Приказ основних података о документу

dc.creatorUhlarik, Ana
dc.creatorĆeran, Marina
dc.creatorMilošević, Branko
dc.creatorŽivanov, Dalibor
dc.creatorTorbica, Aleksandra
dc.creatorKaragić, Đura
dc.creatorKatanski, Snežana
dc.date.accessioned2022-05-09T07:25:20Z
dc.date.available2022-05-09T07:25:20Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-900980-0-2
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2621
dc.description.abstractStočni grašak (Pisum sativum.) je jednogodišnja biljna vrsta iz familije Fabaceae. Zauzima veoma značajno mesto u ishrani ljudi i domaćih životinja zbog visokog sadržaja nutritivnih i niskog sadržaja antinutritivnih materija. U zavisnosti od sorte stočnog graška sadržaj sirovih proteina u semenu se kreće od 18 do 28%. Oplemenjivanje stočnog graška u cilju stvaranja visokoproteinskih sorti zahteva i propratne analize proteina u semenu, koje iziskuju mnogo posla i troškova, pa treba olakšati i pojednostaviti dobijanje rezultata uvođenjem u upotrebu novih metoda, poput bliske infracrvene spektroskopije (NIRS). Upotreba NIRS metode zasniva se na razvijanju kalibracionog modela za određenu organsku materiju, pri čemu je potrebno povezati referentne laboratorijske vrednosti sa spektralnim karakteristikama uzorka. Upoređivani su rezultati skeniranih spektara 196 genotipova stočnog graška stvorenih u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu sa laboratorijskim analizama proteina urađenim CNS elementarnom analizom.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherBeograd : Društvo za krmno bilje Republike Srbijesr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik apstrakata, 14. Simpozijum o krmnom bilju "Značaj i uloga krmnih biljaka i održivoj poljoprivredi Srbije", Zemun, 18-19. april 2019.sr
dc.subjectproteinisr
dc.subjectproteinssr
dc.subjectgrašaksr
dc.subjectpeasr
dc.subjectbliska infracrvena spektroskopijasr
dc.subjectnear infrared spectroscopysr
dc.subjectgenotypessr
dc.subjectgenotipovisr
dc.titleAnaliza sadržaja proteina u stočnom grašku (Pisum sativum L.) metodom bliske infracrvene spektroskopijesr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage78
dc.citation.spage77
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/7232/bitstream_7232.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2621
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу