Optimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokreta
Аутори
Stojanović, Z.Kravić, S.
Grahovac, Nada
Romanić, R
Đurović, A.
Hladni, Nada
Marjanović-Jeromela, Ana
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Seme suncokreta se odavnina koristi u Ijudskoj ishrani i u danaSnje vreme predstavlja jednu
od najvise gajenih uljanih kultura u svetu. Razlikuju se dva tipa suncokreta koji se gaje, uljani
tip | konzumni tip. Uljani tip suncokreta se proizvodi za dobijanje jestivog biljnog ulja, dok
se konzumni suncokret odlikuje manjim sadrzajem ulja i visokim sadrzajem proteina i drugih
bioloski aktivnih jedinjenja, i koristi se preteZno za lIjudsku ishranu usled visoke hranljive
vrednosti. U poslednje vreme, mogucnost proizvodnje ulja od konzumnog suncokreta je
predmet interesovanja kako u nauénim krugovima, tako i u krugovima proizvodaga i
preradivaéa. Ulja iz konzumnog suncokreta dobijaju se cedenjem, tj. primenom mehanickih
presa i delovanjem sile na seme. Nerafinisano, hladno cedeno ulje poseduje karakteristi€na
senzorna svojstva i sadrzi ocuvane bioaktivne komponente koje poti€u iz semena
suncokreta. Usled odsustva rafinacije, ova ulja su specificna po svom izgledu, boji, mirisu i
u...kusu, hemijskom sastavu, nutritivnoj vrednosti i odrzivosti. Nakon mehanickog izdvajanja
ulja presovanjem semena zaostaje pogaca koja prakti¢no predstavija otpad iz prehrambene
industrije i najéeée se koristi za ishranu Zivotinja. Pored visokog sadrzaja proteina, pogaca
sadrizi znaéajne koliéine biologki aktivnih jedinjenja, te moze predstavijati polaznu sirovinu
za dobijanje ekstrakata koji sadrze visoko vredna jedinjenja i koji bi dalje mogli da se koriste
za obogacivanje prehrambenih proizvoda ili kao dodaci u farmaceutskim proizvodima.
Polifenoli, pored ostalih vaznih jedinjenja, predstavijaju veoma znacajnu grupu supstanci
koje se nalaze u konzumnom suncokretu. Unosenje ove vrste jedinjenja hranom ima
visestruke efekte na |judsko zdravije, prvenstveno povezanih sa njihovom izrazenom
antioksidativnom aktivnoscu i sposobnosti eliminacije slobodnih radikala. Konzumacija
hrane bogate antioksidantima smanjuje inflamaciju i nivo oksidativnog stresa kod €oveka.??
Takode oni pozitivno uti€u na celokupan kardiovaskularni sistem i proces starenja.
Istrazivanja su potvrdila pozitivnu ulogu polifenolnih jedinjenja u prevenciji razvoja raka,
kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti.? $
obzirom na pozitivno dejstvo na zdravije ljudi, otuda i veliko interesovanje za proucavanje
ovih prirodnih jedinjenja, kao i ispitivanje njihovih novih potencijalnih izvora unosa.
Za ekstrakciju polifenola iz razlicitih biljnih materijala mogu se koristiti razli¢ite tehnike
ekstrakcije. Uobiéajeni postupci ekstrakcije su nedovoljno efikasni i ne omogucavaju visoko
iskoriscenje biljnog materijala, zahtevaju upotrebu zna¢ajno vecih kolicina organiskih
rastvaraca, uz istovremeni veliki utroSak energije usled dugotrajnih procesa ekstrakcije,
neophodnosti zagrevanje i mesanja. U poslednje vreme se mnogo cesce koriste moderne
tehnike kao Sto su mikrotalasna i ultrazvuéna ekstrakcija koje se ubrajaju u metode ,,zelene
ekstrakcije“ i imaju za cilj zastitu Zivotne sredine i opsteg zdravlja Ijudi. Generalno, koncept
zelenih tehnika podrazumeva smanjenje ili eliminaciju primene toksi¢nih rastvaraca za
ekstrakciju uz istovremeno povecanje iskoriscenja procesa kroz manji utrosak energije,
manje generisanje otpada, kra¢e vreme trajanja procesa i manje angazovanje operatera.
Кључне речи:
ekstrakcija / polifenoli / suncokretИзвор:
55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbija, 2018, 19-23Финансирање / пројекти:
- Унапређење и развој хигијенских и технолошких поступака у производњи намирница животињског порекла у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту (RS-MESTD-Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)-46009)
- Развој нових функционалних кондиторских производа на бази уљарица (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31014)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Stojanović, Z. AU - Kravić, S. AU - Grahovac, Nada AU - Romanić, R AU - Đurović, A. AU - Hladni, Nada AU - Marjanović-Jeromela, Ana PY - 2018 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3684 AB - Seme suncokreta se odavnina koristi u Ijudskoj ishrani i u danaSnje vreme predstavlja jednu od najvise gajenih uljanih kultura u svetu. Razlikuju se dva tipa suncokreta koji se gaje, uljani tip | konzumni tip. Uljani tip suncokreta se proizvodi za dobijanje jestivog biljnog ulja, dok se konzumni suncokret odlikuje manjim sadrzajem ulja i visokim sadrzajem proteina i drugih bioloski aktivnih jedinjenja, i koristi se preteZno za lIjudsku ishranu usled visoke hranljive vrednosti. U poslednje vreme, mogucnost proizvodnje ulja od konzumnog suncokreta je predmet interesovanja kako u nauénim krugovima, tako i u krugovima proizvodaga i preradivaéa. Ulja iz konzumnog suncokreta dobijaju se cedenjem, tj. primenom mehanickih presa i delovanjem sile na seme. Nerafinisano, hladno cedeno ulje poseduje karakteristi€na senzorna svojstva i sadrzi ocuvane bioaktivne komponente koje poti€u iz semena suncokreta. Usled odsustva rafinacije, ova ulja su specificna po svom izgledu, boji, mirisu i ukusu, hemijskom sastavu, nutritivnoj vrednosti i odrzivosti. Nakon mehanickog izdvajanja ulja presovanjem semena zaostaje pogaca koja prakti¢no predstavija otpad iz prehrambene industrije i najéeée se koristi za ishranu Zivotinja. Pored visokog sadrzaja proteina, pogaca sadrizi znaéajne koliéine biologki aktivnih jedinjenja, te moze predstavijati polaznu sirovinu za dobijanje ekstrakata koji sadrze visoko vredna jedinjenja i koji bi dalje mogli da se koriste za obogacivanje prehrambenih proizvoda ili kao dodaci u farmaceutskim proizvodima. Polifenoli, pored ostalih vaznih jedinjenja, predstavijaju veoma znacajnu grupu supstanci koje se nalaze u konzumnom suncokretu. Unosenje ove vrste jedinjenja hranom ima visestruke efekte na |judsko zdravije, prvenstveno povezanih sa njihovom izrazenom antioksidativnom aktivnoscu i sposobnosti eliminacije slobodnih radikala. Konzumacija hrane bogate antioksidantima smanjuje inflamaciju i nivo oksidativnog stresa kod €oveka.?? Takode oni pozitivno uti€u na celokupan kardiovaskularni sistem i proces starenja. Istrazivanja su potvrdila pozitivnu ulogu polifenolnih jedinjenja u prevenciji razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti.? $ obzirom na pozitivno dejstvo na zdravije ljudi, otuda i veliko interesovanje za proucavanje ovih prirodnih jedinjenja, kao i ispitivanje njihovih novih potencijalnih izvora unosa. Za ekstrakciju polifenola iz razlicitih biljnih materijala mogu se koristiti razli¢ite tehnike ekstrakcije. Uobiéajeni postupci ekstrakcije su nedovoljno efikasni i ne omogucavaju visoko iskoriscenje biljnog materijala, zahtevaju upotrebu zna¢ajno vecih kolicina organiskih rastvaraca, uz istovremeni veliki utroSak energije usled dugotrajnih procesa ekstrakcije, neophodnosti zagrevanje i mesanja. U poslednje vreme se mnogo cesce koriste moderne tehnike kao Sto su mikrotalasna i ultrazvuéna ekstrakcija koje se ubrajaju u metode ,,zelene ekstrakcije“ i imaju za cilj zastitu Zivotne sredine i opsteg zdravlja Ijudi. Generalno, koncept zelenih tehnika podrazumeva smanjenje ili eliminaciju primene toksi¢nih rastvaraca za ekstrakciju uz istovremeno povecanje iskoriscenja procesa kroz manji utrosak energije, manje generisanje otpada, kra¢e vreme trajanja procesa i manje angazovanje operatera. C3 - 55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbija T1 - Optimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokreta EP - 23 SP - 19 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3684 ER -
@conference{ author = "Stojanović, Z. and Kravić, S. and Grahovac, Nada and Romanić, R and Đurović, A. and Hladni, Nada and Marjanović-Jeromela, Ana", year = "2018", abstract = "Seme suncokreta se odavnina koristi u Ijudskoj ishrani i u danaSnje vreme predstavlja jednu od najvise gajenih uljanih kultura u svetu. Razlikuju se dva tipa suncokreta koji se gaje, uljani tip | konzumni tip. Uljani tip suncokreta se proizvodi za dobijanje jestivog biljnog ulja, dok se konzumni suncokret odlikuje manjim sadrzajem ulja i visokim sadrzajem proteina i drugih bioloski aktivnih jedinjenja, i koristi se preteZno za lIjudsku ishranu usled visoke hranljive vrednosti. U poslednje vreme, mogucnost proizvodnje ulja od konzumnog suncokreta je predmet interesovanja kako u nauénim krugovima, tako i u krugovima proizvodaga i preradivaéa. Ulja iz konzumnog suncokreta dobijaju se cedenjem, tj. primenom mehanickih presa i delovanjem sile na seme. Nerafinisano, hladno cedeno ulje poseduje karakteristi€na senzorna svojstva i sadrzi ocuvane bioaktivne komponente koje poti€u iz semena suncokreta. Usled odsustva rafinacije, ova ulja su specificna po svom izgledu, boji, mirisu i ukusu, hemijskom sastavu, nutritivnoj vrednosti i odrzivosti. Nakon mehanickog izdvajanja ulja presovanjem semena zaostaje pogaca koja prakti¢no predstavija otpad iz prehrambene industrije i najéeée se koristi za ishranu Zivotinja. Pored visokog sadrzaja proteina, pogaca sadrizi znaéajne koliéine biologki aktivnih jedinjenja, te moze predstavijati polaznu sirovinu za dobijanje ekstrakata koji sadrze visoko vredna jedinjenja i koji bi dalje mogli da se koriste za obogacivanje prehrambenih proizvoda ili kao dodaci u farmaceutskim proizvodima. Polifenoli, pored ostalih vaznih jedinjenja, predstavijaju veoma znacajnu grupu supstanci koje se nalaze u konzumnom suncokretu. Unosenje ove vrste jedinjenja hranom ima visestruke efekte na |judsko zdravije, prvenstveno povezanih sa njihovom izrazenom antioksidativnom aktivnoscu i sposobnosti eliminacije slobodnih radikala. Konzumacija hrane bogate antioksidantima smanjuje inflamaciju i nivo oksidativnog stresa kod €oveka.?? Takode oni pozitivno uti€u na celokupan kardiovaskularni sistem i proces starenja. Istrazivanja su potvrdila pozitivnu ulogu polifenolnih jedinjenja u prevenciji razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti.? $ obzirom na pozitivno dejstvo na zdravije ljudi, otuda i veliko interesovanje za proucavanje ovih prirodnih jedinjenja, kao i ispitivanje njihovih novih potencijalnih izvora unosa. Za ekstrakciju polifenola iz razlicitih biljnih materijala mogu se koristiti razli¢ite tehnike ekstrakcije. Uobiéajeni postupci ekstrakcije su nedovoljno efikasni i ne omogucavaju visoko iskoriscenje biljnog materijala, zahtevaju upotrebu zna¢ajno vecih kolicina organiskih rastvaraca, uz istovremeni veliki utroSak energije usled dugotrajnih procesa ekstrakcije, neophodnosti zagrevanje i mesanja. U poslednje vreme se mnogo cesce koriste moderne tehnike kao Sto su mikrotalasna i ultrazvuéna ekstrakcija koje se ubrajaju u metode ,,zelene ekstrakcije“ i imaju za cilj zastitu Zivotne sredine i opsteg zdravlja Ijudi. Generalno, koncept zelenih tehnika podrazumeva smanjenje ili eliminaciju primene toksi¢nih rastvaraca za ekstrakciju uz istovremeno povecanje iskoriscenja procesa kroz manji utrosak energije, manje generisanje otpada, kra¢e vreme trajanja procesa i manje angazovanje operatera.", journal = "55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbija", title = "Optimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokreta", pages = "23-19", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3684" }
Stojanović, Z., Kravić, S., Grahovac, N., Romanić, R., Đurović, A., Hladni, N.,& Marjanović-Jeromela, A.. (2018). Optimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokreta. in 55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbija, 19-23. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3684
Stojanović Z, Kravić S, Grahovac N, Romanić R, Đurović A, Hladni N, Marjanović-Jeromela A. Optimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokreta. in 55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbija. 2018;:19-23. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3684 .
Stojanović, Z., Kravić, S., Grahovac, Nada, Romanić, R, Đurović, A., Hladni, Nada, Marjanović-Jeromela, Ana, "Optimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokreta" in 55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbija (2018):19-23, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3684 .