Приказ основних података о документу

dc.creatorAćimović, Milica
dc.creatorKiprovski, Biljana
dc.creatorZeremski, Tijana
dc.date.accessioned2022-06-10T10:26:30Z
dc.date.available2022-06-10T10:26:30Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-80417-87-5
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2851
dc.description.abstractPoslednjih godina se prednost daje gajenju i preradi lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, koje se sve više koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Svedoci smo da u današnje vreme čovek teži da se vrati prirodi i prirodnim proizvodima za lečenje ili kao dodatnu terapiju u lečenju mnogih bolesti, ali i prevenciji kroz svakodnevnu upotrebu, kao dodataka ishrani. Spisak biljaka koje se koriste u tu svrhu je podložan promenama, pa samim tim i potrebe industrije za sirovinama, usled promen|jivih potreba korisnika. Iz tog razloga, mnoge divlje vrste zbog povećane potražnje počinju da se gaje, all isto tako i gajenje nekih biljaka se napušta zbog nedostatka radne snage i nedovoljne mehanizovanosti procesa proizvodnje i prerade, ali u nekim slučajevima i zbog toga što se otkrivaju biljne vrste sličnog hemijskog sastava i biološke aktivnosti koje se lakše proizvode. Pored toga, u nekim slučajevima je jeftinija proizvodnja sintetičkih pripravaka. U svakom slučaju, može se reći da lekovito, aromatično i začinsko bilje doživljava renesansu. U želji da se unapredi i proširi proizvodnja lekovitih, aromatičnih | začinskih biljjaka u Srbiji, u okviru projekta "Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama AGRINNO 2” (HUSRB/1903/42/0059), nastao je ovaj priručnik za gajenje lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja. U daljem tekstu je opisano gajenje i prerada četrnaest lekovitih, aromatičnih i začinskih biljaka.sr
dc.description.abstractThis manual of growing medicinal, aromatic and spice plants is a result of Interreg IPA Cross-Border Cooperation between Hungary and Serbia AGRINNO 2 "Enhancing entrepreneurship and employment potential in cross-border region through innovation agricultural practices" (HUSRB/1903/42/0059). The book gives an overview of morphological traits, chemical contents, usage, growing conditions, harvest and yields of selected plants from the following families: Lamiaceae, Asteraceae, Apiaceae, Malvaceae.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.relationAGRINNO 2 HUSRB/1903/42/0059 Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijamasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.subjectmedicinal plantssr
dc.subjectaromatic plantssr
dc.subjectspice plantssr
dc.subjectgrowingsr
dc.subjectgrowing technologysr
dc.subjectchemical compositionsr
dc.subjectLamiaceaesr
dc.subjectAsteraceaesr
dc.subjectApiaceaesr
dc.subjectMalvaceaesr
dc.subjectlekovito biljesr
dc.subjectaromatično biljesr
dc.subjectzačinsko biljesr
dc.subjectproizvodnjasr
dc.subjectgajenjesr
dc.subjectprerada biljasr
dc.subjectprocessingsr
dc.titleTehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljakasr
dc.typebooksr
dc.rights.licenseBY-NC-NDsr
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7852/bitstream_7852.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2851
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу