Salt tolerance of corn genotypes (Zea mays L.) during germination and later growth
Tolerantnost kukuruza (Zea mays L.) na prisustvo NaCl tokom klijanja i nicanja
Apstrakt
Since corn is grown in climatically diverse regions and under different production conditions, assuming that high salinity in the substrate affect corn seed performance, such conditions were simulated in this study in order to examine their effects on seedling geminability and length in several corn genotypes. The study showed that the tested seeds tolerated the stress conditions up to a certain point. The studied genotypes differed in level of resistance to the stress conditions. Salt concentrations were determined, which were capable of affecting negatively seed germinability and seedling growth.
S obzirom na širok areal rasprostranjenja i na različite uslove proizvodnje, seme kukuruza izloženo je različitim stresnim uslovima koji vladaju u pojedinim rejonima. Seme različitih genotipova kukuruza izloženo je različitim nepovoljnim faktorima. Simulirani su uslovi povećanog sadržaja soli u supstratu kao i njihov uticaj na klijavost i dužinu klijanca kod pojedinih genotipova kukuruza. Seme svih biljnih vrsta je osetljivo na nepovoljne uslove koji se mogu javiti u prirodi. Povećan sadržaj soli može da utiče na smanjenje klijavosti semena kukuruza kao i na smanjenje dužine korena i dužine ponika. Ispitivanja su pokazala razliku između genotipova u otpornosti na stresne uslove. Takođe ispitivanjem su utvrđene koncentracije koje mogu imati negativan uticaj kako na klijavost semena tako i na porast klice. Istraživanje je pokazalo da ispitivano seme može podneti određene nepovoljne uslove.
Ključne reči:
corn seed / germinability / root length / seedling length / salinityIzvor:
Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 2007, 52, 2, 115-120Izdavač:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
Kolekcije
Institucija/grupa
FiVeRTY - JOUR AU - Radić, Velimir AU - Beatović, Damir AU - Mrđa, Jelena PY - 2007 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/463 AB - Since corn is grown in climatically diverse regions and under different production conditions, assuming that high salinity in the substrate affect corn seed performance, such conditions were simulated in this study in order to examine their effects on seedling geminability and length in several corn genotypes. The study showed that the tested seeds tolerated the stress conditions up to a certain point. The studied genotypes differed in level of resistance to the stress conditions. Salt concentrations were determined, which were capable of affecting negatively seed germinability and seedling growth. AB - S obzirom na širok areal rasprostranjenja i na različite uslove proizvodnje, seme kukuruza izloženo je različitim stresnim uslovima koji vladaju u pojedinim rejonima. Seme različitih genotipova kukuruza izloženo je različitim nepovoljnim faktorima. Simulirani su uslovi povećanog sadržaja soli u supstratu kao i njihov uticaj na klijavost i dužinu klijanca kod pojedinih genotipova kukuruza. Seme svih biljnih vrsta je osetljivo na nepovoljne uslove koji se mogu javiti u prirodi. Povećan sadržaj soli može da utiče na smanjenje klijavosti semena kukuruza kao i na smanjenje dužine korena i dužine ponika. Ispitivanja su pokazala razliku između genotipova u otpornosti na stresne uslove. Takođe ispitivanjem su utvrđene koncentracije koje mogu imati negativan uticaj kako na klijavost semena tako i na porast klice. Istraživanje je pokazalo da ispitivano seme može podneti određene nepovoljne uslove. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd T2 - Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) T1 - Salt tolerance of corn genotypes (Zea mays L.) during germination and later growth T1 - Tolerantnost kukuruza (Zea mays L.) na prisustvo NaCl tokom klijanja i nicanja EP - 120 IS - 2 SP - 115 VL - 52 DO - 10.2298/JAS0702115R ER -
@article{ author = "Radić, Velimir and Beatović, Damir and Mrđa, Jelena", year = "2007", abstract = "Since corn is grown in climatically diverse regions and under different production conditions, assuming that high salinity in the substrate affect corn seed performance, such conditions were simulated in this study in order to examine their effects on seedling geminability and length in several corn genotypes. The study showed that the tested seeds tolerated the stress conditions up to a certain point. The studied genotypes differed in level of resistance to the stress conditions. Salt concentrations were determined, which were capable of affecting negatively seed germinability and seedling growth., S obzirom na širok areal rasprostranjenja i na različite uslove proizvodnje, seme kukuruza izloženo je različitim stresnim uslovima koji vladaju u pojedinim rejonima. Seme različitih genotipova kukuruza izloženo je različitim nepovoljnim faktorima. Simulirani su uslovi povećanog sadržaja soli u supstratu kao i njihov uticaj na klijavost i dužinu klijanca kod pojedinih genotipova kukuruza. Seme svih biljnih vrsta je osetljivo na nepovoljne uslove koji se mogu javiti u prirodi. Povećan sadržaj soli može da utiče na smanjenje klijavosti semena kukuruza kao i na smanjenje dužine korena i dužine ponika. Ispitivanja su pokazala razliku između genotipova u otpornosti na stresne uslove. Takođe ispitivanjem su utvrđene koncentracije koje mogu imati negativan uticaj kako na klijavost semena tako i na porast klice. Istraživanje je pokazalo da ispitivano seme može podneti određene nepovoljne uslove.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd", journal = "Journal of Agricultural Sciences (Belgrade)", title = "Salt tolerance of corn genotypes (Zea mays L.) during germination and later growth, Tolerantnost kukuruza (Zea mays L.) na prisustvo NaCl tokom klijanja i nicanja", pages = "120-115", number = "2", volume = "52", doi = "10.2298/JAS0702115R" }
Radić, V., Beatović, D.,& Mrđa, J.. (2007). Salt tolerance of corn genotypes (Zea mays L.) during germination and later growth. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade) Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd., 52(2), 115-120. https://doi.org/10.2298/JAS0702115R
Radić V, Beatović D, Mrđa J. Salt tolerance of corn genotypes (Zea mays L.) during germination and later growth. in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade). 2007;52(2):115-120. doi:10.2298/JAS0702115R .
Radić, Velimir, Beatović, Damir, Mrđa, Jelena, "Salt tolerance of corn genotypes (Zea mays L.) during germination and later growth" in Journal of Agricultural Sciences (Belgrade), 52, no. 2 (2007):115-120, https://doi.org/10.2298/JAS0702115R . .