen je kod sorte krupnika, a u drugoj godini kod sorte obične meke pšenice kod koje je ustanovljeno i veće variranje prinosa u poređenju sa ispitivanim sortama alternativnih vrsta pšenice. Najmanji prinos zrna ustanovljen je kod sorte tvrde pšenice, Dolap, kod koje je zabeležen najmanji broj ispitivanih grupa mikroorganizama. Testiranjem značajnosti regresionog modela ustanovljeno je postojanje statistički značajne promene prinosa pšenice u zavisnosti od brojnosti Azotobakter-a (r=0,76), ali ne i od ukupnog broja mikroorganizama (r=0,24)., The aim of this paper is testing the productivity of various wheat varieties depending on the rhizosphere microflora in terms of organic cultivation technology. The highest yield in the first year was recorded in cv spelt, and in the second year at ordinary soft wheat varieties for which it was established and greater variation in yield compared to alternative types of wheat varieties. The lowest yield was detected among varieties of durum wheat, Dolap, in which it recorded the lowest number of investigated microbial groups. By testing the significance of regression model was found a statistically significant change in the yield of wheat depending on the number of Azotobacter (r = 0.76), but not the total number of microorganisms (r=0,24).", publisher = "Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet", journal = "Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak", title = "Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore, Grain yield different wheat varieties in organic production according to the rhizosphere microflora", pages = "59-53", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763" }
Roljević-Nikolić, S., Cvijanović, G.,& Marinković, J.. (2017). Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore. in Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet., 53-59. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763
Roljević-Nikolić S, Cvijanović G, Marinković J. Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore. in Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak. 2017;:53-59. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763 .
Roljević-Nikolić, Svetlana, Cvijanović, Gorica, Marinković, Jelena, "Prinos zrna različitih sorti pšenice u organskoj proizvodnji u zavisnosti od rizosferne mikroflore" in Zbornik radova 1, 22. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, 10-11. mart 2017, Čačak (2017):53-59, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2763 .