Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 61
Uticaj inokulacije semena NS Nitraginom na prinos soje / Effects of inoculation seed with NS Nitragin in soy yield
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2022)
Soja je leguminoza sposobna da usvaja elementarni azot iz vazduha zahvaljujući simbiozi sa kvržičnim bakterijama. Inokulacija semena soje visokoefektivnim bakterijama povećava usvajanje azota i pozitivno deluje na
ostvareni ...
Influence of inter-row spacing and cultivar on the productivity of soybean / Uticaj međurednog rastojanja i sorte na produktivnost soje
(Institut za stočarstvo, Beograd, 2014)
Influence of inter-row spacing on a productivity of soybean yield was studied on the experimental field on low carbonate chernozem soil. The greatest grain weight per plant (13.22 g) was achieved at the smallest row spacing. ...
Sadržaj i prinos proteina i ulja u NS sortama soje registrovanim u 2023. godini / Content yield of protein and oil in NS soybean varieties registered in 2023
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Industrijsko bilje, 2023)
U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad do 2023. godine registrovano je 174 sorti soje i to 34 sorte soje grupe zrenja 000 i 00, 39 sorti 0 grupe zrenja, 54 sorti 1 grupe zrenja, 41 sorta I] grupe zrenja i 6 sorti ...
Effects of fall and spring primary tillage on soybean yield and 1000-grain weight in agro ecological conditions Serbia
(Banja Luka : University of Banja Luka, Faculty of Agriculture, 2021)
The effect of fall and spring primary tillage on soybean yield and 1000-grain weight was examined in a three-year study (2013-2015). The trial included cultivars with different maturity periods, developed at the Institute ...
Značaj grupe zrenja za prinos nadzemne biomase soje u postrnoj setvi
(Beograd : Društvo za krmno bilje Republike Srbije, 2019)
Istraživanja ukazuju da se na gazdinstvima često ne proizvodi dovoljna količina kabaste hrane, posebno u sušnim godinama. Kvalitet kabaste hrane je često loš, a obroci nisu usklađeni sa potrebama grla, što su faktori koji ...
Kvalitet NS sorti u mikroogledima soje 2022. godine / Quality of NS soybean varieties in the micro trials in 2022
(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultetNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvoNovi Sad : Poslovna zajednica "Industrijsko bilje", 2023)
Mikroogledi se izvode radi rejonizacije sorti soje i radi daljeg testiranja novopriznatih sorti, sorti soje koje su uvedene u proizvodnju i starijih sorti soje, kako bi se izdvojile sorte koje imaju minimalna variranja u ...
Effects of autumn and spring primary tillage on soybean yield and 1000-grain weight in the agro-ecological conditions of Serbia / Uticaj jesenje i proljećne osnovne obrade zemljišta na prinos i masu 1000 zrna soje u agroekološkim uslovima Srbije
(Banja Luka: Univerzitet u Banja Luci, Poljoprivredni fakultet, 2021)
Soybean yield depends on the selection of cultivars, soil fertility, applied cultivation practices, and agroclimatic conditions over the years. High-quality and timely primary tillage is essential for stable development ...
Potencijal rodnosti NS sorti soje - Glycine Max u proizvodnom rejonu Srbije
(Beograd : Institut PKB agroekonomik, 2016)
Prosečni prinosi soje u Srbiji u 2013. godini bili su na nivou prosečnih svetskih prinosa i iznosili su 2,4 t ha-1. U našim agroklimatskim uslovima proizvodnja se odvija uglavnom u uslovima prirodnog vodnog režima. ...
NS Artur, sorta soje
(2023)
Ovo je novostvorena sorta soje (Glycine max (L.) Merrill) NS Artur priznata od strane Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.
Variation of protein content in soybean grain depending on cultivar and year / Variranje sadržaja proteina u zrnu soje u zavisnosti od sorte i godine
(Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, 2010)
Grain protein content in five soybean cultivars was determined in a two-year field experiment. The soybean cultivars belong to different maturity groups (O, I and II) and they represent the current cultivars in our country. ...