Sortiment za današnje potrebe industrije slada i piva
Modern barley varieties meeting the demands of the malt and beer industry
Аутори
Brbaklić, LjiljanaPejin, Jelena
Pribić, Milana
Aćin, Vladimir
Mikić, Sanja
Živančev, Dragan
Bursać, Vojislav
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Sorte dvoredog pivskog ječma se u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu stvaraju u kontinuitetu više od 70 godina. Tokom dugogodišnjeg rada na selekciji i oplemenjivanju cilj je bio razvoj novih sorti sa poboljšanim karakteristikama koje će obezbediti visok potencijal za prinos i zadovoljiti kriterijume kvaliteta za industriju slada. Cilj ovoga rada bio je da se ispitaju sorte dvoredog ječma stvorene u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i registrovane u poslednjih pet godina i 4 sorte stranih kompanija koje se nalaze u komercijalnoj proizvodnji u Srbiji za potrebe industrije slada. Genotipovi su imali dvorede i šestorede tipove klasa i pripadali su ozimim i jarim formama. Ispitivano je 9 sorti ječma u 2019/20. godini i 10 sorti u 2020/21. godini na 3 lokaliteta: Rimski šančevi, Sombor i Kikinda. Ogled je postavljen po slučajnom blok dizajnu na 10 m2 u četiri ponavljanja uz primenu standardne agrotehnike.
The breeding of varieties of two-row barley has been continuously applied at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad for more than 70 years. The goal during these years of research and improvement was to develop new varieties with enhanced traits to achieve maximum yields and meet quality standards for the malt industry. The study examined two-row barley varieties created at the Institute and registered in the past five years, along with four varieties from foreign companies used in commercial production in Serbia for the malt industry. The genotypes varied in spike types, including two-row and six-row, and belonged to either winter or spring forms depending on the sowing time. The research involved testing nine barley varieties in the 2019/20 season and ten varieties in the 2020/21 season at three different locations: Rimski šančevi, Kikinda, and Sombor. The trial was conducted using a randomized block design with 10 m2 plots and four replications, employing standard ag...ronomic practices.
Кључне речи:
oplemenjivanje / ječam / sorte / slad / zanatsko pivo / barley / breeding / cultivars / malt / craft beer / craft breweries / zanatske pivareИзвор:
Zbornik apstrakata, 6. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem "Pivo, pivarske sirovine i oprema", Zrenjanin, 25-27.10.2023., 2023, 61-64Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Brbaklić, Ljiljana AU - Pejin, Jelena AU - Pribić, Milana AU - Aćin, Vladimir AU - Mikić, Sanja AU - Živančev, Dragan AU - Bursać, Vojislav PY - 2023 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4268 AB - Sorte dvoredog pivskog ječma se u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu stvaraju u kontinuitetu više od 70 godina. Tokom dugogodišnjeg rada na selekciji i oplemenjivanju cilj je bio razvoj novih sorti sa poboljšanim karakteristikama koje će obezbediti visok potencijal za prinos i zadovoljiti kriterijume kvaliteta za industriju slada. Cilj ovoga rada bio je da se ispitaju sorte dvoredog ječma stvorene u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i registrovane u poslednjih pet godina i 4 sorte stranih kompanija koje se nalaze u komercijalnoj proizvodnji u Srbiji za potrebe industrije slada. Genotipovi su imali dvorede i šestorede tipove klasa i pripadali su ozimim i jarim formama. Ispitivano je 9 sorti ječma u 2019/20. godini i 10 sorti u 2020/21. godini na 3 lokaliteta: Rimski šančevi, Sombor i Kikinda. Ogled je postavljen po slučajnom blok dizajnu na 10 m2 u četiri ponavljanja uz primenu standardne agrotehnike. AB - The breeding of varieties of two-row barley has been continuously applied at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad for more than 70 years. The goal during these years of research and improvement was to develop new varieties with enhanced traits to achieve maximum yields and meet quality standards for the malt industry. The study examined two-row barley varieties created at the Institute and registered in the past five years, along with four varieties from foreign companies used in commercial production in Serbia for the malt industry. The genotypes varied in spike types, including two-row and six-row, and belonged to either winter or spring forms depending on the sowing time. The research involved testing nine barley varieties in the 2019/20 season and ten varieties in the 2020/21 season at three different locations: Rimski šančevi, Kikinda, and Sombor. The trial was conducted using a randomized block design with 10 m2 plots and four replications, employing standard agronomic practices. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo C3 - Zbornik apstrakata, 6. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem "Pivo, pivarske sirovine i oprema", Zrenjanin, 25-27.10.2023. T1 - Sortiment za današnje potrebe industrije slada i piva T1 - Modern barley varieties meeting the demands of the malt and beer industry EP - 64 SP - 61 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4268 ER -
@conference{ author = "Brbaklić, Ljiljana and Pejin, Jelena and Pribić, Milana and Aćin, Vladimir and Mikić, Sanja and Živančev, Dragan and Bursać, Vojislav", year = "2023", abstract = "Sorte dvoredog pivskog ječma se u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu stvaraju u kontinuitetu više od 70 godina. Tokom dugogodišnjeg rada na selekciji i oplemenjivanju cilj je bio razvoj novih sorti sa poboljšanim karakteristikama koje će obezbediti visok potencijal za prinos i zadovoljiti kriterijume kvaliteta za industriju slada. Cilj ovoga rada bio je da se ispitaju sorte dvoredog ječma stvorene u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo i registrovane u poslednjih pet godina i 4 sorte stranih kompanija koje se nalaze u komercijalnoj proizvodnji u Srbiji za potrebe industrije slada. Genotipovi su imali dvorede i šestorede tipove klasa i pripadali su ozimim i jarim formama. Ispitivano je 9 sorti ječma u 2019/20. godini i 10 sorti u 2020/21. godini na 3 lokaliteta: Rimski šančevi, Sombor i Kikinda. Ogled je postavljen po slučajnom blok dizajnu na 10 m2 u četiri ponavljanja uz primenu standardne agrotehnike., The breeding of varieties of two-row barley has been continuously applied at the Institute of Field and Vegetable Crops in Novi Sad for more than 70 years. The goal during these years of research and improvement was to develop new varieties with enhanced traits to achieve maximum yields and meet quality standards for the malt industry. The study examined two-row barley varieties created at the Institute and registered in the past five years, along with four varieties from foreign companies used in commercial production in Serbia for the malt industry. The genotypes varied in spike types, including two-row and six-row, and belonged to either winter or spring forms depending on the sowing time. The research involved testing nine barley varieties in the 2019/20 season and ten varieties in the 2020/21 season at three different locations: Rimski šančevi, Kikinda, and Sombor. The trial was conducted using a randomized block design with 10 m2 plots and four replications, employing standard agronomic practices.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", journal = "Zbornik apstrakata, 6. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem "Pivo, pivarske sirovine i oprema", Zrenjanin, 25-27.10.2023.", title = "Sortiment za današnje potrebe industrije slada i piva, Modern barley varieties meeting the demands of the malt and beer industry", pages = "64-61", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4268" }
Brbaklić, L., Pejin, J., Pribić, M., Aćin, V., Mikić, S., Živančev, D.,& Bursać, V.. (2023). Sortiment za današnje potrebe industrije slada i piva. in Zbornik apstrakata, 6. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem "Pivo, pivarske sirovine i oprema", Zrenjanin, 25-27.10.2023. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo., 61-64. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4268
Brbaklić L, Pejin J, Pribić M, Aćin V, Mikić S, Živančev D, Bursać V. Sortiment za današnje potrebe industrije slada i piva. in Zbornik apstrakata, 6. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem "Pivo, pivarske sirovine i oprema", Zrenjanin, 25-27.10.2023.. 2023;:61-64. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4268 .
Brbaklić, Ljiljana, Pejin, Jelena, Pribić, Milana, Aćin, Vladimir, Mikić, Sanja, Živančev, Dragan, Bursać, Vojislav, "Sortiment za današnje potrebe industrije slada i piva" in Zbornik apstrakata, 6. Naučno-stručni simpozijum sa međunarodnim učešćem "Pivo, pivarske sirovine i oprema", Zrenjanin, 25-27.10.2023. (2023):61-64, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4268 .