Variety as a factor in wheat production
Sorta kao faktor proizvodnje pšenice
2010
Autori
Denčić, SrbislavKobiljski, Borislav
Mladenović, Gojko
Jestrović, Zorica
Štatkić, Slaviša
Pavlović, Milenko
Orbović, Branka
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Analiziran je prosečan prinos pšenice u Srbiji i nekoliko stranih zemalja u 20. veku. Ispoljile su se tri zajedničke karakteristike: a) u prvih 50 godina prošlog veka nije bilo značajnog povećanja prosečnih prinosa; b) u drugih 50 godina došlo je do dramatičnog povećanja prosečnih prinosa za čak 230 % do 280 %; c) u poslednjih 15-tak godina nije zabeležen značajniji porast prosečnih prinosa. Razlozi za rapidno povećanje prosečnih prinosa u drugoj polovini 20. veka su uvođenje polupatuljastih sorti u proizvodnju i upotreba većih količina mineralnih đubriva. Savremene sorte polupatuljaste stabljike sa većim potencijalom za prinos u odnosu na sorte sa visokom stabljikom pokazuju i veće variranje između maksimalnih i minimalnih prinosa, kao i između godina. Te sorte pokazuju i veoma pozitivnu reakciju na dobru agrotehniku. Sorta kao faktor daljeg povećanja prinosa, a time i proizvodnje, nije izgubila u potpunosti svoj značaj, samo što su dalji napreci mali i često statistički nesignifikant...ni. U protekloj sezoni u Republici Srbiji prinosi i proizvodnja pšenice su bili na nivou poslednjeg desetogodišnjeg proseka. Dominantne sorte u proizvodnji su bile Pobeda, Renesansa i Evropa 90 a zauzimale su preko 60 % ukupnih površina pod pšenicom. U mreži makro-ogleda u Srbiji najbolje rezultate su postigle sorte Arija, Zvezdana, Etida i NS 40S. .
Ključne reči:
production / quality / variability / variety / wheat / yield / kvalitet / prinos / proizvodnja / pšenica / sorta / varijabilnostIzvor:
Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 2010, 47, 1, 317-324Izdavač:
- Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Kolekcije
Institucija/grupa
FiVeRTY - JOUR AU - Denčić, Srbislav AU - Kobiljski, Borislav AU - Mladenović, Gojko AU - Jestrović, Zorica AU - Štatkić, Slaviša AU - Pavlović, Milenko AU - Orbović, Branka PY - 2010 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/889 AB - Analiziran je prosečan prinos pšenice u Srbiji i nekoliko stranih zemalja u 20. veku. Ispoljile su se tri zajedničke karakteristike: a) u prvih 50 godina prošlog veka nije bilo značajnog povećanja prosečnih prinosa; b) u drugih 50 godina došlo je do dramatičnog povećanja prosečnih prinosa za čak 230 % do 280 %; c) u poslednjih 15-tak godina nije zabeležen značajniji porast prosečnih prinosa. Razlozi za rapidno povećanje prosečnih prinosa u drugoj polovini 20. veka su uvođenje polupatuljastih sorti u proizvodnju i upotreba većih količina mineralnih đubriva. Savremene sorte polupatuljaste stabljike sa većim potencijalom za prinos u odnosu na sorte sa visokom stabljikom pokazuju i veće variranje između maksimalnih i minimalnih prinosa, kao i između godina. Te sorte pokazuju i veoma pozitivnu reakciju na dobru agrotehniku. Sorta kao faktor daljeg povećanja prinosa, a time i proizvodnje, nije izgubila u potpunosti svoj značaj, samo što su dalji napreci mali i često statistički nesignifikantni. U protekloj sezoni u Republici Srbiji prinosi i proizvodnja pšenice su bili na nivou poslednjeg desetogodišnjeg proseka. Dominantne sorte u proizvodnji su bile Pobeda, Renesansa i Evropa 90 a zauzimale su preko 60 % ukupnih površina pod pšenicom. U mreži makro-ogleda u Srbiji najbolje rezultate su postigle sorte Arija, Zvezdana, Etida i NS 40S. . PB - Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research T1 - Variety as a factor in wheat production T1 - Sorta kao faktor proizvodnje pšenice EP - 324 IS - 1 SP - 317 VL - 47 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_889 ER -
@article{ author = "Denčić, Srbislav and Kobiljski, Borislav and Mladenović, Gojko and Jestrović, Zorica and Štatkić, Slaviša and Pavlović, Milenko and Orbović, Branka", year = "2010", abstract = "Analiziran je prosečan prinos pšenice u Srbiji i nekoliko stranih zemalja u 20. veku. Ispoljile su se tri zajedničke karakteristike: a) u prvih 50 godina prošlog veka nije bilo značajnog povećanja prosečnih prinosa; b) u drugih 50 godina došlo je do dramatičnog povećanja prosečnih prinosa za čak 230 % do 280 %; c) u poslednjih 15-tak godina nije zabeležen značajniji porast prosečnih prinosa. Razlozi za rapidno povećanje prosečnih prinosa u drugoj polovini 20. veka su uvođenje polupatuljastih sorti u proizvodnju i upotreba većih količina mineralnih đubriva. Savremene sorte polupatuljaste stabljike sa većim potencijalom za prinos u odnosu na sorte sa visokom stabljikom pokazuju i veće variranje između maksimalnih i minimalnih prinosa, kao i između godina. Te sorte pokazuju i veoma pozitivnu reakciju na dobru agrotehniku. Sorta kao faktor daljeg povećanja prinosa, a time i proizvodnje, nije izgubila u potpunosti svoj značaj, samo što su dalji napreci mali i često statistički nesignifikantni. U protekloj sezoni u Republici Srbiji prinosi i proizvodnja pšenice su bili na nivou poslednjeg desetogodišnjeg proseka. Dominantne sorte u proizvodnji su bile Pobeda, Renesansa i Evropa 90 a zauzimale su preko 60 % ukupnih površina pod pšenicom. U mreži makro-ogleda u Srbiji najbolje rezultate su postigle sorte Arija, Zvezdana, Etida i NS 40S. .", publisher = "Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research", title = "Variety as a factor in wheat production, Sorta kao faktor proizvodnje pšenice", pages = "324-317", number = "1", volume = "47", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_889" }
Denčić, S., Kobiljski, B., Mladenović, G., Jestrović, Z., Štatkić, S., Pavlović, M.,& Orbović, B.. (2010). Variety as a factor in wheat production. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 47(1), 317-324. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_889
Denčić S, Kobiljski B, Mladenović G, Jestrović Z, Štatkić S, Pavlović M, Orbović B. Variety as a factor in wheat production. in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research. 2010;47(1):317-324. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_889 .
Denčić, Srbislav, Kobiljski, Borislav, Mladenović, Gojko, Jestrović, Zorica, Štatkić, Slaviša, Pavlović, Milenko, Orbović, Branka, "Variety as a factor in wheat production" in Ratarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research, 47, no. 1 (2010):317-324, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_889 .