Očuvanje agrobiodiverziteta kao šansa za održivi i ruralni razvoj
Аутори
Vasić, MirjanaMilošević, Mirjana
Savić, Aleksandra
Petrović, Anamarija
Nikolić, Zorica
Terzić, Sreten
Gvozdanović-Varga, Jelica
Sikora, Vladimir
Adamović, Dušan
Červenski, Janko
Maksimović, Livija
Đalović, Ivica
Popović, Vera
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Intenzivni razvoj poljoprivredne proizvodnje je, donekle neracionalnim korišćenjem zemljišta, vode, vazduha, biljnog i životinjskog sveta, narušio ravnotežu na našoj planeti. Opasnost po celokupni živi svet čovek sve jasnije uočava i teži ka obnavljanju uništenih i očuvanju postojećih prirodnih resursa. Razvoj savremene poljoprivrede usmeren je ka racionalnom korišćenju prirodnih resursa u cilju proizvodnje dovoljno kvalitetne hrane. Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada je, između ostalog i formiranjem Odeljenja za organsku proizvodnju i biodiverzitet, prihvatio nove trendove u poljoprivredi, kako u naučno-istraživačkom tako i u komercijalnom smislu.
Za uspešno uvođenje organske poljoprivrede kao najčešćeg oblika održive poljoprivrede, a u funkciji održivog razvoja pre svega ruralnih područja, mora se omogućiti povećanje agrobiodiverziteta. Javlja se potreba za intenzivnijim plodoredom uz prisustvo useva na njivama tokom cele godine, gajenjem združenih i pokrovnih useva, ...uspostavljanjem zaštitnih pojaseva, osnivanjem farmi i gajenjem biljaka potrebnih za ishranu stoke. U održivoj poljoprivredi se koriste saznanja o alelopatskim odnosima i to ne samo rasporedom biljnih vrsta u vremenu i prostoru. Od mnogobrojnih biljnih vrsta i mikroorganizama prave se i biopreparati kojima se vrši zaštita gajenih useva od korova i patogena i stimulacija njihovog rasta i razvoja.
U svim vidovima održive poljoprivrede gaji se veći broj vrsta od uobičajenih i rasprostranjenih na velikim površinama u konvencionalnoj poljoprivredi. To su vrste specifične i tradicionalne za dato područje. Stare sorte ili lokalne populacije, ekotipovi, karakteristične za određeni lokalitet, prilagođene su klimatskim prilikama, navikama u ishrani i načinu gajenja. One su nastale izborom lokalnog stanovništva tokom dugog niza godina. Poboljšanim osobinama i specifičnim genetskim sastavom pravo su svedočanstvo istorije i tradicije, ali su značajne za sadašnje ali i za još nedefinisane buduće potrebe u stvaranju novih sorti.
Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu oduvek je pridavao značaj prikupljanju, proučavanju i očuvanju autohtonih sorti. Naučni radnici, oplemenjivači, iz ovog Instituta znaju da samo ako im na raspolaganju stoji velika genetska raznovrsnost biljne vrste sa kojom rade mogu uspešno stvarati nove, prinosnije sorte visokih nutritivnih kvaliteta. Svi koji se rade u oblasti održivog i ruralnog razvoja bave se povećanjem i očuvanjem agrobiodiverziteta, i ujedno ga koriste za dalji napredak.
Кључне речи:
agrobiodiverzitet / organska proizvodnja / malo gajene vrste / genetski resursiИзвор:
Zbornik referata, 47. Savetovanje agronoma Srbije, Zlatibor, 3-9.2.2013., 2013, 105-115Издавач:
- Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo
Финансирање / пројекти:
- Стварање сората и хибрида поврћа за гајење на отвореном пољу и у заштићеном простору (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31030)
- Развој нових сорти и побољшање технологија производње уљаних биљних врста за различите намене (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31025)
- APV 114-451-3139/2011-01: For the Vojvodina Farmer, financed by the Provincial Secretariat for Higher Education and Scientific Research, AP Vojvodina
Колекције
Институција/група
FiVeRTY - CONF AU - Vasić, Mirjana AU - Milošević, Mirjana AU - Savić, Aleksandra AU - Petrović, Anamarija AU - Nikolić, Zorica AU - Terzić, Sreten AU - Gvozdanović-Varga, Jelica AU - Sikora, Vladimir AU - Adamović, Dušan AU - Červenski, Janko AU - Maksimović, Livija AU - Đalović, Ivica AU - Popović, Vera PY - 2013 UR - http://fiver.ifvcns.rs/handle/123456789/2941 AB - Intenzivni razvoj poljoprivredne proizvodnje je, donekle neracionalnim korišćenjem zemljišta, vode, vazduha, biljnog i životinjskog sveta, narušio ravnotežu na našoj planeti. Opasnost po celokupni živi svet čovek sve jasnije uočava i teži ka obnavljanju uništenih i očuvanju postojećih prirodnih resursa. Razvoj savremene poljoprivrede usmeren je ka racionalnom korišćenju prirodnih resursa u cilju proizvodnje dovoljno kvalitetne hrane. Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada je, između ostalog i formiranjem Odeljenja za organsku proizvodnju i biodiverzitet, prihvatio nove trendove u poljoprivredi, kako u naučno-istraživačkom tako i u komercijalnom smislu. Za uspešno uvođenje organske poljoprivrede kao najčešćeg oblika održive poljoprivrede, a u funkciji održivog razvoja pre svega ruralnih područja, mora se omogućiti povećanje agrobiodiverziteta. Javlja se potreba za intenzivnijim plodoredom uz prisustvo useva na njivama tokom cele godine, gajenjem združenih i pokrovnih useva, uspostavljanjem zaštitnih pojaseva, osnivanjem farmi i gajenjem biljaka potrebnih za ishranu stoke. U održivoj poljoprivredi se koriste saznanja o alelopatskim odnosima i to ne samo rasporedom biljnih vrsta u vremenu i prostoru. Od mnogobrojnih biljnih vrsta i mikroorganizama prave se i biopreparati kojima se vrši zaštita gajenih useva od korova i patogena i stimulacija njihovog rasta i razvoja. U svim vidovima održive poljoprivrede gaji se veći broj vrsta od uobičajenih i rasprostranjenih na velikim površinama u konvencionalnoj poljoprivredi. To su vrste specifične i tradicionalne za dato područje. Stare sorte ili lokalne populacije, ekotipovi, karakteristične za određeni lokalitet, prilagođene su klimatskim prilikama, navikama u ishrani i načinu gajenja. One su nastale izborom lokalnog stanovništva tokom dugog niza godina. Poboljšanim osobinama i specifičnim genetskim sastavom pravo su svedočanstvo istorije i tradicije, ali su značajne za sadašnje ali i za još nedefinisane buduće potrebe u stvaranju novih sorti. Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu oduvek je pridavao značaj prikupljanju, proučavanju i očuvanju autohtonih sorti. Naučni radnici, oplemenjivači, iz ovog Instituta znaju da samo ako im na raspolaganju stoji velika genetska raznovrsnost biljne vrste sa kojom rade mogu uspešno stvarati nove, prinosnije sorte visokih nutritivnih kvaliteta. Svi koji se rade u oblasti održivog i ruralnog razvoja bave se povećanjem i očuvanjem agrobiodiverziteta, i ujedno ga koriste za dalji napredak. PB - Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo C3 - Zbornik referata, 47. Savetovanje agronoma Srbije, Zlatibor, 3-9.2.2013. T1 - Očuvanje agrobiodiverziteta kao šansa za održivi i ruralni razvoj EP - 115 SP - 105 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2941 ER -
@conference{ author = "Vasić, Mirjana and Milošević, Mirjana and Savić, Aleksandra and Petrović, Anamarija and Nikolić, Zorica and Terzić, Sreten and Gvozdanović-Varga, Jelica and Sikora, Vladimir and Adamović, Dušan and Červenski, Janko and Maksimović, Livija and Đalović, Ivica and Popović, Vera", year = "2013", abstract = "Intenzivni razvoj poljoprivredne proizvodnje je, donekle neracionalnim korišćenjem zemljišta, vode, vazduha, biljnog i životinjskog sveta, narušio ravnotežu na našoj planeti. Opasnost po celokupni živi svet čovek sve jasnije uočava i teži ka obnavljanju uništenih i očuvanju postojećih prirodnih resursa. Razvoj savremene poljoprivrede usmeren je ka racionalnom korišćenju prirodnih resursa u cilju proizvodnje dovoljno kvalitetne hrane. Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada je, između ostalog i formiranjem Odeljenja za organsku proizvodnju i biodiverzitet, prihvatio nove trendove u poljoprivredi, kako u naučno-istraživačkom tako i u komercijalnom smislu. Za uspešno uvođenje organske poljoprivrede kao najčešćeg oblika održive poljoprivrede, a u funkciji održivog razvoja pre svega ruralnih područja, mora se omogućiti povećanje agrobiodiverziteta. Javlja se potreba za intenzivnijim plodoredom uz prisustvo useva na njivama tokom cele godine, gajenjem združenih i pokrovnih useva, uspostavljanjem zaštitnih pojaseva, osnivanjem farmi i gajenjem biljaka potrebnih za ishranu stoke. U održivoj poljoprivredi se koriste saznanja o alelopatskim odnosima i to ne samo rasporedom biljnih vrsta u vremenu i prostoru. Od mnogobrojnih biljnih vrsta i mikroorganizama prave se i biopreparati kojima se vrši zaštita gajenih useva od korova i patogena i stimulacija njihovog rasta i razvoja. U svim vidovima održive poljoprivrede gaji se veći broj vrsta od uobičajenih i rasprostranjenih na velikim površinama u konvencionalnoj poljoprivredi. To su vrste specifične i tradicionalne za dato područje. Stare sorte ili lokalne populacije, ekotipovi, karakteristične za određeni lokalitet, prilagođene su klimatskim prilikama, navikama u ishrani i načinu gajenja. One su nastale izborom lokalnog stanovništva tokom dugog niza godina. Poboljšanim osobinama i specifičnim genetskim sastavom pravo su svedočanstvo istorije i tradicije, ali su značajne za sadašnje ali i za još nedefinisane buduće potrebe u stvaranju novih sorti. Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu oduvek je pridavao značaj prikupljanju, proučavanju i očuvanju autohtonih sorti. Naučni radnici, oplemenjivači, iz ovog Instituta znaju da samo ako im na raspolaganju stoji velika genetska raznovrsnost biljne vrste sa kojom rade mogu uspešno stvarati nove, prinosnije sorte visokih nutritivnih kvaliteta. Svi koji se rade u oblasti održivog i ruralnog razvoja bave se povećanjem i očuvanjem agrobiodiverziteta, i ujedno ga koriste za dalji napredak.", publisher = "Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo", journal = "Zbornik referata, 47. Savetovanje agronoma Srbije, Zlatibor, 3-9.2.2013.", title = "Očuvanje agrobiodiverziteta kao šansa za održivi i ruralni razvoj", pages = "115-105", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2941" }
Vasić, M., Milošević, M., Savić, A., Petrović, A., Nikolić, Z., Terzić, S., Gvozdanović-Varga, J., Sikora, V., Adamović, D., Červenski, J., Maksimović, L., Đalović, I.,& Popović, V.. (2013). Očuvanje agrobiodiverziteta kao šansa za održivi i ruralni razvoj. in Zbornik referata, 47. Savetovanje agronoma Srbije, Zlatibor, 3-9.2.2013. Novi Sad : Institut za ratarstvo i povrtarstvo., 105-115. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2941
Vasić M, Milošević M, Savić A, Petrović A, Nikolić Z, Terzić S, Gvozdanović-Varga J, Sikora V, Adamović D, Červenski J, Maksimović L, Đalović I, Popović V. Očuvanje agrobiodiverziteta kao šansa za održivi i ruralni razvoj. in Zbornik referata, 47. Savetovanje agronoma Srbije, Zlatibor, 3-9.2.2013.. 2013;:105-115. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2941 .
Vasić, Mirjana, Milošević, Mirjana, Savić, Aleksandra, Petrović, Anamarija, Nikolić, Zorica, Terzić, Sreten, Gvozdanović-Varga, Jelica, Sikora, Vladimir, Adamović, Dušan, Červenski, Janko, Maksimović, Livija, Đalović, Ivica, Popović, Vera, "Očuvanje agrobiodiverziteta kao šansa za održivi i ruralni razvoj" in Zbornik referata, 47. Savetovanje agronoma Srbije, Zlatibor, 3-9.2.2013. (2013):105-115, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_fiver_2941 .