Приказ основних података о документу

dc.creatorHristov, Nikola
dc.creatorJevtić, Radivoje
dc.creatorLalošević, Mirjana
dc.creatorFraneta, Filip
dc.creatorRajković, Miloš
dc.creatorKalentić, Marija
dc.date.accessioned2022-06-09T12:24:22Z
dc.date.available2022-06-09T12:24:22Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.isbn978-86-87737-55-6
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2840
dc.description.abstractPšenica spada u najznačajnije gajene biljne vrste. U svetskim razmerama, pored pirinča, pšenica se najviše koristi u ljudskoj ishrani. Pšeničnim hlebom se hrani preko 70% svetskog stanovništva. U konvencionalnoj proizvodnji, u Srbiji, pšenica se gaji na 500-550 hiljada hektara. Površine pod organskom proizvodnjom pšenice u 2010. godini iznosile su 234 ha, odnosno 5% od ukupne površine pod organskom proizvodnjom u Srbiji (März i sar., 2012). Izuzetno povoljni agroekološki uslovi, pored zadovoljavajućeg prinosa, omogućuju i postizanje odličnog tehnološkog kvaliteta. Zahvaljujući osobinama rezervnih proteina u endospermu zrna (glijadini i glutenini), pšenični hleb je idealna hrana za ljudsku populaciju. Kompleksan hemijski sastav, koji čine esencijalne aminokiseline, skrob, šećeri, celuloza, masti, vitamini i mineralne materije, doprinose velikom značaju pšenice u sistemu zdrave ishrane. Pored toga, proizvodnja testenina od durum pšenice ili bezglutenskih proizvoda od spelta pšenice, utiču na veću zastupljenost pšenice u setvenoj strukturi. Imajući u vidu veću potražnju i veliki značaj korišćenja integralnih proizvoda (od celog zrna) u ljudskoj ishrani, pored odličnog useva u plodoredu i plodosmeni, pšenica postaje sve zahvalnija i profitabilnija strnina u organskoj proizvodnji.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : GIZ - Nemačka organizacija za internacionalnu saradnju GmbHsr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectpšenicasr
dc.subjectorganska poljoprivredasr
dc.subjectorganska proizvodnjasr
dc.subjecttehnologija gajenjasr
dc.subjectwheatsr
dc.subjectorganic farmingsr
dc.subjectorganic agriculturesr
dc.subjectgrowing technologysr
dc.titleVodič za organsku proizvodnju pšenicesr
dc.typebooksr
dc.rights.licenseBYsr
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7892/Vodic-za-organsku-proizvodnju-psenice.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2840
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу