@conference{
author = "Stojanović, Z. and Kravić, S. and Grahovac, Nada and Romanić, R and Đurović, A. and Hladni, Nada and Marjanović-Jeromela, Ana",
year = "2018",
abstract = "Seme suncokreta se odavnina koristi u Ijudskoj ishrani i u danaSnje vreme predstavlja jednu
od najvise gajenih uljanih kultura u svetu. Razlikuju se dva tipa suncokreta koji se gaje, uljani
tip | konzumni tip. Uljani tip suncokreta se proizvodi za dobijanje jestivog biljnog ulja, dok
se konzumni suncokret odlikuje manjim sadrzajem ulja i visokim sadrzajem proteina i drugih
bioloski aktivnih jedinjenja, i koristi se preteZno za lIjudsku ishranu usled visoke hranljive
vrednosti. U poslednje vreme, mogucnost proizvodnje ulja od konzumnog suncokreta je
predmet interesovanja kako u nauénim krugovima, tako i u krugovima proizvodaga i
preradivaéa. Ulja iz konzumnog suncokreta dobijaju se cedenjem, tj. primenom mehanickih
presa i delovanjem sile na seme. Nerafinisano, hladno cedeno ulje poseduje karakteristi€na
senzorna svojstva i sadrzi ocuvane bioaktivne komponente koje poti€u iz semena
suncokreta. Usled odsustva rafinacije, ova ulja su specificna po svom izgledu, boji, mirisu i
ukusu, hemijskom sastavu, nutritivnoj vrednosti i odrzivosti. Nakon mehanickog izdvajanja
ulja presovanjem semena zaostaje pogaca koja prakti¢no predstavija otpad iz prehrambene
industrije i najéeée se koristi za ishranu Zivotinja. Pored visokog sadrzaja proteina, pogaca
sadrizi znaéajne koliéine biologki aktivnih jedinjenja, te moze predstavijati polaznu sirovinu
za dobijanje ekstrakata koji sadrze visoko vredna jedinjenja i koji bi dalje mogli da se koriste
za obogacivanje prehrambenih proizvoda ili kao dodaci u farmaceutskim proizvodima.
Polifenoli, pored ostalih vaznih jedinjenja, predstavijaju veoma znacajnu grupu supstanci
koje se nalaze u konzumnom suncokretu. Unosenje ove vrste jedinjenja hranom ima
visestruke efekte na |judsko zdravije, prvenstveno povezanih sa njihovom izrazenom
antioksidativnom aktivnoscu i sposobnosti eliminacije slobodnih radikala. Konzumacija
hrane bogate antioksidantima smanjuje inflamaciju i nivo oksidativnog stresa kod €oveka.??
Takode oni pozitivno uti€u na celokupan kardiovaskularni sistem i proces starenja.
Istrazivanja su potvrdila pozitivnu ulogu polifenolnih jedinjenja u prevenciji razvoja raka,
kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti.? $
obzirom na pozitivno dejstvo na zdravije ljudi, otuda i veliko interesovanje za proucavanje
ovih prirodnih jedinjenja, kao i ispitivanje njihovih novih potencijalnih izvora unosa.
Za ekstrakciju polifenola iz razlicitih biljnih materijala mogu se koristiti razli¢ite tehnike
ekstrakcije. Uobiéajeni postupci ekstrakcije su nedovoljno efikasni i ne omogucavaju visoko
iskoriscenje biljnog materijala, zahtevaju upotrebu zna¢ajno vecih kolicina organiskih
rastvaraca, uz istovremeni veliki utroSak energije usled dugotrajnih procesa ekstrakcije,
neophodnosti zagrevanje i mesanja. U poslednje vreme se mnogo cesce koriste moderne
tehnike kao Sto su mikrotalasna i ultrazvuéna ekstrakcija koje se ubrajaju u metode ,,zelene
ekstrakcije“ i imaju za cilj zastitu Zivotne sredine i opsteg zdravlja Ijudi. Generalno, koncept
zelenih tehnika podrazumeva smanjenje ili eliminaciju primene toksi¢nih rastvaraca za
ekstrakciju uz istovremeno povecanje iskoriscenja procesa kroz manji utrosak energije,
manje generisanje otpada, kra¢e vreme trajanja procesa i manje angazovanje operatera.",
journal = "55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbija",
title = "Optimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokreta",
pages = "23-19",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3684"
}