Приказ основних података о документу

dc.creatorDragić, Vasiljka
dc.creatorMiljaković, Dragana
dc.creatorMarinković, Jelena
dc.creatorVlajić, Slobodan
dc.creatorBulajić, Aleksandra
dc.creatorVojvodić, Mira
dc.creatorMenković, Jelena
dc.creatorProkić, Anđelka
dc.creatorObradović, Aleksa
dc.creatorIvanović, Milan
dc.date.accessioned2022-03-28T10:10:36Z
dc.date.available2022-03-28T10:10:36Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-83017-38-6
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2526
dc.description.abstractParadajz je jedna od najvažnijih povrtarskih biljaka čiju proizvodnju može ugroziti veći broj prouzrokovača bolesti, smanjujući prinos i kvalitet ploda. Jedan od najznačajnijih patogena paradajza je gljiva Botrytis cinerea - prouzrokovač sive truleži paradajza. Uprkos raznim preventivnim metodama, primena fungicida i dalje predstavlja najvažniju meru kontrole ovog patogena. Međutim, kontinuirana primena hemikalija izaziva zabrinutost potrošača zbog ostataka preparata na plodovima paradajza i njegovog štetnog uticaja na zdravlje ljudi. Jedna od alternativnih mera u zaštiti biljaka od prouzrokovača sive truleži jeste primena različitih antagonističkih bakterija, između ostalih i iz roda Bacillus. Osim uloge u biokontroli, poznato je da pomenute bakterije mogu stimulisati i rast biljaka. Ciljevi istraživanja bili su izolacija autohtonih sojeva Bacillus spp. iz zemljišta, ispitivanje njihove antifungalne aktivnosti prema dva izolata B. cinerea i proučavanje njihovog uticaja na klijavost semena paradajza i morfološke parametre klijanaca. Antifungalni efekat Bacillus spp. testitan je u in vitro uslovima, primenom metode dvojne kultivacije, u tri ponavljanja. Nakon 7 dana inkubacije pri 28ºC izračunat je procenat inhibicije rasta micelije (Percentage of Growth Inhibition, PGI) i zona inhibicije. Ispitivanje uticaja antagonističkih bakterija na klijavost semena paradajza izvršeno je standardnim testom klijavosti. Seme paradajza, sorte Novosadski jabučar, inokulisano je potapanjem u suspenziju bakterija (108 ćel/ml), dok je seme u kontroli potapano u 0,2% rastvor kalijum nitrata (KNO3). Efekat je ocenjen naklijavanjem 100 semena u Petri posudi (R=140 mm) u četiri ponavljanja. Očitavanje klijavosti semena izvršeno je nakon 14 dana. Iz svakog ponavljanja, slučajnim izborom odabrano je po 10 klijanaca i merena je dužina nadzemnog dela i korena (cm), kao i sveža i suva masa nadzemnog dela i korena (g). Primenom morfoloških i molekularnih metoda, pet bakterijskih sojeva identifikovano je kao Bacillus subtilis, dva soja kao B. amyloliquefaciens i jedan kao B. pumilus. U testu dvojne kultivacije svih osam sojeva Bacillus spp. ispoljili su snažan antifungalni efekat prema oba izolata B. cinerea, sa PGI vrednostima od 50% do 80% i zonom inhibicije od 1,33 mm do 17,33 mm. Najveći procenat klijavosti semena dobijen je inokulacijom sojevima B. amyloliquefaciens (85,66% i 86,16%) u odnosu na kontrolu (82,66%). Jedan soj B. subtillis povećao je dužinu nadzemnog dela za 25,50%, dok je drugi soj iste vrste povećao dužinu korena za 17,62%. Dalje, sojevi B. amyloliquefaciens, B. pumilus, kao i tri soja B. subtillis statistički značajno su povećali svežu masu nadzemnog dela (12,90 - 22,22%). Sojevi B. pumilus i B. subtillis povećali su i svežu masu korena (2,56 - 5,12%). Inicijalni rezultati ukazuju da autohtoni izolati Bacillus spp. iz zemljišta imaju snažan potencijal za biokontrolu i podsticanje rasta biljaka paradajza.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Društvo za zaštitu bilja Srbijesr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik rezimea radova, 16. Simpozijum o zaštiti bilja, 22-25. Novembar 2021, Zlatiborsr
dc.subjectparadajzsr
dc.subjectBotrytis cinereasr
dc.subjectsiva trulež paradajzasr
dc.subjectbiokontrolasr
dc.subjecttomatosr
dc.subjectgrey moldsr
dc.subjectbiocontrolsr
dc.titleAntagonistički potencijal Bacillus spp. prema prouzrokovaču sive truleži paradajza (Botrytis cinerea) i uticaj na klijavost i morfološke parametre klijanacasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage31
dc.citation.spage31
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/6895/bitstream_6895.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2526
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу