Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 39
Korijandar (Coriandrum sativum L.) / Coriander (Coriandrum sativum L.)
(Beograd : Zadužbina Andrejević, 2014)
This monograph deals with coriander as a medicinal, aromatic and spice plant. It has an extensive application in traditional and modern medicine worldwide, as well as in quotidian nutrition as a vegetable and spice.
In ...
Good agricultural practices and technologies to mitigate the impacts of natural disasters in oilseed rape production in Serbia
(Rome : Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2021)
Oilseed rape is primarily known as an industrial plant. Its seed is an important source of oil and proteins for nutritional and non-edible uses. After the extraction of oil from oilseed rape seed, the meal (cake), rich in ...
The painted lady in soybean production - soybean pest scouting
(Novi Sad : Institute of Field and Vegetable Crops, 2021)
The painted lady (Vanessa cardui L.) is a pest of soybean in Serbia and many countries in south-eastern Europe (Croatia, Bosnia, Hungary, Romania, Bulgaria). It occurs also in central, western and northern Europe (Austria, ...
Tehnološki postupak zasnivanja pokrovnog useva belom slačicom (Sinapis alba L.) u organskoj ratarskoj proizvodnji
(Beograd : Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organica, 2020)
Predloženo tehničko rešenje razvijano je na lokalitetu sertifikovanog organskog oglednog polja Instituta Tamiš, površine 2,5 ha na karbonatnom černozemu od 2016. do 2020. godine. Za proučavanje najpodesnijeg agrotehničkog ...
Mites in soybean production
(Novi Sad : Institute of Field and Vegetable Crops, 2021)
Pests are generally not a problem in European soybean crops. Spider mites account for a large proportion of what pest damage there is. The risk of damage is high during dry and hot conditions in summer. Several mite species ...
Anis (Pimpinella anisum L.) / Anise (Pimpinella anisum L.)
(Beograd : Zadužbina Andrejević, 2015)
This monograph deals with anise as a medicinal and aromatic plant. It has an extensive application in traditional medicine as a remedy for indigestion, as a sedative and as natural estrogen. By using a modern scientific ...
Gajenje kupusa
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2010)
Kupus (Brassica oleracea var. capitata L.) predstavlja značajnu povrtarsku kulturu u Republici Srbiji, kako po obimu proizvodnje, tako i potrošnje. Prvenstveno se koristi u svežem stanju, kuvan i biofermentisan (kiseli) ...
Karakteristike zemljišta Niškog vinogradarskog rejona / Soil characteristics in Niš wine-making region
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2017)
Monografija se bavi karakteristikama zemljišta pod vinogradima u Niškom vinogradarskom rejonu. Materijal je sačinjen na osnovu rezultata opsežnih terenskih i laboratorijskih istraživanja, koja su obuhvatila deset ...
Pedološke i agrohemijske karakteristike vinogradarskog rejona Tri Morave
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2016)
Da bi se izmerilo nemerljivo, kvalitet i karakteristike vina se opisuju brojnim parametrima. Zemljište na kome raste vinova loza predstavlja esencijalni deo tog kaleidoskopa različitih faktora koji utiču na kvalitet i ...
Tehnologije gajenja odabranih lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka
(Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, 2022)
Poslednjih godina se prednost daje gajenju i preradi lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, koje se sve više koristi u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Svedoci smo da u današnje vreme čovek teži da ...