Приказ основних података о документу

Korišćenje starih sorti i lokalnih populacija paradajza kao izvora genetičke varijabilnosti u oplemenjivanju

dc.creatorGlogovac, Svetlana
dc.creatorTakač, Adam
dc.date.accessioned2021-04-26T18:41:11Z
dc.date.available2021-04-26T18:41:11Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.issn1821-3944
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/864
dc.description.abstractFive local tomato populations and fourteen heirloom cultivars were analyzed in this study. The analyzed genotypes represent a part of tomato collection of Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad. The following fruit and plant traits were analyzed: growth type, fruit color, fruit shape index, fruit weight, number of locules and dry matter content. Cluster analysis was performed so as to group the analyzed genotypes by homology and divergence. The aim of this article was to determine the importance of heirloom cultivars and local populations as sources of genetic variability in tomato breeding process.en
dc.description.abstractU ovom istraživanju je analizirano 5 lokalnih populacija i 14 starih sorti paradajza. Ispitivani genotipovi predstavljaju deo kolekcije paradajza Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Analizirane su sledeće osobine biljke i ploda: tip rasta, boja ploda, indeks oblika ploda, masa ploda, broj komora i sadržaj suve materije u plodu. Primenjena je analiza grupisanja (klaster analiza) u cilju grupisanja ispitivanih genotipova na osnovu sličnosti i razlika za ispitivana svojstva. Cilj rada je ispitivanje značaja starih sorti i lokalnih populacija kao izvora genetičke varijabilnosti u oplemenjivanju paradajza.sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20075/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceRatarstvo i povrtarstvo / Field and Vegetable Crops Research
dc.subjectcluster analysisen
dc.subjectheirloom cultivarsen
dc.subjectlocal populationsen
dc.subjecttomatoen
dc.subjectvariabilityen
dc.subjectklaster analizasr
dc.subjectlokalne populacijesr
dc.subjectparadajzsr
dc.subjectstare sortesr
dc.subjectvarijabilnostsr
dc.titleHeirloom tomato cultivars and local populations as sources of genetic variability for breedingen
dc.titleKorišćenje starih sorti i lokalnih populacija paradajza kao izvora genetičke varijabilnosti u oplemenjivanjusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage498
dc.citation.issue2
dc.citation.other47(2): 493-498
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage493
dc.citation.volume47
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1712/861.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_864
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу