Prikaz osnovnih podataka o dokumentu

dc.creatorStojanović, Z.
dc.creatorKravić, S.
dc.creatorGrahovac, Nada
dc.creatorRomanić, R
dc.creatorĐurović, A.
dc.creatorHladni, Nada
dc.creatorMarjanović-Jeromela, Ana
dc.date.accessioned2023-08-15T09:00:58Z
dc.date.available2023-08-15T09:00:58Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3684
dc.description.abstractSeme suncokreta se odavnina koristi u Ijudskoj ishrani i u danaSnje vreme predstavlja jednu od najvise gajenih uljanih kultura u svetu. Razlikuju se dva tipa suncokreta koji se gaje, uljani tip | konzumni tip. Uljani tip suncokreta se proizvodi za dobijanje jestivog biljnog ulja, dok se konzumni suncokret odlikuje manjim sadrzajem ulja i visokim sadrzajem proteina i drugih bioloski aktivnih jedinjenja, i koristi se preteZno za lIjudsku ishranu usled visoke hranljive vrednosti. U poslednje vreme, mogucnost proizvodnje ulja od konzumnog suncokreta je predmet interesovanja kako u nauénim krugovima, tako i u krugovima proizvodaga i preradivaéa. Ulja iz konzumnog suncokreta dobijaju se cedenjem, tj. primenom mehanickih presa i delovanjem sile na seme. Nerafinisano, hladno cedeno ulje poseduje karakteristi€na senzorna svojstva i sadrzi ocuvane bioaktivne komponente koje poti€u iz semena suncokreta. Usled odsustva rafinacije, ova ulja su specificna po svom izgledu, boji, mirisu i ukusu, hemijskom sastavu, nutritivnoj vrednosti i odrzivosti. Nakon mehanickog izdvajanja ulja presovanjem semena zaostaje pogaca koja prakti¢no predstavija otpad iz prehrambene industrije i najéeée se koristi za ishranu Zivotinja. Pored visokog sadrzaja proteina, pogaca sadrizi znaéajne koliéine biologki aktivnih jedinjenja, te moze predstavijati polaznu sirovinu za dobijanje ekstrakata koji sadrze visoko vredna jedinjenja i koji bi dalje mogli da se koriste za obogacivanje prehrambenih proizvoda ili kao dodaci u farmaceutskim proizvodima. Polifenoli, pored ostalih vaznih jedinjenja, predstavijaju veoma znacajnu grupu supstanci koje se nalaze u konzumnom suncokretu. Unosenje ove vrste jedinjenja hranom ima visestruke efekte na |judsko zdravije, prvenstveno povezanih sa njihovom izrazenom antioksidativnom aktivnoscu i sposobnosti eliminacije slobodnih radikala. Konzumacija hrane bogate antioksidantima smanjuje inflamaciju i nivo oksidativnog stresa kod €oveka.?? Takode oni pozitivno uti€u na celokupan kardiovaskularni sistem i proces starenja. Istrazivanja su potvrdila pozitivnu ulogu polifenolnih jedinjenja u prevenciji razvoja raka, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti.? $ obzirom na pozitivno dejstvo na zdravije ljudi, otuda i veliko interesovanje za proucavanje ovih prirodnih jedinjenja, kao i ispitivanje njihovih novih potencijalnih izvora unosa. Za ekstrakciju polifenola iz razlicitih biljnih materijala mogu se koristiti razli¢ite tehnike ekstrakcije. Uobiéajeni postupci ekstrakcije su nedovoljno efikasni i ne omogucavaju visoko iskoriscenje biljnog materijala, zahtevaju upotrebu zna¢ajno vecih kolicina organiskih rastvaraca, uz istovremeni veliki utroSak energije usled dugotrajnih procesa ekstrakcije, neophodnosti zagrevanje i mesanja. U poslednje vreme se mnogo cesce koriste moderne tehnike kao Sto su mikrotalasna i ultrazvuéna ekstrakcija koje se ubrajaju u metode ,,zelene ekstrakcije“ i imaju za cilj zastitu Zivotne sredine i opsteg zdravlja Ijudi. Generalno, koncept zelenih tehnika podrazumeva smanjenje ili eliminaciju primene toksi¢nih rastvaraca za ekstrakciju uz istovremeno povecanje iskoriscenja procesa kroz manji utrosak energije, manje generisanje otpada, kra¢e vreme trajanja procesa i manje angazovanje operatera.sr
dc.language.isosrsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Integrated and Interdisciplinary Research (IIR or III)/46009/RS//sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31014/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source55. Savetovanje Srpskog hemijskog društva, Novi Sad, Srbijasr
dc.subjectekstrakcijasr
dc.subjectpolifenolisr
dc.subjectsuncokretsr
dc.titleOptimizacija postupka ekstrakcije polifenola iz pogače konzumnog suncokretasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage23
dc.citation.spage19
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/9275/bitstream_9275.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3684
dc.type.versionpublishedVersionsr


Dokumenti

Thumbnail

Ovaj dokument se pojavljuje u sledećim kolekcijama

Prikaz osnovnih podataka o dokumentu