Приказ основних података о документу

Komparativna analiza gajenja ozimih strnih žita u organsкoj i кonvencionalnoj proizvodnji

dc.creatorŠeremešić, Srđan
dc.creatorManojlović, Maja
dc.creatorVojnov, Bojan
dc.creatorBabec, Brankica
dc.creatorKoren, Anamarija
dc.creatorMirjačić, Tamara
dc.creatorSikora, Vladimir
dc.date.accessioned2021-04-26T19:45:00Z
dc.date.available2021-04-26T19:45:00Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/1871
dc.description.abstractThe purpose of this study is to compare the yields and yield components of 3 winter small grain cereals (wheat ('NS 40S'), oat ('NS Jadar') and rye ('NS Savo')) grown in conventional and organic production systems. The experiment was conducted as a block design with three replicates at the Bački Petrovac experiment field of the Institute of Field and Vegetable Crops in 2016/2017. The fertilization of conventional cereals examined was based on mineral fertilization, whereas foliar fertilizers with green microalgae (Chlorella vulgaris) were applied in the organic production system. The results obtained indicate differences in the number of organic and conventional plants per m2 , particularly in the instance of winter wheat (277/m2 in the organic production system and 545/m2 in conventional production system). Relative to all the cereals observed, significantly higher grain yields per ha were determined in the conventional production system as a result of the mineral nitrogen addition. The research has shown that soil fertility and cultural practices play a decisive role in realizing the full yield potential of winter small grain cereals cultivated in the organic farming system.en
dc.description.abstractU ovom radu analizirana je proizvodnja 3 vrste ozimih žitarica (pšenica - NS 40S, ovas - NS Jadar i raž - NS Savo) kako bismo uporedili prinose i komponente prinosa u konvencionalnom i organskom sistemu, a u cilju unapređenja proizvodnje ovih žitarica u organskom sistemu uzgoja. Istraživanje je sprovedeno tokom 2016. i 2017. godine u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Odeljenju za alternativne kulture i organsku proizvodnju u Bačkom Petrovcu (45° 56' N 20° 12' E). Ogled je postavljen na parcelama površine 1000 m2 , po slučajnom blok sistemu u 3 ponavljanja, sa sojom kao predusevom. Konvencionalni sistem proizvodnje baziran je na primeni mineralnih đubriva, dok su u organskoj primenjena folijarna đubriva na bazi algi (Chlorella vulgaris). Setva je izvršena 16.10.2016., a žetva 8.07.2017. Analizom ispitivanih useva utvrđene su razlike u broju biljaka po m2 , što je posebno bilo izraženo kod ozime pšenice (277 biljaka po m2 u organskoj i 545 bijaka po m2 u konvencionalnoj). Sve žitarice ostvarile su značajno veći prinos zrna po ha u konvencionalnom sistemu kao rezultat dodavanja azota, ali masa zrna po biljci nije se statistički razlikovala u organskoj i konvencionalnoj proizvodnji. U proseku za sve tri žitarice konvencionalni uzgoj značajano je uticao na sledeće morfološke parametre: dužinu klasa (metlice), masu slame po m2 i visina biljke, dok masa klasa (metlice) i masa 1000 zrna nisu bili značajno različiti. Ostvareni prinosi ozimih žitarica u organskoj, iako niži, bili su približni višegodišnjim prosečnim vrednostima prinosa ozimih žitarica u našim proizvodnim uslovima.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31072/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal on Processing & Energy in Agriculture
dc.subjectwinter cerealsen
dc.subjectyield componentsen
dc.subjectorganic agricultureen
dc.subjectozima strna žitasr
dc.subjectkomponente prinosasr
dc.subjectorganska poljoprivredasr
dc.titleComparative study of growing winter small grain cereals in organic and conventional production systemsen
dc.titleKomparativna analiza gajenja ozimih strnih žita u organsкoj i кonvencionalnoj proizvodnjisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage179
dc.citation.issue4
dc.citation.other23(4): 176-179
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage176
dc.citation.volume23
dc.identifier.doi10.5937/JPEA1904176Q
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/795/1868.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу