Приказ основних података о документу

dc.creatorDanojević, Dario
dc.creatorČervenski, Janko
dc.creatorGvozdanović-Varga, Jelica
dc.creatorIgnjatov, Maja
dc.creatorMedić-Pap, Slađana
dc.creatorSavić, Aleksandra
dc.creatorBugarski, Dušanka
dc.creatorTakač, Adam
dc.creatorVlajić, Slobodan
dc.creatorPopović, Vukašin
dc.creatorKiprovski, Biljana
dc.creatorBajić, Ivana
dc.creatorGlogovac, Svetlana
dc.creatorMilošević, Dragana
dc.creatorStojanov, Nadežda
dc.creatorZeremski, Tijana
dc.date.accessioned2022-03-29T09:04:52Z
dc.date.available2022-03-29T09:04:52Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-80417-86-8
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2548
dc.description.abstractPovrće je važan deo ljudske ishrane jer ono prvenstveno sadrži materije korisne za ljudsko zdravlje kao što su: vitamini, minerali, biljna vlakna, antioksidansi, organske kiseline i dr. U svetu je poznato oko hiljadu vrsta povrća, od kojih se gaji oko 150, a najširu upotrebu ima 30-50 vrsta, koliko je zastupljeno u ishrani u Srbiji (Gvozdanovic-Varga i sar., 2016). U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad do sada je stvoreno više od 50 sorti povrća priznatih u zemlji i delom u inostranstvu. Sortiment povrća Odeljenja za povrtarske i alternativne biljne vrste čine nove sorte povrća, kao i odomaćene sorte, te se proizvodi seme 27 povrtarskih vrsta i 10 vrsta cveća. Pored rada na novim sortama povrća koje se odlikuju visokim prinosom, vodilo se računa da sorte svojim izgledom i ukusom zadovoljavaju zahteve probirljivog tržišta i da su prilagođene našim agroklimatskim uslovima (Gvozdenovic i sar., 2008). Zadatak ovog rada je da se prikažu karakteristike novopriznatih sorti povrća, koje su dobijene kao rezultat višegodišnjeg rada, u cilju zadovoljenja potreba proizvođača i potrošača za novim, atraktivnim i kvalitetnim sortama povrtarskih vrsta.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherNovi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200032/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceZbornik referata, 56. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije (SAPS) i 2. Savetovanje agronoma Republike Srbije i Republike Srpske, Zlatibor, 30.01-03.02.2022.sr
dc.subjectpovrćesr
dc.subjectsortesr
dc.subjectkarakteristikesr
dc.subjectvegetablessr
dc.subjectcultivarssr
dc.titleNove NS sorte povrtarskih biljnih vrstasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage129
dc.citation.spage121
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/6931/bitstream_6931.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2548
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу