Приказ основних података о документу
Vodič za organsku proizvodnju pšenice
dc.creator | Hristov, Nikola | |
dc.creator | Jevtić, Radivoje | |
dc.creator | Lalošević, Mirjana | |
dc.creator | Franeta, Filip | |
dc.creator | Rajković, Miloš | |
dc.creator | Kalentić, Marija | |
dc.date.accessioned | 2022-06-09T12:24:22Z | |
dc.date.available | 2022-06-09T12:24:22Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-87737-55-6 | |
dc.identifier.uri | http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2840 | |
dc.description.abstract | Pšenica spada u najznačajnije gajene biljne vrste. U svetskim razmerama, pored pirinča, pšenica se najviše koristi u ljudskoj ishrani. Pšeničnim hlebom se hrani preko 70% svetskog stanovništva. U konvencionalnoj proizvodnji, u Srbiji, pšenica se gaji na 500-550 hiljada hektara. Površine pod organskom proizvodnjom pšenice u 2010. godini iznosile su 234 ha, odnosno 5% od ukupne površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji (März i sar., 2012). Izuzetno povoljni agroekološki uslovi, pored zadovoljavajućeg prinosa, omogućuju i postizanje odličnog tehnološkog kvaliteta. Zahvaljujući osobinama rezervnih proteina u endospermu zrna (glijadini i glutenini), pšenični hleb je idealna hrana za ljudsku populaciju. Kompleksan hemijski sastav, koji čine esencijalne aminokiseline, skrob, šećeri, celuloza, masti, vitamini i mineralne materije, doprinose velikom značaju pšenice u sistemu zdrave ishrane. Pored toga, proizvodnja testenina od durum pšenice ili bezglutenskih proizvoda od spelta pšenice, utiču na veću zastupljenost pšenice u setvenoj strukturi. Imajući u vidu veću potražnju i veliki značaj korišćenja integralnih proizvoda (od celog zrna) u ljudskoj ishrani, pored odličnog useva u plodoredu i plodosmeni, pšenica postaje sve zahvalnija i profitabilnija strnina u organskoj proizvodnji. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbH | sr |
dc.publisher | Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | pšenica | sr |
dc.subject | organska poljoprivreda | sr |
dc.subject | organska proizvodnja | sr |
dc.subject | tehnologija gajenja | sr |
dc.subject | wheat | sr |
dc.subject | organic farming | sr |
dc.subject | organic agriculture | sr |
dc.subject | growing technology | sr |
dc.title | Vodič za organsku proizvodnju pšenice | sr |
dc.type | book | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.identifier.fulltext | http://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7892/Vodic-za-organsku-proizvodnju-psenice.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2840 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |