Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta
Analysis of genotypes, environments, and their interaction on confectionary sunflower seed traits
Аутори
Hladni, NadaSalgam, Samet
Petrović, Veljko
Jocić, Siniša
Jocković, Milan
Cvejić, Sandra
Radanović, Aleksandra
Miklič, Vladimir
Miladinović, Dragana
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Oplemenjivanje konzumnog suncokreta odlikuje se činjenicom da različita tržišta imaju različite zahteve u pogledu veličine semena, boje ljuske i drugih osobina, što ovaj proces čini težim i skupljim. Krupne frakcije semena se otkupljuju, prže i pakuju pojedinačno, dok se sitnije frakcije semena koriste u proizvodnji hladno ceđenog suncokretovog ulja i pogače. Prerađivačka industrija, odnosno male fabrike, otkupljuju seme krupne frakcije za pečenje i pakovanje. Da bi se razumeo doprinos genotipoa, spoljne sredine i njihove interakcije na varijabilnost osobina, korišćen je REML slučajni model za procenu komponenti varijanse faktora za svaku osobinu. Efekat genotipova (G), spoljašnje sredine (E) i njihove interakcije (GE) upoređeni su uzimajući u obzir njihov doprinos ukupnoj varijansi za udeo jezgra i ljuske ,dužine, širine i debljine semena.
Confectionary sunflower breeding is characterized by different markets having different demands for seed size, hull color, and other traits, thus making this process more difficult and costly. Large seed fractions are purchased, roasted, and packed individually, while smaller seed fractions are used in the production of cold-pressed sunflower seed oil and oil cake. The processing industry, that is, small factories, buy large seed fractions for backing and packaging. To understand the contribution of genotypes, years, and their interaction to the variability of traits, REML random model was used to estimate the variance components of factors for each trait. The effect of genotypes (G), environments (E), and their interaction (GE) was compared by considering their contribution to the total variance for kernel and shell ratio, seed length, width, and thickness.
Кључне речи:
konzumni suncokret / REML / udeo jezgra / udeo ljuske / dužina semena / širina semena / debljina semena / confectionary hybrids / kernel ratio / seed length / seed width / seed thicknessИзвор:
Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023., 2023, 147-148Издавач:
- Beograd : Društvo genetičara Srbije
- Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200032 (Научни институт за ратарство и повртарство, Нови Сад) (RS-MESTD-inst-2020-200032)
- SmartSun - Creating climate smart sunflower for future challenges (RS-ScienceFundRS-Ideje-7732457)
- CROPINNO - Stepping up scientific excellence and innovation capacity for climate-resilient crop improvement and production (EU-HE-101059784)
- Climate Crops - Centre of Excellence for Innovations in Breeding of Climate-Resilient Crops, Institute of Field and Vegetable Crops
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Hladni, Nada AU - Salgam, Samet AU - Petrović, Veljko AU - Jocić, Siniša AU - Jocković, Milan AU - Cvejić, Sandra AU - Radanović, Aleksandra AU - Miklič, Vladimir AU - Miladinović, Dragana PY - 2023 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/4003 AB - Oplemenjivanje konzumnog suncokreta odlikuje se činjenicom da različita tržišta imaju različite zahteve u pogledu veličine semena, boje ljuske i drugih osobina, što ovaj proces čini težim i skupljim. Krupne frakcije semena se otkupljuju, prže i pakuju pojedinačno, dok se sitnije frakcije semena koriste u proizvodnji hladno ceđenog suncokretovog ulja i pogače. Prerađivačka industrija, odnosno male fabrike, otkupljuju seme krupne frakcije za pečenje i pakovanje. Da bi se razumeo doprinos genotipoa, spoljne sredine i njihove interakcije na varijabilnost osobina, korišćen je REML slučajni model za procenu komponenti varijanse faktora za svaku osobinu. Efekat genotipova (G), spoljašnje sredine (E) i njihove interakcije (GE) upoređeni su uzimajući u obzir njihov doprinos ukupnoj varijansi za udeo jezgra i ljuske ,dužine, širine i debljine semena. AB - Confectionary sunflower breeding is characterized by different markets having different demands for seed size, hull color, and other traits, thus making this process more difficult and costly. Large seed fractions are purchased, roasted, and packed individually, while smaller seed fractions are used in the production of cold-pressed sunflower seed oil and oil cake. The processing industry, that is, small factories, buy large seed fractions for backing and packaging. To understand the contribution of genotypes, years, and their interaction to the variability of traits, REML random model was used to estimate the variance components of factors for each trait. The effect of genotypes (G), environments (E), and their interaction (GE) was compared by considering their contribution to the total variance for kernel and shell ratio, seed length, width, and thickness. PB - Beograd : Društvo genetičara Srbije PB - Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije C3 - Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. T1 - Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta T1 - Analysis of genotypes, environments, and their interaction on confectionary sunflower seed traits EP - 148 SP - 147 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003 ER -
@conference{ author = "Hladni, Nada and Salgam, Samet and Petrović, Veljko and Jocić, Siniša and Jocković, Milan and Cvejić, Sandra and Radanović, Aleksandra and Miklič, Vladimir and Miladinović, Dragana", year = "2023", abstract = "Oplemenjivanje konzumnog suncokreta odlikuje se činjenicom da različita tržišta imaju različite zahteve u pogledu veličine semena, boje ljuske i drugih osobina, što ovaj proces čini težim i skupljim. Krupne frakcije semena se otkupljuju, prže i pakuju pojedinačno, dok se sitnije frakcije semena koriste u proizvodnji hladno ceđenog suncokretovog ulja i pogače. Prerađivačka industrija, odnosno male fabrike, otkupljuju seme krupne frakcije za pečenje i pakovanje. Da bi se razumeo doprinos genotipoa, spoljne sredine i njihove interakcije na varijabilnost osobina, korišćen je REML slučajni model za procenu komponenti varijanse faktora za svaku osobinu. Efekat genotipova (G), spoljašnje sredine (E) i njihove interakcije (GE) upoređeni su uzimajući u obzir njihov doprinos ukupnoj varijansi za udeo jezgra i ljuske ,dužine, širine i debljine semena., Confectionary sunflower breeding is characterized by different markets having different demands for seed size, hull color, and other traits, thus making this process more difficult and costly. Large seed fractions are purchased, roasted, and packed individually, while smaller seed fractions are used in the production of cold-pressed sunflower seed oil and oil cake. The processing industry, that is, small factories, buy large seed fractions for backing and packaging. To understand the contribution of genotypes, years, and their interaction to the variability of traits, REML random model was used to estimate the variance components of factors for each trait. The effect of genotypes (G), environments (E), and their interaction (GE) was compared by considering their contribution to the total variance for kernel and shell ratio, seed length, width, and thickness.", publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbije, Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije", journal = "Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.", title = "Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta, Analysis of genotypes, environments, and their interaction on confectionary sunflower seed traits", pages = "148-147", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003" }
Hladni, N., Salgam, S., Petrović, V., Jocić, S., Jocković, M., Cvejić, S., Radanović, A., Miklič, V.,& Miladinović, D.. (2023). Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. Beograd : Društvo genetičara Srbije., 147-148. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003
Hladni N, Salgam S, Petrović V, Jocić S, Jocković M, Cvejić S, Radanović A, Miklič V, Miladinović D. Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta. in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023.. 2023;:147-148. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003 .
Hladni, Nada, Salgam, Samet, Petrović, Veljko, Jocić, Siniša, Jocković, Milan, Cvejić, Sandra, Radanović, Aleksandra, Miklič, Vladimir, Miladinović, Dragana, "Analiza genotipa, sredine i njihove interakcije na svojstva semena konzumnog suncokreta" in Zbornik apstrakata, 10. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. Simpozijum sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18.10.2023. (2023):147-148, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_4003 .