Приказ основних података о документу

Significant production of legumes in the protection of the environment

dc.creatorĐukić, Vojin
dc.creatorBalešević-Tubić, Svetlana
dc.creatorMiladinović, Jegor
dc.creatorMiladinov, Zlatica
dc.creatorMarinković, Jelena
dc.creatorDozet, Gordana
dc.creatorAbdulahim, Eltreki
dc.date.accessioned2022-05-27T08:10:03Z
dc.date.available2022-05-27T08:10:03Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-7747-612-0
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2753
dc.description.abstractMahunarke su proteinske biljke, odličan izvor hranjivih materija za čoveka i domaće životinje, sirovina za mnoge grane industrije i poboljšivači plodnosti zemljišta. Gajenjem mahunarki smanjuje se upotreba skupih mineralnih đubriva i smanjuje se zagađenje životne sredine. Cilj ovih istraživanja je da se sumiraju dugogodišnja istraživanja o mogućnosti povećanja prinosa mahunarki bez upotrebe mineralnih đubriva. Povećanje prinosa primenom efektivnih mikroorganizama, NS Nitragina, ekstrakta koprive ili koprive i gaveza, stajnjaka, zaoravanja žetvenih ostataka preduseva ili primenom pulsirajućih elektromagnetnih polja govori o značaju mahunarki u poljoprivrednoj proizvodnji u cilju zaštite životne sredine.sr
dc.description.abstractLegumes are protein plants, an excellent source of nutrients for humans and domestic animals, raw material for many industries and fertility improvers. The cultivation of legumes reduces the use of expensive mineral fertilizers and reduces environmental pollution. The aim of this research is to summarize many years of research on the possibility of increasing the yield of legumes without the use of mineral fertilizers. Increasing the yield by using effective microorganisms, NS Nitragin, nettle extract or nettle and daisy, manure, harvesting of crop residues or using pulsed electromagnetic fields shows the importance of legumes in agricultural production in order to protect the environment.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarmingsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31022/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik radova, „Održiva poljoprivredna proizvodnja – Uloga poljoprivrede u zaštiti životne sredine“, 18. oktobar 2019, Bačka Topolasr
dc.subjectmahunarkesr
dc.subjectprinossr
dc.subjectzaštita životne sredinesr
dc.subjectmikroorganizmisr
dc.subjectlegumessr
dc.subjectyieldsr
dc.subjectenvironmental protectionsr
dc.subjectmicroorganismssr
dc.titleZnačaj proizvodnje mahunarki u zaštiti životne sredinesr
dc.titleSignificant production of legumes in the protection of the environmentsr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage46
dc.citation.spage35
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7586/bitstream_7586.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2753
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу