Vodič za organsku proizvodnju suncokreta
Book (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Organska poljoprivreda je sistem ekološkog upravljanja biljnom proizvodnjom koji čuva i unapređuje biodiverzitet (raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta), prirodno kruženje materija i biološku aktivnost zemljišta. Očuvanje biodiverziteta daje organskoj poljoprivredi širi i trajan značaj u okviru mera zaštite ekosistema. U organskoj proizvodnji radi se u skladu sa prirodom. Ona je deo održivog razvoja, gde vlada uravnotežen sistem između zemljišta, biljke, životinja i čoveka u proizvodnji hrane. Glavni zadatak je podsticanje i intenziviranje bioloških ciklusa unutar proizvodnog sistema (biotopa), uključujući mikroorganizme, zemljišnu floru i faunu, biljke i životinje. Za naše uslove je značajno da se u ekološki nenarušenim sredinama razvija organska proizvodnja, specifična za različite regione. Suncokret (Helianthus annuus L.) spada u glavne njivske biljke, koji bi u organskoj proizvodnji hrane mogao imati veliki ekonomski i nutritivni značaj. Gaji se najviše radi zrna koje je bogato... uljem (48-52%). Preovlađuju nezasićene masne kiseline (linolna 60%, oleinska 30%) i zasićene masne kiseline (10% palmitinska kiselina).
Keywords:
suncokret / sunflower / organic farming / organic agriculture / organska poljoprivreda / organska proizvodnja / tehnologija gajenja / growing technologySource:
2012Publisher:
- Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbH
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Collections
Institution/Community
FiVeRTY - BOOK AU - Balalić, Igor PY - 2012 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2842 AB - Organska poljoprivreda je sistem ekološkog upravljanja biljnom proizvodnjom koji čuva i unapređuje biodiverzitet (raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta), prirodno kruženje materija i biološku aktivnost zemljišta. Očuvanje biodiverziteta daje organskoj poljoprivredi širi i trajan značaj u okviru mera zaštite ekosistema. U organskoj proizvodnji radi se u skladu sa prirodom. Ona je deo održivog razvoja, gde vlada uravnotežen sistem između zemljišta, biljke, životinja i čoveka u proizvodnji hrane. Glavni zadatak je podsticanje i intenziviranje bioloških ciklusa unutar proizvodnog sistema (biotopa), uključujući mikroorganizme, zemljišnu floru i faunu, biljke i životinje. Za naše uslove je značajno da se u ekološki nenarušenim sredinama razvija organska proizvodnja, specifična za različite regione. Suncokret (Helianthus annuus L.) spada u glavne njivske biljke, koji bi u organskoj proizvodnji hrane mogao imati veliki ekonomski i nutritivni značaj. Gaji se najviše radi zrna koje je bogato uljem (48-52%). Preovlađuju nezasićene masne kiseline (linolna 60%, oleinska 30%) i zasićene masne kiseline (10% palmitinska kiselina). PB - Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbH PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Vodič za organsku proizvodnju suncokreta UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2842 ER -
@book{ author = "Balalić, Igor", year = "2012", abstract = "Organska poljoprivreda je sistem ekološkog upravljanja biljnom proizvodnjom koji čuva i unapređuje biodiverzitet (raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta), prirodno kruženje materija i biološku aktivnost zemljišta. Očuvanje biodiverziteta daje organskoj poljoprivredi širi i trajan značaj u okviru mera zaštite ekosistema. U organskoj proizvodnji radi se u skladu sa prirodom. Ona je deo održivog razvoja, gde vlada uravnotežen sistem između zemljišta, biljke, životinja i čoveka u proizvodnji hrane. Glavni zadatak je podsticanje i intenziviranje bioloških ciklusa unutar proizvodnog sistema (biotopa), uključujući mikroorganizme, zemljišnu floru i faunu, biljke i životinje. Za naše uslove je značajno da se u ekološki nenarušenim sredinama razvija organska proizvodnja, specifična za različite regione. Suncokret (Helianthus annuus L.) spada u glavne njivske biljke, koji bi u organskoj proizvodnji hrane mogao imati veliki ekonomski i nutritivni značaj. Gaji se najviše radi zrna koje je bogato uljem (48-52%). Preovlađuju nezasićene masne kiseline (linolna 60%, oleinska 30%) i zasićene masne kiseline (10% palmitinska kiselina).", publisher = "Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbH, Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Vodič za organsku proizvodnju suncokreta", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2842" }
Balalić, I.. (2012). Vodič za organsku proizvodnju suncokreta. Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbH.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2842
Balalić I. Vodič za organsku proizvodnju suncokreta. 2012;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2842 .
Balalić, Igor, "Vodič za organsku proizvodnju suncokreta" (2012), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2842 .