Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 24
Anis (Pimpinella anisum L.) / Anise (Pimpinella anisum L.)
(Beograd : Zadužbina Andrejević, 2015)
This monograph deals with anise as a medicinal and aromatic plant. It has an extensive application in traditional medicine as a remedy for indigestion, as a sedative and as natural estrogen. By using a modern scientific ...
Kim (Carum carvi L.) / Caraway (Carum carvi L.)
(Beograd : Zadužbina Andrejević, 2016)
This monograph deals with caraway as a medicinal and aromatic plant, a favored spice throughout Europe, especially in meat products and pastries, as well as traditional remedy for digestion disorders. During the last few ...
Генетический анализ у растений
(Moscow : MAKS Press, 2015)
В пособии содержится описание задач летней полевой практики кафедры генетики биологического факультета МГУ имени М.В. Ломоносова. Приведены сведения по частной генетике модельного объекта – гороха посевного (Pisum sativum ...
Karakteristike zemljišta Niškog vinogradarskog rejona / Soil characteristics in Niš wine-making region
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2017)
Monografija se bavi karakteristikama zemljišta pod vinogradima u Niškom vinogradarskom rejonu. Materijal je sačinjen na osnovu rezultata opsežnih terenskih i laboratorijskih istraživanja, koja su obuhvatila deset ...
Pedološke i agrohemijske karakteristike vinogradarskog rejona Tri Morave
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
Da bi se izmerilo nemerljivo, kvalitet i karakteristike vina se opisuju brojnim parametrima. Zemljište na kome raste vinova loza predstavlja esencijalni deo tog kaleidoskopa različitih faktora koji utiču na kvalitet i ...
Gajenje kupusa
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2010)
Kupus (Brassica oleracea var. capitata L.) predstavlja značajnu povrtarsku kulturu u Republici Srbiji, kako po obimu proizvodnje, tako i potrošnje. Prvenstveno se koristi u svežem stanju, kuvan i biofermentisan (kiseli) ...
A takarmányborsó jelentősége a fehérjékben gazdag minőséges takarmány előállításában
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
A takarmányborsó (Pisum sativum L. var. arvense Poir.) a diverzitás közel-keleti és mediterráni központjából származik, ahonnan nagyon gyorsan elterjedt a világon, különösen Európában, Észak-Afrikában és Közép-Ázsiában. A ...
Agro-energy for sustainable agriculture and rural development: Good practices from Slovakia-Serbia bilateral cooperation
(Belgrade : Singidunum University, Faculty of Applied Ecology Futura, 2016)
The monograph contains the experimental results of quantitative and qualitative properties of fast-growing willows and perennial crop Miscanthus grown on agricultural land in south-west Slovakia and Miscanthus, grain Sorghum ...
Vodič za organsku proizvodnju soje
(Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbHNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2012)
Značaj soje proizilazi iz izuzetno povoljnog hemijskog sastava zrna. Sadržaj proteina u zrnu od oko 40% i oko 20% ulja, čine soju ne samo izuzetno korisnom, već i veoma ekonomičnom biljnom vrstom. U našoj zemlji soja se ...
Vodič za organsku proizvodnju pšenice
(Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbHNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2012)
Pšenica spada u najznačajnije gajene biljne vrste. U svetskim razmerama, pored pirinča, pšenica se najviše koristi u ljudskoj ishrani. Pšeničnim hlebom se hrani preko 70% svetskog stanovništva. U konvencionalnoj proizvodnji, ...