Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 1374
Uticaj međurednog razmaka na morfološke osobine i prinos krmnog sirka i sudanske trave / Effect of row spacing on morphological traits and yield of forage sorghum and sudan grass
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, 2019)
Krmni sirak i sudanska trava predstavljaju značajnu ugljenohidratnu komponentu u ishrani preživara. Za postizanje visokih prinosa zelene krme važno je primeniti kvalitetnu agrotehniku, pre svega izvršiti setvu na odgovarajući ...
SNP genotyping to explore genetic diversity: the case of Montenegrin durum wheat landraces
(The Italian Society of Agricultural Genetics, 2023)
Landraces of durum wheat (Triticum turgidum subsp. durum), were the main
cereals of Montenegro until the mid-20th century, where they were
collectively recognized as Rogosija. After the Second World War, the
introduction ...
Effect of nitrogen nutrition on water use efficiency of wheat cultivars under well-watered and drought conditions
(Belgrade : Serbian Plant Physiology SocietyBelgrade : University of Belgrade, Institute for Biological Research „Siniša Stanković“, 2015)
Optimal nitrogen (N) nutrition has been shown to alleviate the negative effects of drought stress (DS) on plants. In this study, the effects of different ratios of N nutrition on the water use efficiency (WUE) of ten wheat ...
Primena multipnih inokulanata u održivoj proizvodnji pšenice / The application of multiple inoculants in the sustainable production of wheat
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, 2016)
U istraživanjima su korišćene tri alternativne sorte pšenice Tr. aestivum ssp.
compactumima, Triticum spelta, i Triticum durum u tri godine istraživanja sa primenom
organskog đubriva i mikrobiološkog inokulata u cilju ...
Improvement of buckwheat production
(Novi Sad : Institute of Field and Vegetable Crops, 2019)
Buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) is a diploid (2n=16) annual alternative cereal, from the family Polygonaceae, the genus Fagopyrum, which originated in China. Buckwheat is successfully cultivated in the plains and ...
Uticaj tipa zemljišta, količine azota i hibrida na sadržaj ukupnih proteina u zrnu kukuruza / Influence of the land type, quantity of nitrogen and hybrid to the total proteins in maize grains
(Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming, 2018)
Ispitivanja uticaja tipa zemljišta, količine azota i hibrida na sadržaj ukupnih proteina u zrnu kukuruza obavljena su u trogodišnjem vremenskom periodu na lokalitetu Instituta za kukuruz "Zemun Polje" i u Rači Kragujevačkoj, ...
Alternativna žita u sistemu održive poljoprivredne proizvodnje / Alternative cereals in the system of sustainable agricultural production
(Bačka Topola : Megatrend univerzitet Beograd, Fakultet za biofarming, 2018)
Alternativna žita su grupa ratarskih biljaka koje pripadaju žitima po botaničkoj pripadnosti ili po načinu gajenja i korišćenja zrna. Za naše farmere neke od vrsta mogu se definisati kao stara-nova i već pomalo zaboravljena ...
Zdravstveni aspekti značaja hrane / Health aspects of significance of food
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet u Čačku, 2022)
Hrana obuhvata neorganska i organska jedinjenja, koja grade
organizam čoveka i obezbeđuju energiju. Da bi se obezbedilo pravilno
funkcionisanje organizma, potrebno je unositi sve hranljive sastojke u optimalnim ...
Setvena norma - značajna agrotehnička mera u proizvodnji lucerke
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2018)
Plava ili obična lucerka (Medicago sativa L.) je široko rasprostranjena krmna biljka namenjena za iskorišćavanje kao zelena krma, seno, senaža, silaža ili za ispašu širom sveta, zbog visoke hranljive vrednosti krme i široke ...
Influence of process parameters on the production of Trichoderma biocontrol agent
(Tuzla: Univerzitet u Tuzli, Tehnološki fakultet, 2021)
Maize is an agricultural crop that is susceptible to infections by various phytopathogenic fungi, producers of mycotoxins harmful to humans and animals. Since this agricultural crop has an important place in the human diet, ...