Приказ основних података о документу

Tolerantnost kukuruza (Zea mays L.) na prisustvo NaCl tokom klijanja i nicanja

dc.creatorRadić, Velimir
dc.creatorBeatović, Damir
dc.creatorMrđa, Jelena
dc.date.accessioned2021-04-26T18:15:29Z
dc.date.available2021-04-26T18:15:29Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/463
dc.description.abstractSince corn is grown in climatically diverse regions and under different production conditions, assuming that high salinity in the substrate affect corn seed performance, such conditions were simulated in this study in order to examine their effects on seedling geminability and length in several corn genotypes. The study showed that the tested seeds tolerated the stress conditions up to a certain point. The studied genotypes differed in level of resistance to the stress conditions. Salt concentrations were determined, which were capable of affecting negatively seed germinability and seedling growth.en
dc.description.abstractS obzirom na širok areal rasprostranjenja i na različite uslove proizvodnje, seme kukuruza izloženo je različitim stresnim uslovima koji vladaju u pojedinim rejonima. Seme različitih genotipova kukuruza izloženo je različitim nepovoljnim faktorima. Simulirani su uslovi povećanog sadržaja soli u supstratu kao i njihov uticaj na klijavost i dužinu klijanca kod pojedinih genotipova kukuruza. Seme svih biljnih vrsta je osetljivo na nepovoljne uslove koji se mogu javiti u prirodi. Povećan sadržaj soli može da utiče na smanjenje klijavosti semena kukuruza kao i na smanjenje dužine korena i dužine ponika. Ispitivanja su pokazala razliku između genotipova u otpornosti na stresne uslove. Takođe ispitivanjem su utvrđene koncentracije koje mogu imati negativan uticaj kako na klijavost semena tako i na porast klice. Istraživanje je pokazalo da ispitivano seme može podneti određene nepovoljne uslove.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectcorn seeden
dc.subjectgerminabilityen
dc.subjectroot lengthen
dc.subjectseedling lengthen
dc.subjectsalinityen
dc.titleSalt tolerance of corn genotypes (Zea mays L.) during germination and later growthen
dc.titleTolerantnost kukuruza (Zea mays L.) na prisustvo NaCl tokom klijanja i nicanjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage120
dc.citation.issue2
dc.citation.other52(2): 115-120
dc.citation.spage115
dc.citation.volume52
dc.identifier.doi10.2298/JAS0702115R
dc.identifier.fulltexthttp://fiver.ifvcns.rs/bitstream/id/1320/460.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу