Приказ основних података о документу

Karakteristike priznatih sorti povrća Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u našoj zemlji i u inostranstvu

dc.creatorJovićević, Dragan
dc.creatorGvozdenović, Đuro
dc.creatorVasić, Mirjana
dc.creatorBugarski, Dušanka
dc.creatorGvozdanović-Varga, Jelica
dc.creatorTakač, Adam
dc.creatorČervenski, Janko
dc.creatorDolapčev, Svetislav
dc.date.accessioned2021-04-26T18:31:28Z
dc.date.available2021-04-26T18:31:28Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0354-7698
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/715
dc.description.abstractThe Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad has 51 newly developed, high-yielding vegetable cultivars, which can be grown in any of our country's vegetable-growing regions throughout the year and both indoors and outdoors. In addition to the newly developed cultivars and hybrids, the Institute produces the basic and commercial seeds and processes, tests for quality, packages and distributes domestic and domesticated cultivars alike. The Institute's offer of vegetables totals more than 90 cultivars of various vegetable species.en
dc.description.abstractPovrće ima veliki značaj u ishrani ljudi bilo da se koristi u svežem, prerađenom ili konzervisanom stanju, a pored toga ostvaruje visok dohodak po jedinici površine što obezbeđuje i visoku akumulaciju. Sortiment povrća Instituta možemo svrstati u dve grupe i to: odomaćene i domaće sorte i sortne populacije i novostvorene sorte i hibridi. Do sedamdesetih godina dvadesetog veka selekcija povrća, u Institutu, bazirala se na iskorišćavanju lokalnih populacija i stvaranju sorti individualnom selekcijom iz istih. Na taj način stvorene su sorte povrća, koje su dugi niz godina predstavljale osnovu povrtarske proizvodnje. Od sedamdesetih godina u stvaranju sorti povrća, primenjen je metod hibridizacije, odnosno metod kombinacijskog ukrštanja, što je dalo veću mogućnost u stvaranju sorti otpornijih na patogene, ranostasnijih, bolje aklimatizovane našim agroekološkim uslovima gajenja i boljeg iskorišćavanja genetskog potencijala rodnosti. U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo stvoreno je 51 sorta i hibrid od 14 različitih vrsta povrća, koje je Komisija za priznavanje sorti registrovala zaključno sa 2008. godinom. U Odeljenju za povrtarstvo se proizvodi seme 25 različitih povrtarskih vrsta, a u okviru njih se nalazi oko 90 novostvorenih ili odomaćenih sorti i hibrida.sr
dc.publisherInstitut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik radova Instituta za ratarstvo i povrtarstvo
dc.subjectvegetableen
dc.subjectcultivars and hybridsen
dc.subjectyielden
dc.subjectmorphological characteristicsen
dc.subjectpovrćesr
dc.subjectsorte i hibridisr
dc.subjectprinossr
dc.subjectmorfološke karakteristikesr
dc.titleCharacteristics of vegetable cultivars released by the Institute of field and vegetable crops in Serbia and abroaden
dc.titleKarakteristike priznatih sorti povrća Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u našoj zemlji i u inostranstvusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage165
dc.citation.issue1
dc.citation.other46(1): 155-165
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage155
dc.citation.volume46
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1559/712.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_715
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу