Petrović, Veljko

Link to this page

Authority KeyName Variants
4ef3b996-ab37-4c12-8bdc-0ecd4282a5e5
  • Petrović, Veljko (2)
Projects

Author's Bibliography

Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta

Hladni, Nada; Salgam, Samet; Petrović, Veljko; Jocić, Siniša; Jocković, Milan; Cvejić, Sandra; Radanović, Aleksandra; Miklič, Vladimir; Miladinović, Dragana

(Beograd : Društvo genetičara Srbije, 2023)

TY  - CONF
AU  - Hladni, Nada
AU  - Salgam, Samet
AU  - Petrović, Veljko
AU  - Jocić, Siniša
AU  - Jocković, Milan
AU  - Cvejić, Sandra
AU  - Radanović, Aleksandra
AU  - Miklič, Vladimir
AU  - Miladinović, Dragana
PY  - 2023
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4003
AB  - Oplemenjivanje konzumnog suncokreta odlikuje se činjenicom da različita tržišta imaju različite zahteve u pogledu veličine semena, boje ljuske i drugih osobina, što ovaj proces čini težim i skupljim. Krupne frakcije semena se otkupljuju, prže i pakuju pojedinačno, dok se sitnije frakcije semena koriste u proizvodnji hladno ceđenog suncokretovog ulja i pogače. Prerađivačka industrija, odnosno male fabrike, otkupljuju seme krupne frakcije za pečenje i pakovanje. Da bi se razumeo doprinos genotipoa, spoljne sredine i njihove interakcije na varijabilnost osobina, korišćen je REML slučajni model za procenu komponenti varijanse faktora za svaku osobinu. Efekat genotipova (G), spoljašnje sredine (E) i njihove interakcije (GE) upoređeni su uzimajući u obzir njihov doprinos ukupnoj varijansi za udeo jezgra i ljuske ,dužine, širine i debljine semena.
AB  - Confectionary sunflower breeding is characterized by different markets having different demands for seed size, hull color, and other traits, thus making this process more difficult and costly. Large seed fractions are purchased, roasted, and packed individually, while smaller seed fractions are used in the production of cold-pressed sunflower seed oil and oil cake. The processing industry, that is, small factories, buy large seed fractions for backing and packaging. To understand the contribution of genotypes, years, and their interaction to the variability of traits, REML random model was used to estimate the variance components of factors for each trait. The effect of genotypes (G), environments (E), and their interaction (GE) was compared by considering their contribution to the total variance for kernel and shell ratio, seed length, width, and thickness.
PB  - Beograd : Društvo genetičara Srbije
PB  - Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije
C3  - Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.
T1  - Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta
T1  - Analysis of genotypes, environments, and their interaction on confectionary sunflower seed traits
EP  - 148
SP  - 147
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003
ER  - 
@conference{
author = "Hladni, Nada and Salgam, Samet and Petrović, Veljko and Jocić, Siniša and Jocković, Milan and Cvejić, Sandra and Radanović, Aleksandra and Miklič, Vladimir and Miladinović, Dragana",
year = "2023",
abstract = "Oplemenjivanje konzumnog suncokreta odlikuje se činjenicom da različita tržišta imaju različite zahteve u pogledu veličine semena, boje ljuske i drugih osobina, što ovaj proces čini težim i skupljim. Krupne frakcije semena se otkupljuju, prže i pakuju pojedinačno, dok se sitnije frakcije semena koriste u proizvodnji hladno ceđenog suncokretovog ulja i pogače. Prerađivačka industrija, odnosno male fabrike, otkupljuju seme krupne frakcije za pečenje i pakovanje. Da bi se razumeo doprinos genotipoa, spoljne sredine i njihove interakcije na varijabilnost osobina, korišćen je REML slučajni model za procenu komponenti varijanse faktora za svaku osobinu. Efekat genotipova (G), spoljašnje sredine (E) i njihove interakcije (GE) upoređeni su uzimajući u obzir njihov doprinos ukupnoj varijansi za udeo jezgra i ljuske ,dužine, širine i debljine semena., Confectionary sunflower breeding is characterized by different markets having different demands for seed size, hull color, and other traits, thus making this process more difficult and costly. Large seed fractions are purchased, roasted, and packed individually, while smaller seed fractions are used in the production of cold-pressed sunflower seed oil and oil cake. The processing industry, that is, small factories, buy large seed fractions for backing and packaging. To understand the contribution of genotypes, years, and their interaction to the variability of traits, REML random model was used to estimate the variance components of factors for each trait. The effect of genotypes (G), environments (E), and their interaction (GE) was compared by considering their contribution to the total variance for kernel and shell ratio, seed length, width, and thickness.",
publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbije, Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije",
journal = "Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.",
title = "Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta, Analysis of genotypes, environments, and their interaction on confectionary sunflower seed traits",
pages = "148-147",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003"
}
Hladni, N., Salgam, S., Petrović, V., Jocić, S., Jocković, M., Cvejić, S., Radanović, A., Miklič, V.,& Miladinović, D.. (2023). Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.
Beograd : Društvo genetičara Srbije., 147-148.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003
Hladni N, Salgam S, Petrović V, Jocić S, Jocković M, Cvejić S, Radanović A, Miklič V, Miladinović D. Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.. 2023;:147-148.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003 .
Hladni, Nada, Salgam, Samet, Petrović, Veljko, Jocić, Siniša, Jocković, Milan, Cvejić, Sandra, Radanović, Aleksandra, Miklič, Vladimir, Miladinović, Dragana, "Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta" in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. (2023):147-148,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003 .

Uticaj različitih organskih đubriva na sadržaj ulja i oleinske kiseline kod konzumnog suncokreta

Hladni, Nada; Babec, Brankica; Šeremešić, Srđan; Petrović, Veljko; Cvejić, Sandra; Jocić, Siniša; Miklič, Vladimir; Grahovac, Nada; Miladinović, Dragana

(Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, 2023)

TY  - CONF
AU  - Hladni, Nada
AU  - Babec, Brankica
AU  - Šeremešić, Srđan
AU  - Petrović, Veljko
AU  - Cvejić, Sandra
AU  - Jocić, Siniša
AU  - Miklič, Vladimir
AU  - Grahovac, Nada
AU  - Miladinović, Dragana
PY  - 2023
UR  - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3666
AB  - U Srbiji se visokoproteinski konzumni hibridi suncokreta proizvode u manjem obimu u konvencionalnim i organskim uslovima proizvodnje, uz stalno povećanje površina pod organskom proizvodnjom. Krupno seme se koristi za veći broj prirodnih zdravih proizvoda i za direktnu potrošnju, dok se od manjih frakcija semena proizvodi hladno presovano suncokretovo ulje. Analizirao se uticaj organskog đubriva: tretmanom Guanito (T1) 0,5 t ha-1 u fazi BBCH 01, dok su tretmani sa Trainerom (T2) 3 l ha-1 i Natur Plasmom (T3) 5 l ha-1 izvedeni u fazi BBCH 36 na sadržaj oleinske kiseline i ulja u semenu NS konzumnih hibrida suncokreta i upoređeni su sa netretiranom kontrolom (C) u organskoj proizvodnji i sa mešanim NPK đubrivom (50:50:50) tretmanom kao kontrolom (K) u konvencionalnoj proizvodnji. Organska đubriva nisu uticala na povećanje sadržaja oleinske kiseline i ulja u poređenju sa kontrolom. Hibridi su se statistički značajno razlikovali po sadržaju oleinske kiseline i ulja u semenu. Nije se uočila interakcija između tretmana i sadržaja oleinske kiseline i ulja, niti bilo kakva statistički značajna interakcija između tretmana i hibrida. NS konzumni hibridi se mogu uspešno gajiti u konvencionalnim i organskim uslovima proizvodnje što potvrđuju rezultati istraživanja, između sadržaja oleinske kiseline i ulja nije bilo statistički značajnih razlika u kontroli u organskim i konvencionalnim uslovima gajenja.
AB  - In Serbia, high protein confectionery sunflower hybrids are produced on a smaller scale both in conventional and organic production systems, with constant increase of area under organic production. Large seeds are used in a number of natural health products, as well as for direct consumption, while smaller seed fractions are used in the production of cold-pressed sunflower seed oil. Analysed the effect of organic fertilizer Guanito (T1), 0.5 t ha-1, was performed at the stage BBCH 01, while treatments with Trainer (T2), 3 l ha-1 and Natur Plasma (T3), 5 l ha-1, were carried out at the stage BBCH 36. on seed oleic acid and oil content of NS confectionary sunflower hybrids and compare them with untreated control (C) in organic production and with mixed NPK fertilizer (50:50:50) treatment as control (K) in conventional production. All organic fertilizers hadnot positive effect on oleic acid and oil content compared to control. Organic fertilizers did not affect the increase in oleic acid and oil content compared to the control. The hybrids differed statistically significantly of seed oleic acid and oil content. No interaction was observed between treatment and oleic acid and oil content, nor any statistically significant interaction between treatment and hybrid. NS confectionery hybrids can be successfully grown in conventional and organic production conditions, which is confirmed by the research results, there were no statistically significant differences between oleic acid and oil contentin in the control in organic and conventional growing conditions.
PB  - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet
PB  - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
PB  - Novi Sad : Industrijsko bilje
C3  - Zbornik radova, 64. Savetovanje industrije ulja Proizvodnja i prerada uljarica, Herceg Novi, 25-30. jun 2023.
T1  - Uticaj različitih organskih đubriva na sadržaj ulja i oleinske kiseline kod konzumnog suncokreta
T1  - The effect of different organic fertilizers on oil content and oleic acid in confectionery sunflower
EP  - 44
SP  - 37
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3666
ER  - 
@conference{
author = "Hladni, Nada and Babec, Brankica and Šeremešić, Srđan and Petrović, Veljko and Cvejić, Sandra and Jocić, Siniša and Miklič, Vladimir and Grahovac, Nada and Miladinović, Dragana",
year = "2023",
abstract = "U Srbiji se visokoproteinski konzumni hibridi suncokreta proizvode u manjem obimu u konvencionalnim i organskim uslovima proizvodnje, uz stalno povećanje površina pod organskom proizvodnjom. Krupno seme se koristi za veći broj prirodnih zdravih proizvoda i za direktnu potrošnju, dok se od manjih frakcija semena proizvodi hladno presovano suncokretovo ulje. Analizirao se uticaj organskog đubriva: tretmanom Guanito (T1) 0,5 t ha-1 u fazi BBCH 01, dok su tretmani sa Trainerom (T2) 3 l ha-1 i Natur Plasmom (T3) 5 l ha-1 izvedeni u fazi BBCH 36 na sadržaj oleinske kiseline i ulja u semenu NS konzumnih hibrida suncokreta i upoređeni su sa netretiranom kontrolom (C) u organskoj proizvodnji i sa mešanim NPK đubrivom (50:50:50) tretmanom kao kontrolom (K) u konvencionalnoj proizvodnji. Organska đubriva nisu uticala na povećanje sadržaja oleinske kiseline i ulja u poređenju sa kontrolom. Hibridi su se statistički značajno razlikovali po sadržaju oleinske kiseline i ulja u semenu. Nije se uočila interakcija između tretmana i sadržaja oleinske kiseline i ulja, niti bilo kakva statistički značajna interakcija između tretmana i hibrida. NS konzumni hibridi se mogu uspešno gajiti u konvencionalnim i organskim uslovima proizvodnje što potvrđuju rezultati istraživanja, između sadržaja oleinske kiseline i ulja nije bilo statistički značajnih razlika u kontroli u organskim i konvencionalnim uslovima gajenja., In Serbia, high protein confectionery sunflower hybrids are produced on a smaller scale both in conventional and organic production systems, with constant increase of area under organic production. Large seeds are used in a number of natural health products, as well as for direct consumption, while smaller seed fractions are used in the production of cold-pressed sunflower seed oil. Analysed the effect of organic fertilizer Guanito (T1), 0.5 t ha-1, was performed at the stage BBCH 01, while treatments with Trainer (T2), 3 l ha-1 and Natur Plasma (T3), 5 l ha-1, were carried out at the stage BBCH 36. on seed oleic acid and oil content of NS confectionary sunflower hybrids and compare them with untreated control (C) in organic production and with mixed NPK fertilizer (50:50:50) treatment as control (K) in conventional production. All organic fertilizers hadnot positive effect on oleic acid and oil content compared to control. Organic fertilizers did not affect the increase in oleic acid and oil content compared to the control. The hybrids differed statistically significantly of seed oleic acid and oil content. No interaction was observed between treatment and oleic acid and oil content, nor any statistically significant interaction between treatment and hybrid. NS confectionery hybrids can be successfully grown in conventional and organic production conditions, which is confirmed by the research results, there were no statistically significant differences between oleic acid and oil contentin in the control in organic and conventional growing conditions.",
publisher = "Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet, Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad : Industrijsko bilje",
journal = "Zbornik radova, 64. Savetovanje industrije ulja Proizvodnja i prerada uljarica, Herceg Novi, 25-30. jun 2023.",
title = "Uticaj različitih organskih đubriva na sadržaj ulja i oleinske kiseline kod konzumnog suncokreta, The effect of different organic fertilizers on oil content and oleic acid in confectionery sunflower",
pages = "44-37",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3666"
}
Hladni, N., Babec, B., Šeremešić, S., Petrović, V., Cvejić, S., Jocić, S., Miklič, V., Grahovac, N.,& Miladinović, D.. (2023). Uticaj različitih organskih đubriva na sadržaj ulja i oleinske kiseline kod konzumnog suncokreta. in Zbornik radova, 64. Savetovanje industrije ulja Proizvodnja i prerada uljarica, Herceg Novi, 25-30. jun 2023.
Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet., 37-44.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3666
Hladni N, Babec B, Šeremešić S, Petrović V, Cvejić S, Jocić S, Miklič V, Grahovac N, Miladinović D. Uticaj različitih organskih đubriva na sadržaj ulja i oleinske kiseline kod konzumnog suncokreta. in Zbornik radova, 64. Savetovanje industrije ulja Proizvodnja i prerada uljarica, Herceg Novi, 25-30. jun 2023.. 2023;:37-44.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3666 .
Hladni, Nada, Babec, Brankica, Šeremešić, Srđan, Petrović, Veljko, Cvejić, Sandra, Jocić, Siniša, Miklič, Vladimir, Grahovac, Nada, Miladinović, Dragana, "Uticaj različitih organskih đubriva na sadržaj ulja i oleinske kiseline kod konzumnog suncokreta" in Zbornik radova, 64. Savetovanje industrije ulja Proizvodnja i prerada uljarica, Herceg Novi, 25-30. jun 2023. (2023):37-44,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3666 .