Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”
Аутори
Ninkov, JordanaVasin, Jovica
Milić, Stanko
Marinković, Jelena
Sekulić, Petar
Hansman, Štefan
Živanov, Milorad
Jakšić, Darko
Књига (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemlj...ište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija.
Кључне речи:
zemljište / zemljište vinograda / geografsko poreklo vina / Šumadijski vinogradarski rejon / Srbija / karakteristike zemljišta / vino / kvalitet vina / karakteristike vinaИзвор:
2014Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Финансирање / пројекти:
- Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Uprava za poljoprivredno zemljište
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - BOOK AU - Ninkov, Jordana AU - Vasin, Jovica AU - Milić, Stanko AU - Marinković, Jelena AU - Sekulić, Petar AU - Hansman, Štefan AU - Živanov, Milorad AU - Jakšić, Darko PY - 2014 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/3235 AB - Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemljište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo T1 - Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon” UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 ER -
@book{ author = "Ninkov, Jordana and Vasin, Jovica and Milić, Stanko and Marinković, Jelena and Sekulić, Petar and Hansman, Štefan and Živanov, Milorad and Jakšić, Darko", year = "2014", abstract = "Proizvodnja kvalitetnog grožđa i vina započinje optimalnim korišćenjem zemljišta u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. U savremenoj literaturi, dinamičko međudejstvo abiotičkih i biotičkih faktora u vinogradarstvu (prema nekim autorima i ljudskog faktora), označava se izrazom terroir (francuska reč). Zemljište u vinogradarskoj proizvodnji predstavlja esencijalni deo šireg koncepta terroir koji u jednoj reči sažima sve specifične uticaje različitih tipova zemljišta, nadmorske visine, položaja prema suncu, položaja i nagiba vinograda. Takođe, terroir podrazumeva i temperaturu (ekstreme i proseke), količinu padavina, brzinu i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, učestalost mraza, magle i sl. Vinova loza se gaji na velikim globalnim površinama različitih zemljišta, kroz dugu istoriju. Fizičko-hemijske osobine zemljišta su, u najvećoj meri, određene samim tipom zemljišta. Struktura zemljišta i njegov hemijski sastav određuju kvalitet grožđa i samim tim, posredno i kvalitet vina. Zemljište pruža potporu korenovom sistemu vinove loze i za nju predstavlja glavni izvor vode i nutrijenata. Uticaj kvaliteta zemljišta na karakter i ukus vina je dokazan u velikom broju savremenih studija.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", title = "Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235" }
Ninkov, J., Vasin, J., Milić, S., Marinković, J., Sekulić, P., Hansman, Š., Živanov, M.,& Jakšić, D.. (2014). Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235
Ninkov J, Vasin J, Milić S, Marinković J, Sekulić P, Hansman Š, Živanov M, Jakšić D. Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”. 2014;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 .
Ninkov, Jordana, Vasin, Jovica, Milić, Stanko, Marinković, Jelena, Sekulić, Petar, Hansman, Štefan, Živanov, Milorad, Jakšić, Darko, "Karakterizacija zemljišta vinograda za oznaku geografskog porekla vina: pilot projekat “Šumadijski vinogradarski rejon”" (2014), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_3235 .