Uticaj lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju semena šafranike
The influence of location on the fatty acid content of safflower seed oil
Authors
Grahovac, NadaMarjanović-Jeromela, Ana
Sakač, Zvonimir
Rajković, Dragana
Milovac, Željko
Đuragić, Olivera
Stojanović, Danijela
Kiprovski, Biljana
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Lokalitet gajenja, sa svojim zemljišnim i klimatskim specifičnostima, ima značajan uticaj na hemijski sastav biljaka. Cilj ovog rada je sagledavanje uticaja lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju šafranike. Genotip SO1 ostvario je najviši sadržaj oleinske, linolne i linolenske kiseline, u proseku za sve ispitivane lokalitete. Najviši sadržaj arahidonske, eikozapentaenoinske i behenske kiseline zabeležen je za genotip SO2, u proseku za sve ispitivane lokalitete. Na lokalitetu Sombor uočen je najviši sadržaj ukupnih mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), dok je najviši sadržaj ukupnih zasićenih masnih kiselina (SFA) ostvaren na lokalitetu Rimski šančevi, a na lokalitetu Pančevo je zabeležen najviši sadržaj ukupnih polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u ulju šafranike.
The location of cultivation, with its soil and climate specificities, has a significant impact on the chemical composition of plants. The aim of this paper is to analyze the influence of locality on the content of fatty acids in safflower oil. Genotype SO1 achieved the highest content of oleic, linoleic and linolenic acids, on average for all investigated localities. The highest content of arachidonic, eicosapentaenoic and behenic acids was recorded for the genotype SO2, on average for all investigated localities. The highest MUFA content was observed at the Sombor location, while the highest SFA content was achieved at the Rimski šančevi location, and the highest PUFA content in safflower oil was recorded at the Pančevo location.
Keywords:
masnokiselinski sastav / lokalitet gajenja / šafranika / ulje / fatty acid composition / saffron / safflower / oilSource:
Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka, 3. novembar 2022., 2022, 341-349Publisher:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo
Funding / projects:
- APV 142-451-2609/2021-01/02: Potencijal ulja od lanika i šafranike kao funkcionalnog dodatka u hrani za kućne ljubimce, financed by the Provincial Secretariat for Higher Education and Scientific Research, AP Vojvodina
- Ministry of Science, Technological Development and Innovation of the Republic of Serbia, institutional funding - 200032 (Institute of Field and Vegetable Crops, Novi Sad) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - CONF AU - Grahovac, Nada AU - Marjanović-Jeromela, Ana AU - Sakač, Zvonimir AU - Rajković, Dragana AU - Milovac, Željko AU - Đuragić, Olivera AU - Stojanović, Danijela AU - Kiprovski, Biljana PY - 2022 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3262 AB - Lokalitet gajenja, sa svojim zemljišnim i klimatskim specifičnostima, ima značajan uticaj na hemijski sastav biljaka. Cilj ovog rada je sagledavanje uticaja lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju šafranike. Genotip SO1 ostvario je najviši sadržaj oleinske, linolne i linolenske kiseline, u proseku za sve ispitivane lokalitete. Najviši sadržaj arahidonske, eikozapentaenoinske i behenske kiseline zabeležen je za genotip SO2, u proseku za sve ispitivane lokalitete. Na lokalitetu Sombor uočen je najviši sadržaj ukupnih mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), dok je najviši sadržaj ukupnih zasićenih masnih kiselina (SFA) ostvaren na lokalitetu Rimski šančevi, a na lokalitetu Pančevo je zabeležen najviši sadržaj ukupnih polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u ulju šafranike. AB - The location of cultivation, with its soil and climate specificities, has a significant impact on the chemical composition of plants. The aim of this paper is to analyze the influence of locality on the content of fatty acids in safflower oil. Genotype SO1 achieved the highest content of oleic, linoleic and linolenic acids, on average for all investigated localities. The highest content of arachidonic, eicosapentaenoic and behenic acids was recorded for the genotype SO2, on average for all investigated localities. The highest MUFA content was observed at the Sombor location, while the highest SFA content was achieved at the Rimski šančevi location, and the highest PUFA content in safflower oil was recorded at the Pančevo location. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo C3 - Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka, 3. novembar 2022. T1 - Uticaj lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju semena šafranike T1 - The influence of location on the fatty acid content of safflower seed oil EP - 349 SP - 341 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3262 ER -
@conference{ author = "Grahovac, Nada and Marjanović-Jeromela, Ana and Sakač, Zvonimir and Rajković, Dragana and Milovac, Željko and Đuragić, Olivera and Stojanović, Danijela and Kiprovski, Biljana", year = "2022", abstract = "Lokalitet gajenja, sa svojim zemljišnim i klimatskim specifičnostima, ima značajan uticaj na hemijski sastav biljaka. Cilj ovog rada je sagledavanje uticaja lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju šafranike. Genotip SO1 ostvario je najviši sadržaj oleinske, linolne i linolenske kiseline, u proseku za sve ispitivane lokalitete. Najviši sadržaj arahidonske, eikozapentaenoinske i behenske kiseline zabeležen je za genotip SO2, u proseku za sve ispitivane lokalitete. Na lokalitetu Sombor uočen je najviši sadržaj ukupnih mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), dok je najviši sadržaj ukupnih zasićenih masnih kiselina (SFA) ostvaren na lokalitetu Rimski šančevi, a na lokalitetu Pančevo je zabeležen najviši sadržaj ukupnih polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) u ulju šafranike., The location of cultivation, with its soil and climate specificities, has a significant impact on the chemical composition of plants. The aim of this paper is to analyze the influence of locality on the content of fatty acids in safflower oil. Genotype SO1 achieved the highest content of oleic, linoleic and linolenic acids, on average for all investigated localities. The highest content of arachidonic, eicosapentaenoic and behenic acids was recorded for the genotype SO2, on average for all investigated localities. The highest MUFA content was observed at the Sombor location, while the highest SFA content was achieved at the Rimski šančevi location, and the highest PUFA content in safflower oil was recorded at the Pančevo location.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo", journal = "Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka, 3. novembar 2022.", title = "Uticaj lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju semena šafranike, The influence of location on the fatty acid content of safflower seed oil", pages = "349-341", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3262" }
Grahovac, N., Marjanović-Jeromela, A., Sakač, Z., Rajković, D., Milovac, Ž., Đuragić, O., Stojanović, D.,& Kiprovski, B.. (2022). Uticaj lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju semena šafranike. in Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka, 3. novembar 2022. Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo., 341-349. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3262
Grahovac N, Marjanović-Jeromela A, Sakač Z, Rajković D, Milovac Ž, Đuragić O, Stojanović D, Kiprovski B. Uticaj lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju semena šafranike. in Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka, 3. novembar 2022.. 2022;:341-349. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3262 .
Grahovac, Nada, Marjanović-Jeromela, Ana, Sakač, Zvonimir, Rajković, Dragana, Milovac, Željko, Đuragić, Olivera, Stojanović, Danijela, Kiprovski, Biljana, "Uticaj lokaliteta na sadržaj masnih kiselina u ulju semena šafranike" in Zbornik radova, Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka, 3. novembar 2022. (2022):341-349, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3262 .