Приказ основних података о документу

Hemijska svojstva i poboljšanje kvaliteta krmnih leguminoza

dc.creatorVasiljević, Sanja
dc.creatorMilić, Dragan
dc.creatorMikić, Aleksandar
dc.date.accessioned2021-04-26T18:30:23Z
dc.date.available2021-04-26T18:30:23Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn1450-9156
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/698
dc.description.abstractFresh, dried or preserved, forage legumes are highly suitable for use as roughage in the animal diet because of their richness in protein, vitamins, and mineral matter. Previous work on forage legumes breeding for improved quality has mostly focused on increasing the crude protein content of these crops. Another major parameter of forage legume quality, especially from the point of view of ruminant nutrition, is the in vitro digestibility of dry matter. Values of both these parameters decrease with age in all forage legumes due to a reduced leat to stem ratio and lignification. The decrease in digestibility after budding comes as a result of an increased lignin content and a rise in the proportion of starch polysaccharides. In the context of forage quality, especially important from the point of view of ruminant nutrition is the relation between structural and nonstructural carbohydrates. Structural carbohydrates include neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF), while non-structural ones are mostly starch. The latest efforts in forage legume breeding should encompass certain specific traits in order to completely fulfill the needs for safe feed in animal husbandry.en
dc.description.abstractKrmne leguminoze kao kabasta stočna hrana u svežem stanju, osušene ili konzervisane su izvanrednog kvaliteta za ishranu stoke jer su bogate proteinima, vitaminima i mineralnim materijama. Dosadašnji pravci u oplemenjivanju krmnih leguminoza na bolji kvalitet su prevashodno bili usmereni na veći sadržaj proteina. Drugi važan parametar kvaliteta krmnih leguminoza, naročito s aspekta ishrane preživara je in vitro svarljivost suve materije. Vrednost oba ova parametra kvaliteta opada sa starenjem kod svih krmnih leguminoza kao rezultat smanjenja udela lista u odnosu na stabljiku i procesa lignifikacije. Opadanje svarljivosti nakon faze butonizacije se javlja kao posledica povećanog sadržaja lignina i povećanog udela strukturnih polisaharida. Posebno mesto u ovom domenu kvaliteta krme, s aspekta ishrane preživara zauzima odnos strukturnih i nestrukturnih ugljenih hidrata. U strukturne spadaju neutralna deterdžentska vlakna (NDF - neutral detergent fiber) i kisela deterdžentska vlakna (ADF - acid detergent fiber), dok nestrukturne pretežno čini skrob. Novije pravce u oplemenjivanju krmnih leguminoza na kvalitet trebalo bi usmeriti i na neka specifična svojstva kako bi se u potpunosti za potrebe stočarstva obezbedila zdravstveno-bezbedna hrana.sr
dc.publisherInstitut za stočarstvo, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/20090/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceBiotechnology in Animal Husbandry
dc.subjectforage legumesen
dc.subjectchemical attributesen
dc.subjectquality improvementen
dc.titleChemical attributes and quality improvement of forage legumesen
dc.titleHemijska svojstva i poboljšanje kvaliteta krmnih leguminozasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage504
dc.citation.issue5-6-1
dc.citation.other25(5-6-1): 493-504
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage493
dc.citation.volume25
dc.identifier.doi10.2298/BAH0906493V
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1544/695.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу